Aleviler, barıştan taraftır

“Aleviler, barıştan taraftır”

Arsuz’da bu yıl ilk kez düzenlenen 1. Bahar Şenlikleri kültür ve sanat etkinlikleri kapsamında düzenlenen ‘Ortadoğu’da Alevilik’ adlı panel Arsuz Lion King Otel’de gerçekleşti. Şam Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Yuva’nın konuşmacı olarak katıldığı panele, Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha ve eşi Selda Culha, başkan yardımcıları Ali Yavuz ve Sedat Deveci, Arsuz Turizm ve kültür Derneği Başkanı Hasan Arslan ve yönetim kurulu üyeleri, belediye meclis üyeleri, birim müdürleri ve Arsuzlular katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından panelin açılış konuşmasını yapan Arsuz Turizm ve Kültür Derneği Başkanı Hasan Arslan, Alevilerin geleneklerine sahip çıkarak, bayramlarını yaşatmaları gerektiğini belirtirken, baharın bolluk ve bereket olduğuna dikkat çekti.

Etkinliklere devam

Alevilerin hiçbir zaman Ortadoğu’da yaşanan savaşın destekçisi olmadığını, her zaman barıştan yana olduklarını söyleyen Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, “Daha önce bir gün yapılan 30 Mart Yumurta Bayramı(Ğid Sabatağş) ile 14 Nisan Bahar Bayramı(Evvel Nisan) kutlamalarını, bu yıl iki bayram arasında kalan 14 günlük süreye yayarak, bahar etkinlikleri olarak festival niteliğinde kutluyoruz. Bu bağlamda bugün sevgili Hocamız Prof. Dr. Mehmet Yuva’nın sunacağı ‘Ortadoğu’da Alevilik’ konulu konferanstayız. Emperyalist güçlerin Ortadoğu’da oynadıkları oyunlar ve bu oyunların ardında yaşanan savaşlar var.

Bu savaşlarda Alevilerin duruşu, bütün mevcut dinlerin ve kitaplarının destekçisi ve yandaşıdır. Çünkü Aleviler her zaman barıştan yanadır. Ortadoğu’da yaşanan mezhepler savaşının kesinlikle tarafı değildir. Barışa katkı sunmak adına tavır sergileyen Aleviler yıllar yılı gördükleri baskı ve zulüm üzerine hep gizlenmişlerdir. Hatta dönem dönem katledilmişler, dönem dönem baskı görmüşler ve bilerek hedef gösterilmişlerdir. Gizliliğin temelinde yatan olgu da budur. Ama, artık Aleviler kendi kültürünü rahatça yaşayabilecek konumun tesisi için gerek dini, gerek siyasi temsilcilerini ve aydınlarını yetiştirebiliyorlar. Bunun açık örneği de sevgili hocamız Sayın Mehmet Yuva’dır. Aydınlarımız bu kültürü doğru bir şekilde dünyaya ve Ortadoğu’ya tanıtacaklardır” dedi.

Konuşmasının sonunda, Beşiktaş tarafı olduğunu belirterek, Fenerbahçe’ye yapılan çirkin saldırıyı da şiddetle kınayan Başkan Culha, sporda şiddete yer olmadığı söyledi.

“Alevi; insanı insan olduğu için sevendir”

Daha sonra tarihte kurulmuş olan iki Alevi devleti Fatımalılar ve Hamdanlılar’ı örneklerle anlatan Prof. Dr. Mehmet Yuva ise, “Alevi; ulvi ve ahlaki değerleri yaşayan ve yaşatan kimsedir. Aleviler, hangi dinden, hangi mezhepten, hangi ırktan olursa olsun insanı ötekileştirmeden insan olduğu için sevenlerdir. Tarih boyunca, Ortadoğu’daki Alevi devletler, istisnasız olarak beşeriyete ilim ve irfan alanlarında insanlığa en önemli çalışmaları yapmışlardır. Arsuz, Hatay ve Samandağ’da yaşayan Alevileri ilgilendiren devlet ise Hamdanlılar’dır” derken, ülkede mezhepçilik, taifecilik ve cemaatçilik üzerinden oynanan oyunlara dikkat çekti.

Screenshot_1 Screenshot_2 Screenshot_3 Screenshot_4

Önceki İçerikHATSU, TERFİ MERKEZLERİNİ MODERNİZE EDİYOR
Sonraki İçerikTürk Polis Teşkilatı’nın 170. Kuruluş Yıl Dönümü Kutlanıyor