01 – 07 NİSAN 2015 KANSERLE SAVAŞ HAFTASI

1956 yılında Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu’nun önerisi üzerine ve Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Dairesi Başkanlığı’nın 30 Mart 1970 tarih ve 1600 sayılı Tebliğler Dergisi’nde yayınlanan kararı ile birçok Dünya ülkesinde olduğu gibi Türkiye’de de Nisan ayının ilk haftası “Kanserle Savaş Haftası” olarak kabul edilmiştir.

Halk sağlığı yönünden kanserin önemi; hastalığın öldürücü olması ve sık görülmesidir. Bu açıdan bakıldığında kanser hastalığı dünyanın en önemli sağlık sorunudur. Kanserle savaşabilmek, zararlarını azaltabilmek için halka hastalığın önemini ve kanserle savaş yollarını anlatmak gerekir.

Kanserden korunma, kanserin tedavisinden daha önemli bir husustur. Kanserlerin yüzde 30-40’ının potansiyel olarak önlenebilirliği söz konusudur. Tütün kullanımı, aşırı alkol tüketimi, güneşe fazla maruz kalma ve obezite, kanserler için risk faktörleridir. Dengeli beslenme, düzenli fiziksel aktivite ve enfeksiyonlardan korunma gibi sağlıklı yaşam davranışlarının benimsenmesi ile kansere yakalanma riski önemli ölçüde azaltılabilmektedir. Kanser, kişinin hayat kalitesini düşüren, işgücü kaybına uğratan aynı zamanda teşhis ve tedavi maliyeti yüksek olan bir hastalıktır.

Dolayısıyla, sağlık bilgisi ve bilinci, insanı kanserden uzak tutabilecek en önemli faktördür. Son yıllarda, kanser ile ilgili olarak gerek devletimizin ilgili kurumlarının gerekse gönüllü kuruluşlarımızın gösterdiği çabaları memnuniyet ve takdirle karşılanmaktadır.

Bir hastalıktan korunmak için o hastalığın nedenlerinin bilinmesi önemlidir. Bugün kanserin nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte kansere karşı alınacak önlemlerde, yapılacak savaşta temel ilke; kanser etkenlerinden kaçınmak hastalığın erken tanımıdır. Tıp biliminin gelişmesi, insanların eskiye göre daha bilinçli yardım istemeleri, pek çok insanı kanserden kurtarmaktadır.

Kanser Haftası, halkı bilgilendirme-bilinçlendirme çalışmalarına yoğunluk verilmesi nedeniyle kanser mücadelesinde oldukça önemli bir yer tutmaktadır. “1- 7 Nisan Kanser Haftası” etkin ve verimli olarak, toplumda davranış değişikliği sağlayabilecek faaliyetlerle değerlendirilmelidir.
Bu vesileyle bireysel veya kurumsal düzeyde kanserle mücadelede çaba harcayan herkese başarılar temenni ediyor, bütün vatandaşlarımıza kanser ve benzeri bütün hastalıklardan uzak, sağlıklı ve mutlu yarınlar, hasta olanlara da acil şifalar diliyorum.

H.Hasan ÖZYİĞİT
İskenderun Kaymakamı

Screenshot_1

Önceki İçerikDERECEYE GİREN ÖĞRENCİLER ÖDÜLLENDİRİLDİ
Sonraki İçerikTaleplere Uğur Ağca’dan Anında Çözüm