Sineksiz bir yaza ‘merhaba’

Arsuz Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, halkın rahat bir yaz sezonu geçirebilmesi amacıyla karasinek ve sivrisinek larvalarına karşı ilaçlama çalışmalarını aralıksız bir şekilde sürdürüyor. Halkın sineksiz bir yaz geçirmesi için sokak sokak dolaşarak araçla püskürtme şeklindeki klasik ilaçlama yerine, mahalle mahalle, ev ev gezilerek yapılan ilaçlama çalışmalarını bizzat yerinde kontrol eden Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Şerif Akçalı’dan larva mücadelesinde kullanılan ilaçlar ve yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı.

larva mücadelesi (3)

“WHO onaylı ilaç kullanıyoruz”

Yaz günlerinde motorlu araçlarla, sokak sokak dolaşarak ilaç püskürtme işleminin larva mücadelesinde etkili olmadığını ifade eden Arsuz Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Şerif Akçalı, “Bu kış bölgemizin yoğun yağış almasından dolayı karasinek ve sivrisinek larvasının üremesi ve jit alanlarının fazla olmasından dolayı larva mücadelesine erken başladık. Özellikle yaz aylarında sivrisinekten şikayet eden Arsuzlular’ın rahat etmesi için ilaçlama çalışmamız kapalı ve rögar alanlarında sisleme olarak, açık alanlarda pülverizatör, su birikintilerinde ise granül kullanmak kaydıyla üç aşamalı olarak gerçekleşiyor. Aylık periyodik olarak devam eden ilaçlama çalışmamızda bütün dünyada sivrisinek ve karasinek kontrolünde kullanılan ‘Diflubenzurol’ adlı bir larvasit kullanılmaktadır.

Böcek gelişimi düzenleyici grubuna ait olan Diflubenzurol, sivrisinek – karasinek larvalarının gömlek değişimini engeller. Diflubenzurol ile temas eden larvalar kitin sentezleyemez, dolayısıyla larvalar yeni gömlek yapamayarak ölürler. Bu etki şekli böceklere özeldir ve kitin bulunmayan hedef canlılar dışında güvenlidir. Du-dim 15 sc ve içeriğindeki diflubenzurol molekülü AB ve Dünya Sağlık Örgütü(WHO) tarafından onaylanmış, çevre, insan ve diğer hedef dışı organizmalara karşı güvenlidir. WHO tarafından içme sularında dâhi kullanımı onaylanmıştır. Ayrıca, gerçekleştirdiğimiz larva mücadelesiyle yüzde 90 başarı sağlanmakla beraber maliyette düşerken, sokaklarda araçlarla dolaşarak yapılan uçkun mücadele ise insan sağlığı ve çevreye zararlı olmasının yanı sıra maksimum yüzde 10 başarılı sağlanmakta ve maliyeti de arttırmaktadır” dedi.

“Sineği kaynağında yok ediyoruz”

Vatandaşlardan, ilaçlama ve larva mücadelesinde çalışan ekiplere yardımcı olmalarını da isteyen Şerif Akçalı, “Vatandaşlarımızın kendi sineğini, kendileri üretmemeleri için şu hususlara dikkat etmelerini istiyoruz: Bahçede bulunan su kaplarını boşaltın. Süs havuzlarındaki su devir daimini sağlayın ve gün aşırı suyunu değiştirin. Kuyunuzun ağzını kapatın. Bahçenizde bulunan süs eşyaları, kova, saksı, evcil hayvan sulukları, bidon, lastik, teker v.b. içinde biriken suyu boşaltın ve üstünü kapatın. Çünkü, sinek uçkun hale geldikten sonra yapılan mücadelede başarı şansımız çok az.

Geniş, dağınık ve tarıma dayalı açık arazilere sahip olduğumuzdan dolayı Arsuz’da bu konuda daha başarılı olabilmemiz için altyapı çalışmaları yapılıncaya kadar vatandaşlarımızdan özellikle banyo, lavabo ve ahır gibi atık sularını kanaletler, dere yatakları ve buna benzer sinek üremesine elverişli alanlar yerine foseptik çukurlarına bırakmalarını, evlerinde bulundurdukları su kapları, saksı dip suları, süs havuzları, logar, kanal, kanalet ile çevrelerinde olan dere, göl, baraj, yağmur su kanalları, inşaat bodrum suları, gübrelikler, çöpler, sazlık alanlar, bataklıklar ve terk edilmiş binalar ile bu gibi alanları belediyemize bağlı Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’ne bildirmelerini rica ediyoruz. Herkesin çevre sağlığına özen göstermesi ve birlikte mücadele etmesiyle daha çok başarı sağlanacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.

larva mücadelesi (4) larva mücadelesi (3)