AK PARTİ GRUBU, ÜZERİNDE UZLAŞILAN RAKAMI YOK SAYDI

Hatay Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü(HATSU), İdareyi karalayıcı açıklamalar yapan bazı meclis üyelerine cevaben bir açıklama yaptı.

Genel Müdürlük açıklamasında;

Bilindiği üzere 20 Kasım 2014 tarihinde toplanan HATSU Genel Kurulu’nda su fiyatlarının zamlanmasına yönelik karar oy birliği ile çıkmıştır.

Ancak su fiyat maliyetinin bir kez daha analiz edilmesi ve fiyatların tekrar görüşülmesi yönünde talepler karşısında HATSU, 2560 sayılı kanunun 23. Maddesinde belirtilen kriterlere uygun olacak şekilde Mustafa Kemal Üniversitesi öğretim üyelerinden de destek alarak uzmanlara bir hesaplama yaptırmış, bu hesaplamaları da HATSU Genel Kurulu ile paylaşmıştır.

Antakya Belediye Başkanı İsmail Kimyeci tarafından Excel paçal tablosu maliyet hesabı gerçek hesaplamaymış gibi yutturulmaya çalışılmış ve kamuoyu yanıltılmıştır. 23 Şubat 2015 Tarihinde yapılan HATSU Genel Kurulu’nda hesaplamaların bir kez daha bilirkişiye yaptırılması yönünde karar çıkmasına rağmen, kararın çıkmasını isteyenler bu hesaplama talebini hiçbir bilirkişiye tebliğ etmemiş ve hesaplatmamıştır. Nitekim bu hesaplamanın yapılması için görev ve yetki de sadece ve sadece HATSU Genel Müdürlüğü’ne verilmiştir.

Yatırımların Engellenmesi Konusu

Unutulmaması gerekir ki, yatırımların ve giderilecek eksiklerin yer aldığını stratejik plan ve performans programı20 Kasım 2014 tarihli genel kurulda oy birliği ile kabul edildi. Yasal prosedür HATSU’ya ve genel kurula, stratejik plana uygun bütçeyi çıkarma mecburiyeti vermiştir. İzlenecek stratejik plan ve uygulanacak performans programı için de gerekli bütçe meclisten yasa gereği çıkmalıdır.

Söz konusu performans programının onaylanıp ve oy birliğiyle geçmesinden sonra bu yatırımların ön görüldüğü bütçenin geçmemesini iyi niyet sınırları içerisinde değerlendirmek mümkün değildir. Netice olarak gerek zam provokasyonuyla gerekse aslı olmayan maliyet hesaplarıyla tribüne oynayan bir takım insanların elinde bir buçuk milyon Hataylının mukadderatının oyuncak olması ibretle izlenmektedir

%70’e Varan Kayıp Kaçakların Azaltılması Mevzuu

HATSU Genel Müdürlüğü tarafından açıklanan %70’e varan kayıp kaçak konusu bile teknik bir konu iken siyasete malzeme edilmiş, konu hakkında hiçbir bilgisi olmayan bilinçsiz insanların dilinde sakız haline getirilmiştir. Oysa HATSU’nun verdiği rakam, yatırım gereğinin çok acil ve elzem olduğunu gerekli kılar. Söz konusu fiziki kayıpların ve abone kayıplarının giderilmesinin en önemli argümanı hızlı bir şekilde yatırım yapmaktır. HATSU’da çok güçlü bir proje ekibinin olması ve önemli miktarda projenin yatırıma hazır kaynak ve bütçe bekliyor olması Hataylıların şansıdır. Bu kayıpları gidermenin ve üretim maliyetinin düşürmenin tek yolu hızlı bir şekilde yatırım yaparak şebekenin değiştirilmesi, otomasyon scala sistemlerinin kurulması, şebekenin kontrol altına alınması ve sayaçların modernizasyonu ile mümkündür. Bu konu ehillerince matematiksel bir kesinlikle defalarca söylenmesine rağmen el birliği ile çözüm üretmek yerine sadece demagoji yapılarak hizmet engellenmektedir.

Daha Öne Üzerinde Uzlaşıya Varılan Rakamı AK Parti Mecliste Red Etti
AK Parti grubu adına açıklama yapan Mehmet Gülen’in de aralarında bulunduğu Plan Bütçe Komisyonu ile bazı meclis üyelerine HATSU Genel Müdürü öncülüğünde maliyet hesapları, yapım şartları ve paçal hesabı konusunda bilgilendirme toplantısı yapılmıştır.

Bu toplantıda maliyet hesabına ilişkin bilgi verilmiş ve metreküp maliyetinin kademesi haneler için 2.60 TL ve işyeri, inşaat, sanayi kuruluşlarının tarifesinin de düşürülmesi konusunda mutabakata varılmıştır. Excel tablosu üzerinde bu tarifelerin su gelirlerine ve bütçeye etkileri konusunda etraflıca karşılaştırma yapılmıştır. Daha sonra yapılan toplantıda meclis üye sayısı daha da artırılarak Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş’ın önderliğinde aynı konular ele alınmış HATSU’nun meclise sunacağı bütçe ve tarife konusunda mutabakata varılmış ve bu mutabakatta meskenler için 2.55 TL’ye karar verilmiştir.

Bu fiyatlar sonucu oluşacak bütçe açığı konusunda ise HBB Başkanı Lütfü Savaş’ın verdiği güvence ile kurum maslahat ve uzlaşıdan yana olan tavrını bir kez daha göstermiştir. Ancak 12.03.2015 tarihinde yapılan genel kurulda sanki bu mutabakat daha önce hiç yapılmamış gibi davranılmıştır. Aynı samimiyetsizliğin sonucu olarak da konu bir anda siyaset malzemesi haline getirilmiş, gerçek dışı maliyet hesapları referans alan beyanlar ile HATSU bir anda beceriksizlik ve iş bilmezlik ile itham edilmiştir. Üstelik aynı tarifenin komik bir şekilde yatırım yapmaya ve kar etmeye yetecek tarife olduğu da kamuoyuna sunulmuş ve tarife hazırlama konusunda netice olarak söz konusu insanların hiçbir bilgi ve tecrübeleri olmadığı bu münasebetle anlaşılmıştır.

AK PARTİ GRUBU, ÜZERİNDE UZLAŞILAN RAKAMI YOK SAYDI

Önceki İçerikİskenderun Belediyesi Farkındalık Yaratacak
Sonraki İçerikCHP’nin farkını hissettireceğiz