Dikkat “İshal, öldürebilir”

İshal az daha öldürüyordu!

Vücudundaki sıvı kaybına zamanında müdahale edilmediğinden, tüm fonksiyonları durmuş vaziyette Özel İskenderun Gelişim Hastanesi’ne getirilen yedi aylık İbrahim Salih Gök, Genel Yoğun Bakım Ünitesi’nde gördüğü tedavinin ardından sağlığına kavuştu.

İshalin çocukluk döneminde çok sık görüldüğünü ve vücuttaki sıvı kaybına zamanında müdahale edilmediği takdirde ölümle sonuçlanabilen ciddi bir hastalık olduğunu söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Emin Turhan, hijyene önem vermenin ishal için alınabilecek en iyi önlemlerden biri olduğunu ifade etti.

“İshal, öldürebilir”

Vücuttaki sıvı kaybına yol açan ishalin, önlenmediği takdirde öldürücü olduğunu vurgulayan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Emin Turhan, “Kalbi durmuş, tüm hayati fonksiyonları bozulmuş olarak buraya getirilen yedi aylık hastamız, Acil Servis ve Yoğun Bakım ekibinin zamanında müdahalesiyle hayata tutundu. Buraya getirildiğinde tansiyonu hiç olmayan Salih, başarılı şok tedavisiyle ve uygun ventilatör desteğiyle sağlığına kavuşmuştur. Bu vaka, sıvı kaybının çocukların hayatına mal olabileceğinin en güzel örneğidir. Bu nedenle, ishal bir günden uzun sürdüyse, beraberinde kusma ve ateş varsa hiç vakit kaybetmeden en yakın acil servise başvurmak gerekiyor” dedi.

Hijyene önem verilmesinin ve temiz su tüketiminin ishali önleyebileceğini belirten Dr. Emin Turhan, “Tükettiğiniz su, kesinlikle temiz olmalıdır. Ayrıca meyve ve sebzelerin de bol suyla yıkanması ve öyle tüketilmesi gerekmektedir. Hijyene dikkat etmek ve elleri sık sık yıkamak, ishal için alınabilecek en iyi önlemdir.” dedi.

Anne Nilüfer Gök ise oğlunu sağlıklı bir şekilde kucağına almanın mutluluğunu paylaşarak, “Oğlum, geçen haftadan bu yana rahatsızdı. Pazartesi doktora gittik. Doktoru ilaç yazdı ve eve gönderdi, fakat eve getirdikten sonra çocuğum bir türlü iyileşmedi. Evdeyken Salih’in gözleri bir anda kaydı ve baygınlık geçirdi. Eşimle hemen 112 Acil Servis’i aradık. Ambulansla gittiğimiz hastanede boş yatak olmadığından oğlumu Özel İskenderun Gelişim Hastanesi’ne sevk ettiler. Burada oğlum, yoğun bir tedavi gördü ve bir hafta sonunda tamamen iyileşti. Hastaneye geldiğimizden bu yana oğlumla yakından ilgilenen ve sağlığına kavuşturan başta doktorumuz Emin Bey olmak üzere, tüm yoğun bakım ekibine teşekkür ederim” dedi.

Screenshot_1 Screenshot_2 Screenshot_3