Suriyelilere Çalışma İzni Çıkıyor

Suriyeli mülteciler için hazırlanan yasa tasarısına göre iş yerlerinde yüzde 10’luk baraj uygulanacak, turizmde çalışmalarına ise yasak getirilecek.

Sayıları 2 milyona yaklaşan Suriyeli mültecilere çalışma izni verilmesi konusunda son aşamaya gelindi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın mültecilerin hangi sektörlerde hangi şartlarda çalışabileceklerine dair hazırladığı taslak pakette, yerli çalışanların mülteciler nedeniyle iş kaybı yaşamaması için ilginç önlemlere yer veriliyor.

Bir işletme çalışan sayısının en fazla yüzde 10’a kadar Suriyeli çalıştırabilecek.

Bu sınırlandırma özellikle tarım sektöründeki mevsimlik işlerde söz konusu olmayacak.

Özellikle Antalya ve çevresinde ise Suriyelilerin turizm sektöründe çalışmaları yasaklanırken, mühendislik, sağlık ve eğitim alanında nitelikli olan Suriyelilerin bu alanlarda çalıştırılması için ise bağlı bakanlıkların izni gerekecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, taslak pakete ilişkin yaptığı açıklamada;

Türkiye’de yarı zamanlı ve mevsimlik işlerde 80-100 bin açık iş bulunduğunu belirterek, Suriyeli mültecilerin bu ihtiyacı karşılayabileceğini kaydetti. Suriyelilerin asgari ücretin altında çalıştırılamayacağını ve primlerinin ödeneceğini dile getiren Bakan Çelik, düzenlemenin Türk vatandaşlarının istihdam piyasasında mağdur olmasını engellemeye dönük adımlar içerdiğini vurguladı.

 

 

Önceki İçerikBaşkan Culha Paris yolcusu
Sonraki İçerikSatılan konutların üçte birini kadınlar aldı