ANALİZ

-Bir insan; gözüyle gördüğünü, kulağı ile duyduğunu inkar ederse o insana ne denir?
İnkarcı veya Kalp körü denir.
-Peki insani değerlerini, çıkarları için arka plana atar ve hiç önemsemez ise ne denir?
Kişiliksiz ve Çıkarcı denir.
-Namus, Şeref ve Kutsiyet zafiyeti yaşıyorsa o insana ne denir?
Ahlaksız, Şeref yoksunu ,Müptezel denir.
-Kendine ait olmayanı çalıyor çırpıyorsa o insana ne denir?
Hırsız,Soyguncu denir.
-Dini değerleri yozlaştırarak sapkın bir halde yaşayana ve yüce yaratanı unutup kula kulluk edene ne denir?
Ona da siz ne derseniz deyi verin…

Bu soru-cevapları neden dile getirdiğime gelince;etrafınıza bir bakın lütfen,bu tür soru-cevap kalıplarına uyan ,göz önünde yığınla insan var.Bu tür insanların kime ne faydası olabilir ki. Memleketin geldiği nokta umurlarında olabilir mi?Kendisinin ve tüm yakınlarının geleceğini, nasıl bir belanın beklediğinden haberi var mı? Elbette değildir. Bu tür insanlara; kim ıslık çalsa onun kapısında olurlar.Bunları bağımlı hale getirmek çokta maharet istemez sanırım.

Gün; onlar için yeterli bir zamandır.Yarının bir anlamı yoktur.Onlar için yaşam günlüktür.Onlara üflendiği sürece; tüm emirlere amadedirler. Üç maymunu oynamaya hazırdırlar. Utanma, arlanma hak getire.Satın alınmışlıktan zerre kadar etkilenmezler; hatta o küçücük beyinleri ile caka bile satarlar.

İnsan olmanın,Aile olmanın,Toplum olmanın ,Vatandaş olmanın ne önemi var ki.Bu kavramlar onların lügatında hiç bir zaman olamaz.Bunlar, gücün ve güçlünün eteğinden tutar,kırıntıları ile kendilerine bir yaşam sürerler.

Şimdi böyle bir zihniyetin varlığından ve tahakkümünden rahatsız olmayacak mıyız.Bunlara ağam, paşam mı demeliyiz.Kendi kabuğumuza çekilip sus-pus oturacak mıyız.Toplumun münevverleri , gelecekten endişe taşıyan sorumluluk sahipleri ; neden sahada değilsiniz.Demokratik ölçüler ve kurallar dahilinde varlığınızı ne zaman göstereceksiniz?Seyirci kalmakla veya korkunun esiri olmakla bir yere varılmaz.

Doğrunun,Güzelin,Adaletin,Onurlu yaşamın getirdiği, tüm nimetlerin yaşanacağı bir Türkiye yaratmaya çalışmak ve katkı sunmak her vatandaşın boynunun borcu olmalıdır.
İsmet İnönü’nün ” Bir memlekette namuslu insanlar da en az namussuzlar kadar cesur olmadıkça o memleket için kurtuluş yoktur”sözü güncelliğini korumakla beraber günümüzü ifade etmek açısından tarihi bir sözdür.

Lütfen ama lütfen sorumluluklarımızı bir an olsun unutmayalım.Lafla vatan sevgisi olmaz.Gün bu gündür.En büyük hareket Halkın hareketidir.Halk kendine yakışanı yapacaktır… Yapmakta zorundadır.
Güzel günlere,el ele…

Zeki Şanlı
1967 İskenderun doğumlu.Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi İstatistik Bölümü mezunu.