İskenderun Balıkçı Barınağında Neler Oluyor?

İskenderun Balıkçı barınağının sorunları ve yetki karmaşası devam ediyor.

İskenderun balıkçı barınağında bir kaç gün önce donarak hayatını kaybeden bir vatandaş ile devam eden barınak sorunu bitmek bilmiyor.

Balıkçı barınağına teknelerini,yatlarını,kayıklarını bağlayan balıkçı,acente şirketleri ve özel tekne sahipleri barınak hizmetlerinden faydalanamadıklarını dile getirdiler.

Ödedikleri ücretlere rağmen bir çok barınak hizmetinden faydalanmadıklarını dile getiren balıkçı esnafı,1 senedir barınakta elektrik olmadığı için , aydınlatma lambalarının ve güvenlik kameralarının çalışmadığını ve bu sebeplerden dolayı 1 yıl içinde balıkçı barınağında üst üste gerçekleşen hırsızlık olaylarının meydana geldiğini dile getirdiler.

 

SS.İSKENDERUN SU ÜRÜNLERİ KOOPERATİFİ tarafından sitemize gönderilen bilgilendirme yazısı :

Su Ürünleri Kooperatifi Balıkçı Barınağını T.C GIDA VE TARIM HAYVANCILIK BAKANLIĞI’nın balıkçı barınakları yönetmeliğine göre işletir ve idare eder.

Donarak hayatını kaybeden vatandaşımız balıkçı değildir. İkazlara, barınaktan dışarı çıkarılmasına rağmen tekrar bilmediğimiz bir yerden izinsiz barınak sahasına girmiş ve hazin olay meydana gelmiştir. Bizlerinde balıkçı olmayanların barınağa girişi konusunda sıkıntılarımız var.

Balıkçı barınağından balıkçılar, balıkçı gemileri öncelikle faydalanır. Özel yatlar, hizmet tekneleri, amatör balıkçılar, acente motorları ve diğer deniz vasıtaları barınak idaresinin balıkçı gemilerinin işlerini aksatmayacak şekilde uygun görmesi halinde barınaktan geçici olarak faydalandırılır.

İskenderun Su Ürünleri Kooperatifi ücret karşılığı barınağı kiralamıştır. Bakanlığın onayladığı ücret tarifesini uygular ve tahsil eder. Barınaktan faydalanan herkes bu ücreti ödemek zorundadır. Balıkçılar kara ve deniz vasıtaları için bu ücreti ödemektedirler. Balıkçı barınağı dahilinde hizmetlerin aksamadan yürütülebilmesi için gemilerin ve vasıtaların ücret ödemeleri ile başarı sağlanır.

Hizmetlerin aksaması barınaktan faydalananların yükümlü oldukları ücreti aksatmalarından dolayıdır, şikayetçi olanlar öncelikle yükümlülüklerini yerine getirsinler.

Barınak yönetimi işi sıkı tutmaya başladığından beri bu tür homurdanmalar başlamıştır. Kararlıyız, barınak ya düzelecek ya düzelecek. Barınaktan faydalanan herkes kendi malını ve teknesini korumak ve bekçi bulundurmak zorundadır. Hırsızlığın önlenmesi için herkesin malzemesine ve teknesine birer bekçi bulundurma zorunluluğumuz yoktur. Yönetmelik gereği deniz vasıtalarında mal sahibi sorumludur. Balıkçı tekneleri dışındaki teknelere hizmet verme mecburiyetimiz yoktur. Barınak balıkçılığa göre dizayn edilmiştir. Arzu eden özel tekne sahipleri teknelerini barınak dışına çıkarabilirler. Kendi talepleri üzerine biz onları barındırıyoruz.

İlgili herkesin www.tarim.gov.tr sitesinden su ürünleri avcılık yönetmeliği, balıkçı barınakları yönetmeliği, amatör su ürünleri yönetmeliği konularında bilgi sahibi olmasını öneririz.

Balıkçı barınakları yönetmeliği

Yetki kanunu: 1380/3046
Yayımlandığı resmi gazete : 13.12.1996-22846
Balıkçı barınakları yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik
Yayımlandığı resmi gazete: 20.03.1999-23645
Balıkçı barınakları yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik
Yayımlandığı resmi gazete: 05.06.2002-24776
Balıkçı barınakları yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik
Yayımlandığı resmi gazete: 20.03.2008-27038