İsdemir Sendikasız Kalmayacak

İsdemir Genel Müdürü Recep Özhan,
İsdemir Sendikasız Kalmayacaktır

İsdemir Genel Müdürü Recep Özhan, fabrikada son dönemlerde yaşanan değişimleri değerlendirdi. Sendikal mücadele, sendikal mücadelede işçi çıkarılması ve Ocak ayındaki toplu sözleşmede sendikasız işçilerin akıbetini değerlendiren Özhan, çarpıcı açıklamalarda bulundu.

7
Ben demokrat bir insanım bu fabrika da düşüneceğimiz en son şey sendikasızlıktır. Bu sadece benim fikrim değil, yönetime, anayasa ya, aykırı bir durumdur.

İnsan haklarına ve kanunlara saygılıyız sözlerine vurgu yapan Özhan, fabrikada her bireyin anayasal haklarını kullanabilmesi ve koruyabilmesi adına grev gününden itibaren tarafsızlığımızı koruduk korumaya devam edeceğiz. İşçi kimi isterse bu nokta da saygımızı koruyarak örgütlenmelerini bekliyoruz. Dünya devi bir işletmenin sendikasız kalması mümkün değildir dedi.

İsdemir’de İşçi Çıkartmıyoruz

Geçmiş dönemlerde dediğim gibi evine helal lokma götüren benim kardeşimdir kapının önüne konamaz. Sistem sadece emeklilik süresi gelmiş, ya da ömrünü çalışamaz raporlarıyla geçiren kişileri emekli etmektedir. 6 maaş ikramiye 2 maaş kıdem tazminatı artı emekli maaşı ve emeklilik hak edişi ile birlikte işçilerimizin iş akdi gerçekleştiriliyor.

Bu çalışmanın bir haksızlık içerdiğini düşünmüyorum.

İsdemir dünyanın son kurulan tekniklere sahip şirketlerinden bir tanesidir. Ancak var olan kadroların tümü ile başarılı üretim gerçekleşmiyordu. Bu nedenle Teknik üniversite mezunları, teknik öğretmenleri,4 yıllık üniversite mezunları ile bu şirketi dünya şirketi yapacak bir kadro haline getiriyorum. Olaya buradan bakacak olursanız yeni jenerasyon üniversite mezunu gençler sokaklarda geziyor. İsdemir kaliteyi yükseltirken aynı zamanda bunlara iş imkânı sunmuş oluyor.

Ey Millet Ben İşten Atmıyorum
Borcu Olanlar….

İşten atmak sözü çok acımasızca geliyor bana kimseyi işten atmıyorum diyorum ki ‘ey millet ey çalışanlar ey kardeşler kanun diyor ki 1 yıllık maaşından daha yüksek eğer icra borcun varsa işveren in iş feshi hakkı vardır’ Bunu şahsım değil kanunlar söylüyor. Burası ağır sanayi bölgesi borcu olanın çok sağlıklı olması imkânsızdır kazaya sebebiyet verebilir yanındaki çalışanların hayatını tehlikeye atabilir. Bu üretim için önemli bir risktir ve bizim için insan hayatı değer taşımaktadır.

Bu şekilde iş fes edilişi her yaş için geçerli olmaktadır…..

Ağır ve Tehlikeli işlerde çalışamaz Raporlular

İsdemir bir ağır sanayidir göreve ilk geldiğim günden itibaren yaptığım incelemelerde her ünitede yaklaşık 400 ya da 450 çalışan görünmektedir. Ancak bunların içinde her ünitede 50 civarında ağır işlerde çalışamaz raporlu insanlar var olduğunu tespit ettim. Raporlu olanlar doğru düzgün hiçbir işte çalışmıyorlar.

Hem üretime zarar veriyor, hem de diğer çalışanlara fazladan iş yükü yükleniyor. Yani iki kişinin yapacağı işi, bir kişi üstleniyor. Ciddi bir adaletsizlik söz konusuydu. Çalışamayan arkadaşlarda sadece maaş alıyorlar. Çalışan işçiler bu konuda şikâyet etmekte haklılar sonucu çıkıyor.

Burası Bakım Evi Değildir

Raporlu Arkadaşlar Neden Raporlarını İptal Etti?

Ağır Sanayide olup ta raporlu arkadaşların işine son veriliyorsa bu gerçek çalışanlara adaletli davranmak içindir. Üniteler düzenli üretim yapmak zorundalar, biz olaylara duygusal yaklaşamayız işimiz en iyi performansı göstermektir. Burası bakım evi değil ancak raporlu arkadaşlarımızın her türlü imkânı sağlandıktan sonra işten ayrılışları gerçekleştiriliyor.

Yılardır sağlık raporu ile çalışmadan maaş alanların birçoğu bu uygulamanın ardından raporlarını iptal edebilme gayreti içine girdiler. Yıllarca asalak gibi diğer işçinin hakkını yiyenler birden bire sağlıklıyım çalışabilirim derse siz olsaydınız güvenir miydiniz?

Diğer çalışanların haklarını gasp eden bir durum ile karşı karşıyayız. Ancak buna rağmen bom boş kapının önüne konmuyorlar dediğim gibi 6 maaş, 2 maaş ikbal kıdem tazminatları ile işleri fes ediliyor.
Evet, tekrar ediyorum burası haramzadelerin değil evine helal lokma götürenlerin yeridir.

Helal Lokmada Diploma Aranmaz

Bu ayrıştırma planı bu gün alınmış bir karar değildir diyen Recep Özhan, Uzun yıllardır ince eleyip sık dokuduğumuz bir araştırmanın sonucudur. İlkokul muzunu olanlar işten çıkarılıyor sözü de tamamen asılsızdır. Adam gibi çalışan evine helal lokma götüren ilkokul mezunu olsun ister Alevi, Sünni, Kürt, Laz, Türk hiç birinin ne olduğunu bilmiyorum adam gibi çalışıyorlarsa evine helal lokma götürüyorsa hiçbir sorun yoktur.

İlkokul mezunlarına da ihtiyaç var. İlkokul mezununun da yapacağı iş var burada, şimdi üniversite mezununa burada kazma kürek vererek çalıştıramam Türkiye de ve dünya da bunun örneği yoktur.

Dişimle Tırnağımla Kazıyarak Buraya Geldim

Haksız kazanç sağlayarak buradan yıllarca nemalanan insanlara yinede ödemeleri yapılarak çıkışları veriliyor. Ancak ben hiç birini kişisel olarak tanımam irdelediğim tek faktör çalışıp çalışmadığıdır. Kimsenin hakkını yemedim. Emeğin ne olduğunu bilerek yetiştirildim bu noktaya dişimle tırnağımla, alnımın teri ile geldim. Gücüm ve desteğim evine helal lokma götürene daima olacaktır.

Kul Hakkından Korkarım

İşten çıkarılma daima olmuştur olacaktır. Hiç bir şekilde suçluluk duymuyorum ben sadece görevimi yapıyorum. Kanunlar ne diyorsa benim için gerçek odur. Yolumdan inandığımdan asla ve asla kimse beni çeviremez çeviremediler de Allah’tan başka kimseden korkmam. Ama kul hakkından korkarım Resullah’a soruyorlar kıyametten haber ver diyorlar. Emanete dikkat edin diyor. Ve emanet kıyamete götürdüğünüz bir borçtur. Bu şirketi bize emanet ettiler. Helal çalışanın hakkını başkasına nasıl veririm. Üç işçinin çalışıp beş kişinin maaş aldığı bir yerde mahşerde bana sorarlarsa ne derim.

Bu nedenle sadece çalışmayanlar benden memnun değildir…

Genel müdür olarak göreve gelişimden itibaren hep şikâyetler vardı. Fabrikada çalışanların tek istediğide zaten özelleşmesi idi çünkü çalışanla, çalışmayanın ayırt edilmesini istiyorlardı. Gerçek çalışanım beni sever ve sayar sadece benden çalışmayanlar hoşnut değildir.

Sendikal Süreçle İşten Çıkarılmaların Bir İlgisi yoktur

Sendikalı olmak bir haktır sendikal süreçte bu hakkın gereğidir. Emekçinin mutlaka bir sendika sı olmalıdır, olmazsa olmaz. İşten çıkarılmaların bu süreçle ilgisi yoktur. Çıkarılacakların belirli bir rakamı yok ancak verimli üretimde payı olmayanların çıkışları bir süre daha devam edecektir. Tek bir hususa dikkat ediyorum sendikal mücadelede şirketin huzurunu bozanların işleri fes edilir. Burası bir fabrika kimsenin burayı arenaya çevirmesine müsaade edemem. Profesyonel sendikacılık yapan insanlar geldiler parasız izin istediler, parasız izin veririm.

Sonuç olarak burası şahsıma ait bir şirket değildir emanet aldım emanete en iyi üretim sağlamak da esas görevimdir.

Sendikasız İşçinin Toplu Sözleşme Hakları

Geçici ama anayasaya uygun bir süreç yaşıyoruz. Sendikaların durumu belirsiz. Eğer Ocak ayına bu belirsizlikle girersek emekçim asla endişe duymasın. Bu konuda gereken yapılacaktır. Hakkıyla çalışan hiçbir işçim mağdur bırakılmayacaktır şeklinde konuştu.

7 1

Önceki İçerikEvde Dalgalı ve Kıvırcık Saç Yapımı
Sonraki İçerikKöy yollarına asfalt çalışmaları başladı
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.