İnsan Kaynaklarında Yedekleme Planları

Başarılı bir şirket yönetmek için planlama yapmak zorunluluktur. Özellikle kilit pozisyonlara alanında yetkin kişilerin doldurulması bu kapsamda çok önemsenmelidir. Bu sayede tüm çarklar işlevsel görevini layığıyla yerine getirilecektir. Farklı tasarruflar mantığında bu koltukları boş bırakmamak gerekmektedir.

images

Bu amaçlı olarak öncelikle organizasyon şemasından kilit noktalar seçilmelidir. Bu noktaları boş bırakmak gelecek dönemlerde maddi kayıplara varan sonuçlar doğurabilecektir. Kilit pozisyonlara üretim müdürlerini, insan kaynakları müdürlerini, genel müdürü dahil edebiliriz.

Ancak bu aşamada yapılması gereken planlama şu şekilde olmalıdır. Olası bir iş bırakmalara karşı dirençli alternatifler muhafaza edilmelidir ki yaşanan olumsuzluklar hizmeti etkilemesin. Elbette ki bu ön önlemde mevcut kişi bulunamayabilir. Bu durumda da hazırlanacak olan eğitim planlamaları ile bu açığı kapatabilecek yetkinliğe sahip kişiler yetiştirmek gerekmektedir. Burada karşımıza çıkan sorun ise mevcut yapıda alttan eğitim verilmesi durumunda yetkinliği sağlayabilecek kişinin bulunmaması. Bu durum aslında en acı durumdur ki ilk işe alımlarda bunu da planlamak gerekecektir. Böylelikle de daha ilk işe alımda yetiştirilecek kişiler belirlenmiş planlama da bu doğrultuda yapılmış olacaktır.