Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık Hatay’da

1

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Fikri Işık, 15 Kasım 2014 Cumartesi günü saat 11.30’da Antakya Mobilyacılar İhtisas Sanayi Sitesinde incelemelerde bulunmak ve bir dizi programa katılmak üzere ilimize teşrif etti. Yapımı devam eden Mobilyacılar Sanayi Sitesi’nde incelemelerde bulunan Bakan Işık’a birçok yetkili isim de eşlik etti.

İnceleme gezisine Hatay Valisi Sayın Ercan Topaca’nın yanı sıra, Adalet Eski Bakanı ve Hatay Milletvekili Sayın Sadullah Ergin, Ak Parti Hatay Milletvekilleri Hacı Bayram Türkoğlu, Mehmet Öntürk, Adem Yeşildal, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Serdar Güven, Vali Yardımcısı H. Volkan Köksal, Antakya Belediye Başkanı İsmail Kimyeci, Antakya Kaymakamı Eflatun Can Tortop, Antakya Ticaret ve Ticaret Odası Başkanı Hikmet Çinçin ve HESOB Başkanı A.Kadir Teksöz ve ilgili kurum müdürleri katıldı.

Burada yetkililerden Mobilyacılar İhtisas Sanayi Sitesi hakkında bilgi alan Bakan Işık, daha önce iki defa ertelemek zorunda kaldıkları önemli bir ziyareti gerçekleştirdiklerini ifade ederek, “Türkiye’nin en önemli , en dinamik şehirlerinden bir tanesi olan Hatay ilimizi ziyaret edip, ilimizde Bakanlığımızla ilgili çalışmaları bizzat yerinde görmeyi arzu ettik. Daha önce iki defa program yapmıştık ikisinde de aslında mobilyacılar sitemizin temel atma töreni vardı ama elde olmayan sebeplerden dolayı ikisini de iptal etmiştik. Bugün Hatay’da bulunmaktan gerçekten büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Hatay’da ilk ziyaret ettiğimiz yer Mobilyacılar Sanayi Sitemiz’in alt yapı inşaatına başlanan yeni yeri. Öncelikle şunu ifade edeyim ki, Habib-i Neccar Hazretleri’nin şehrinde mobilya sektörü bizim açımızdan da, Sanayi Bakanlığı açısından da son derece önemli bir sektör.” dedi.

On Bine Yakın İnsanımız İstihdam Edilecek

Mobilya sektörünün en fazla istihdam sağlayan sektörlerin başında geldiğini kaydeden Sayın Fikri Işık, “Bu sitemiz tam anlamıyla faaliyete geçtiği zaman da on bine yakın insanımız iş imkanına kavuşacak. Dolayısıyla bu bizim açımızdan son derece önemli. Mobilya sektörünün bir başka özelliği de yerlilik oranı en yüksek sektörlerden bir tanesi olması. Türkiye’de ara malı ithalatının yüzde yetmişlerde olduğu bir dönemde mobilya sektöründeki yerlilik oranı yüzde seksenin de üzerinde. Bu bizim açımızdan son derece önemli, eğer bir sektör hem yüzde seksenin üstünde yerlilik oranına sahip hem de çok yüksek istihdam kapasitesine sahipse bu sektöre yatırım yapmak son derece önemlidir. Tabiki ihracat açısından da en güçlü olduğumuz alanlardan biri yine, mobilya sektörü. Bütün bunları birleştirdiğimiz zaman Türkiye’de mobilya üretmek istiyorum diyen insanlara, birlikte hareket etmek istiyorum diyen insanlara destek vermek bizim görevimiz. Bu talep Hatay gibi Habib-i Neccar Hazretleri’nin memleketinden geliyorsa, adeta mobilyanın ana vatanı diyebileceğimiz Hatay’dan geliyorsa buna kayıtsız kalmak mümkün değildi.” diye konuştu.

2016 Yılının Sonunda Faaliyete Geçecek

Bakan Işık şöyle devam etti: “Başta Adalet Eski Bakanımız ve Milletvekili arkadaşlarımız olmak üzere bu konudaki talepleri çok ciddi şekilde değerlendirdik ve altyapı ihalesini yaptık. Şu ana kadar da 8 milyon lira ödenek aktardık. inşallah yakında üst yapı ihalesini de yapacağız ve 2015 yılı içerisinde inşallah üst yapının fiilen başlamasını da hedefliyoruz. Başkanımızın verdiği bilgiye göre de 2016’nın sonunda faaliyete geçmesi planlanıyor. Bu gerçekten bizim Hatay’da önemsediğimiz bir yatırım. Çünkü Hatay bizim bölgemize, coğrafyamıza açılan kapımız. Bu kapı ne kadar güçlü olursa ülkenin o kadar güçlü olduğunun bilincindeyiz. Burada arkadaşlarımızdan bir önemli isteğimiz de rekabette önemli bir avantaj alanlarından birisi olan tasarım. Mutlaka mobilyada tasarımı geliştirmek durumundayız. Ben arkadaşlarımızdan özellikle rica ediyorum, burada güçlü bir tasarım merkezinin kurulması bizim sektörümüzün katma değeri yüksek ürünler ihraç etmesi ve üretmesi açısından son derece önemli. Biz KOSGEB olarak o noktada da destek veririz yeter ki arkadaşlarımız bu iradeyi ortaya koysunlar.” dedi.

Bir ürünün kaliteli ve özgün bir tasarıma sahip olduğunda çok daha iyi fiyatlardan dünya pazarına açılabileceğini ifade eden Sayın Bakanımız, “Mobilya da bu açıdan en önemli, en avantajlı sektörümüz. Arzumuz buranın sadece üretim merkezi değil aynı zamanda bir tasarım merkezi de olması. Bununla ilgili üniversitelerimizde, tasarım ofislerimizde mutlaka yakın bir işbirliğinin kurulmasını önemsiyoruz. Tasarım ofislerini AR-GE merkezi gibi destekleme kararlılığımız var. Bunu da inşallah hayata geçirdiğimizde işte o zaman bu mobilyacılar sitemizin bu noktada önemli bir avantaja daha sahip olacağını düşünüyorum. Ben emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Başta Sayın Bakanımız, Milletvekili arkadaşlarımız, eski Valimiz, yeni Valimiz, bu konu üzerinde yoğunlukla duran arkadaşlarımız, kooperatif başkanımız ve burada emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. İnanıyorum ki Hatay, Habib-i Neccar Hazretleri’nin mirası olan bu mesleğin bir dünya markası olarak ortaya koyacak ve belki de Türkiye’nin en önemli ihracat kalemlerinden birisi olarak, tasarımı kendine ait dizaynı, kendine ait ve katma değeri yüksek mobilya ürünlerini dünya pazarına ulaştıracak ve Hatay’da yaşayan bütün insanlarımızın hayat tarzına, yaşam konforuna çok olumlu katkı sunacak. Hepinize çok teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Sanayi arazisi 465.000 m² alan üzerine kurulu olup, Yönetim hizmetleri ve sosyal tesis binası, spor tesisleri, Ar-Ge binası, restaurant ve kafeler, ticari işletmeler, park alanı ve dini tesis alanlarıyla hizmet verecek. İş yerlerinin 2016 yılı sonunda teslim edilmesi sonrasında Sanayi Sitesinin üretime başlaması ile birlikte ilimize ilave 10.000 istihdam sağlaması ve mobilya ihracatının 500 bin Dolara ulaşması hedeflenmektedir.

4 3 2 1