Başkent’te Hatay Günleri Görkemli Bir Açılışla Başladı

1

Hatay’ın tarihi ve kültürel değerlerinin, muhteşem el sanatlarının, sınai ve zirai ürünlerinin, dünyaca ünlü muhteşem lezzetlerinin yerli ve yabancı konuklarla buluşturulduğu “3. Başkent’te Hatay Günleri” başladı.

Hatay Valiliği, Hatay Büyükşehir Belediyesi ve Hatay Birlik Vakfı tarafından düzenlenen ve Hatay Güçbirliği tarafından desteklenen ‘Başkent’te Hatay Günleri’ etkinlikleri 04-09 Kasım 2014 tarihleri arasında Atatürk Kültür Merkezi’nde Hatay Valimiz Sayın Ercan Topaca ve ilimizin tüm dinamiklerinin katılımı ile görkemli bir açılış yaptı.

Açılışta Şenköy Halk oyunlarının gösterisi, Hatay Büyükşehir Belediyesi mehteran takımı gösterisi ve Hatay’ın meşhur aba güreşi de izleyenlere keyifli dakikalar yaşattı.

-Açılışta Tüm Hatay Vardı-

Açılış törenine, Hatay Valisi Sayın Ercan Topaca, Adalet Eski Bakanı ve Hatay Milletvekili Sadullah Ergin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik eski Bakanı Nihad Matkap, Hatay Milletvekilleri Hasan Akgöl, Mevlüt Dudu, Mehmet Ali Ediboğlu, Orhan Karasayar, Mehmet Öntürk, Hacı Bayram Türkoğlu, Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkanı Lütfü Savaş, Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü (MKÜ) Prof. Dr. H. Salih Güder, İlçe Kaymakamları, ilçe belediye başkanları, oda ve borsaların, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, işadamları ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Hatay Valisi Sayın Ercan Topaca, burada yaptığı konuşmada, “Sayın Bakanlarım, Sayın Milletvekillerim, Sayın Büyükşehir Belediye Başkanım, sevgili hemşehrilerim ve sevgili Ankaralılar, öncelikle hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum. 3.sünü düzenlediğimiz Başkent’te Hatay Günleri’nin ilimize, başkentimize ve ülkemize hayırlara vesile olmasını diliyor, bu etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

-Hatay Tarihi Derinliği olan Bir İl-

Hatay’ın çok zengin ve tarihi derinliği olan bir kent olduğunu ifade eden Topaca, “Geçmişte bütün inançlara, bütün medeniyetlere ev sahipliği yapmış ve onları birleştirmiş, kaynaştırmış, uzlaştırmış bir kentte görev yapıyorum. Bundan dolayı Hatay’a en güzel hizmeti yapmanın gayreti içerisinde olacağımı da bu etkinlik vesilesiyle hemşehrilerime ifade etmek istiyorum. Dünyada kimi şehirler vardır ki, binlerce yıllık medeniyet mirasını birbirlerine devrederek tarihin canlı tanıklığını yaparlar. Hatay ilimiz de ülkemize ve dünyaya örnek olan karşılıklı sevgi, saygı, barış, hoşgörü ve kardeşlik duyguları içindeki yaşantısı ile bu tür özel illerden birisidir. Medeniyeti, kültürel mirası,hoşgörüyü, birlikte yaşama ve ortak kaderi paylaşma anlayışını geleceğe taşıyan bir şehirdir Hatay’ımız. Tarihin ilk anlarından beri, kültürlerin ve inançların varolduğu ve bunların uzlaşabildiği bir kenttir Hatay. Hatay’da insanlık tarihinde yaşanan her olayın ve her medeniyetin eserleri, izleri vardır.” diye konuştu.

Valimiz Topaca şöyle devam etti: “14’üncü yüzyılda Hatay’ı ziyaret eden ünlü Seyyah İbn-İ Batuta; Antakya’nın büyük¸ nüfusu kalabalık¸ binaları güzel¸ su ve yeşilliği bol bir şehir olduğunu yazar. Bugün de aynı eğil mi arkadaşlar? Tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan ilimizde, cami, kilise, havranın içi içe olduğu derin bir tarihi doku meydana gelmiştir. Hatay’da ezan çana, çan hazzana karışır. İnsan sevgisi ile kardeşliğin her dem yeniden doğduğu bilinci ile hayata gülümseyen insanların yaşadığı Hatay, kadim zamanlardan modern zamanlara uzanan aydınlık bir koridordur. Hatay’da tarihin ayak izlerinden yürüyerek¸ geleneksel ve modern zamanlar arasında sır dolu yolculuklar yapabiliriz. Kadim tarihin zamanın kuştüyü yatağında derin ve deliksiz uykusunu uyuduğu Hatay’da; farklı renkler ile farklı seslerin inanılmaz ahengi, göz kamaştıran bir hoşgörü olarak karşımıza çıkar.” dedi.

-Hatay İnanç ve Hoşgörü Merkezi-

Unesco’nun dünya mirası öneri listesinde yer alan ve dünyanın ilk mağara kilisesi olan Saint Pierre kilisesinin, Hatay’ın bir inanç ve hoşgörü merkezi olduğu gerçeğini perçinlediğini kaydeden Topaca, “Gizemli Titus Tüneli, St. Simon manastırı,dünyanın en büyük ikinci mozaik sergileme alanına sahip arkeoloji müzesi ve Türkiye’nin ilk tıbbi aromatik bitkiler müzesi ve zengin mutfağı ile gidilip görülmeye değer illerimizin başında gelmektedir Hatay. Mâzinin sırlarını atinin kulağına fısıldayan Antakya kalesi, kadim payitaht İstanbul’dan sonra zamanının en uzun surlarına sahiptir. Hatay Türk-İslam tarihi açısından da birçok önemli olaya sahne olmuştur. İlk olarak 638 yılında Ebu Ubeyde Bin Cerrah tarafından fethedilerek İslamiyet ile tanışmıştır. Daha sonra Selçuklu, Memlüklü ve Yavuz’un fethiyle de bizim medeniyetimizle tanışmış bir şehirdir Hatay.” diye konuştu.

Vali Topaca, konuşmasının devamında “Görüldüğü gibi Hatay birçok medeniyetin hemb uluşma hem de uzlaşma alanı olmuştur. Bu sebeple Hatay Aziz Petreus ile AzizP avlus ile, Habib-i Neccar ile, Hz. Ömer Efendimiz ile, onun büyük komutanı Ebu Ubeyde Bin Cerrah ile, Yavuz Sultan Selim ile, Beyazıd-ı Bistami ile, BüyükAtatürk ile ve Tayfur Sökmen ile birlikte Hatay’dır. Hatay Habib-i Neccar Camii ile, St. Pierre Kilisesi ile, Sokullu Külliyesi ile Muhteşem Süleyman’ın yaptırdığı cami ve eserler ile, Asi nehriyle birlikte Hatay’dır. Hatay Müslüman, Hristiyan, Musevi, Sunni, Alevi bütün inançların hoşgörü, kardeşlik iklimi ile birlikte Hatay’dır. Bu sebeple biz Hataylılar ortak mirasımız olan sevgiyi, hoşgörüyü ve kardeşliği geleceğe taşımaya devam edeceğiz.” dedi.

-Herkesi Bu Güzellikleri Yerinde Görmeye Davet Ediyoruz-

Hatay bildiğiniz gibi kısa süreli de olsa bir Türk Devletinin ev sahipliğini yapmış bir kentimizdir diyen Topaca, “Farklı inanç ve kökenlerin 40 kişi ile temsi edildiği Hatay Devleti Meclisi 1939 senesinde tüm milletvekillerin oybirliği ile anavatana katılma kadirşinaslığını göstermiş bir ildir. Memnuniyetle belirtmek gerekir ki, tüm Hataylılar, binlerce yıldır devam edip gelen bu zenginlik ve güzelliklerin farkındalar. Şiddet ve nefretin yaygınlaştığı bir dünyada ilimiz insanlarının yaşattığı barış ve hoşgörü ortamının tüm dünyaya örnek olmasını temenni ediyorum. Bu etkinlikle Hatay’ın sahip olduğu değerlerin daha çok geniş kitleler tarafından paylaşılması ve yaşatılmasına da önemli bir katkı yapmaktadır. Burada ürettiğimiz güzelliklerin bir kısmını, kültürel ve folklorik değerlerin bir kısmını ancak sizlerle paylaşabiliyoruz. O kadar zenginlik var ki tamamını getiremiyoruz. Onu ancak Hatay’da yaşayabiliriz. Doludolu geçecek bu günlerimizin ruhunuzda uyandıracağı güzelliklerle sizleri ilimizi daha yakından tanıyıp yaşamaya davet ediyor, saygılar sunuyorum.” dedi.

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş da bu etkinlikte emeği geçen herkese teşekkür ederek, bu güzelliklerden daha fazlasını görmek isteyen herkesi hoşgörü şehri Hatay’a davet etti. Hatay Milletvekili ve Adalet eski Bakanı Sadullah Ergin de Hatay’ın sahip olduğu güzellikleri herkesle paylaşan bir il olduğunu belirterek, “Hatay’ın kültürünü yansıtan mamüller yurdumuzun her köşesinde insanlarımızla paylaşılıyor, bu manada Ankara’da 3.sünü yapıyoruz. Hatay’ın güzelliklerini sergilemek adına yapılan bu etkinlikte emeği geçenleri tebrik ediyorum.” dedi.

Konuşmaların ardından Hatay Protokolü açılış kurdelesini keserek Başkent’te Hatay Günleri’nin resmi açılışını yaptı. Vali Topaca ve beraberindekiler Hatay’ın birbirinden güzel ve değerli eserlerinin sergilendiği stantları da tek tek gezerek ürünleri yakından inceledi.

4 1 1 (1) 6 5 5 (1) 8 9 10 15 16 11 12 22 33 13 14 55

Önceki İçerikMahkeme Balıkesir’de Tanıklar Hatay’da Sanıklar Mersin’de
Sonraki İçerikİSKENDERUN TÜRKİYE’NİN PARLAYAN YILDIZI