Cep Telefonunuza Gelen SMS’i Engelleyin

40480

Hepimizin artık ayrılmaz bir parçası haline gelen cep telefonları kısa mesaj (SMS) yoluyla pazarlama yapanların da gözde aracı oldu.

Telefon numaramızı nereden ve nasıl bulduklarını bilmediğimiz pek çok firma bizi her gün SMS yağmuruna tutuyor. SMS yoluyla ciddi dolandırıcılık vakaları da yaşanıyor. Zaten boyutları büyüyen bu uygulamalara Türkiye’de ceza verilmesi de gündemde. Kullanıcılara önceden izinleri alınmaksızın kısa mesaj gibi elektronik haberleşme vasıtalarını kullanarak doğrudan pazarlama, siyasi propaganda veya cinsel içerikli ileti gönderenlere 10 bin TL’den 100 bin TL’ye kadar ağır para cezası verilmesi gündemde.

Son dönemde artan istek dışı SMS sayısı gözleri engelleme yöntemlerine çevirdi. Cezaları beklemenin dışında, istenmeyen SMS’leri engellemek için sizin de yapabilecekleriniz var.

Operatörünüzle irtibata geçin:

E-posta sağlayıcılarının istek dışı mail (spam) filtreleri olduğu gibi cep telefonu operatörlerin de SMS mesajları için spam filtresi var. İstemediğiniz bir mesaj aldığınızda en iyi yol, operatörünüze başvurarark spam mesajı gönderen hakkında bilgi vermeniz. Böylece operatörler filtrelerine bunu ekleyebilir. Operatörünüzü arayıp kendinize istek dışı hiç bir SMS gelmemesini de sağlayabilirsiniz. Ama bu kez havayollarından, bankanızdan gelmesini istediğiniz SMS’leri de engellemiş olursunuz.

Sözleşmenizi iyi okuyun:

Operatörlerle abonelik sözleşmelerinizde yer alan tercihlere dikkat edin. ‘İşletmeciden veya diğer firmalardan avantajlı servis ve tarifelerle ilgili kampanya duyuruları gelsin/gelmesin’ seçeneği bulunmakta olup bu doğrultuda sözleşme imzalarken mesaj alıp almama tercihinizi yapabilirsiniz.

Mobil uygulamaları kullanın:

Android, iOS ve Windows Phone uygulama mağazalarında spam SMS’i engelleyen uygulamalar var. Listenizde olmayan insanlardan gelen SMS’leri bloklamanızı sağlayan onlarca uygulama sunuyorlar. Bu belkide spam’lerden kurtulmanın en doğrudan yolu. Android’deki, ‘Anti SMS Spam&Text Filter’ uygulaması bunlardan biri. Spam’leri blokluyor. Anahtar kelime, numara ve mesaja göre engelleme olanağı da sunuyor. Bunun gibi başka pek çok uygulama var. iOS platformunda ise ‘SMS Spam’, ‘Block Unwanted’ gibi ücretli ve ücretsiz uygulamaları bulunuyor. Kesinlikle cevap yazmayın İstemediğiniz kısa mesajlardan kurtulmak için şu ipuçlarını da kullanabilirsiniz.

Asla cevaplamayın:

İsteğiniz dışında gelen hiçbir kısa mesajı cevaplamayın. Cevaplarsanız telefon numaranızın aktif olduğunu tespit ederler. Bu tespit edilince de bilgileriniz başka firmalara satılabilir. Size ürün pazarlamak isteyenlerle doğrudan muhatap olmak zorunda kalırsınız.

Numaranızı herkese vermeyin:

Özellikle pazarlama firmalarının formlarını doldururken cep telefonunuzu vermemeye çalışın. Çünkü bilgilerinizi diğer firmalara da gönderebilirler. Kesinlikle gerekli olmadığı sürece cep telefonu numaranızı vermeyin. Bu önlem hiç değilse istemediğiniz SMS alma sayınızı azaltacaktır. Facebook, Twitter ve LinkedIn gibi sosyal ağlar da dahil olmak üzere cep telefonunuzu online bir yerde yazmamaya özen gösterin.

Gizlilik politikasına dikkat:

İrtibatta olduğunuz firmaların gizlilik politikalarını gözden geçirin. Sizinle irtibat kurmak istedikleri için bazen bu tarz şeyleri en altlarda küçük kutularda size kabul ettiriyor olabilirler. Çok büyük vakalarda ise bilişim suçları polisine başvurabilirsiniz.

istenmeyen-smsler-tarih-oluyor-IHA-664x354 1367991425_sms2 40480

Önceki İçerikİskenderun’lu Gökhan Hamarat Dünya 2.si
Sonraki İçerikArsuz Yolu’na Işıklandırma Talebi