O Atatürk’ün emaneti!

meclis kızı1
Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz, Hatay’ın Anavatana katılımının 75. Yıldönümü’nde Hatay Devleti’nin İlk ve tek Meclis Başkanı Abdülgani Türkmen’in kızı Sueda Bereket’i evinde ziyaret etti. Oldukça keyifli bir ortamda gerçekleşen ziyarette konuşan Vali Lekesiz, Osmanlı Devleti yıkıldıktan sonra yerine yaklaşık 50 yeni devlet çıktığına dikkat çekerek, “Osmanlı Devletini parçalayanlar Anadolu’da başka devletleri kurmayı da planlıyorlardı ama Anadolu insanı birlik ve beraberlik içerisinde buna izin vermedi.” dedi. Lekesiz çıkar için savaşmayı reddeden bir medeniyetin çocukları olduklarını ifade ederek, ”Dedelerimiz o dönemlerde ortaya çıkan vahşeti de hiçbir zaman anlayamadı, çünkü bizim insanımız Mevlanaların, Hacı Bektaşların, Yunus Emrelerin yetiştirdiği sevgi ikliminde yetişmiş, çıkar için savaşmayı cinayet sayan bir anlayışa sahipti” diye konuştu.
Anadolu coğrafyasında ilk işgal edilen yerin Hatay olduğunu da ifade eden Lekesiz, ”Ama Anadolu insanın bu emperyalist güçlere karşı direnişinin sembolü olacak şekilde Milli Mücadelenin ilk kurşunu da 19 Aralık 1918 tarihinde Dörtyol ilçemizin Karaköse köyünde atıldı. Arkasından Hataylıların büyük bir direnişi var, çok yoğun faaliyetlerden sonra 1938 yılında Atatürk’ün diplomatik dehasıyla kurulan bir Hatay Devleti var. Bir devletin nesi varsa Hatay Devleti’nin de her şeyi vardı. Ama babalarınız, dedeleriniz, amcalarınız ağabeyleriniz, biz bağımsız bir devlet olmaktansa Türkiye de sıradan bir il olmayı tercih ediyoruz dediler. Böylece uzun soluklu, 22 yıla yakın bir mücadelenin sonunda ve çok örnek bir mücadelenin sonucunda bir vatan parçası daha barış ortamına taşındı ve Anavatana katıldı” dedi. Sueda Hanım ise ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade ederek, gelen ziyaretçilere Hatay’ın Anavatana katılım sürecindeki anılarını paylaştı. Vali Lekesiz günün anısına Sueda Hanıma Hatay Valiliği tarafından hazırlanan ‘Hatay Devleti’ kitabını ve belgesel filmini hediye etti.
Ziyarete Vali Lekesiz’in yanı sıra; Garnizon Komutanı P. Alb. Salih Taşgın, Vali Yardımcısı H. Volkan Köksal, İl Jandarma Komutanı J.Alb. Hasan Koçyiğit, İl Emniyet Müdürü Ali Doğan Uludağ, Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkan Yardımcı Serdar Güven, Antakya Kaymakamı Eflatun Can Tortop, HESOB Başkanı Abdülkadir Teksöz ve Hikmet Çinçin katıldı.

iskenderunhaber
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.