Çocuk Doktoru Altunay: “Enfeksiyondan korunmak için hijyene dikkat etmeliyiz”

doktor hijyen
Palmiye Hastanesi Çocuk Doktoru Canan Altunay, yaz aylarında sıklıkla görülen ishal ve rahatsızlıkların sebeplerini açıkladı.
Yaz aylarında Türkiye’de ve dünyanın diğer ülkelerinde de birçok enfeksiyonların görülebildiğini belirten Dr. Canan Altunay “Özellikle ağız ve bağırsak yoluyla giren enfeksiyonları daha sıkça görüyoruz. Yazın bu enfeksiyonların görülme sebebinin dışarıda daha fazla zaman geçirme, yiyecek içecekler daha fazla vücuda alınıyor. Bu besinlerin saklama koşullarıyla ilgili sıklıkla sıkıntılar çekiliyor. Bozulan besinler ağız yoluyla alınıyor ve bağırsaklarla ilgili sıkıntılar oluyor. Tabi bu da çocuklarda ateş, ağız yaraları, ishal, kusma şeklinde kendini gösteriyor” dedi.
Daha çok yaz aylarında bunu çocuklarda ishal ve kusma şeklinde görüldüğünü belirten Dr. Altunay “Ağız çevresinde, el ve ayaklarda çıkan yaralar var. El-ayak-ağız hastalığı diye bir hastalığımız var, bu da yine yaz aylarında çok görülüyor. Dokunmayla, solunum yoluyla geçen bir şey, özellikle yaz aylarında havuzlar ve denize çok sık girildiği için bu salgıların havuza veya denize bulaşmasıyla diğer çocuklara da geçiyor. Aynı şekilde ishalde de öyle, yine havuzdan veya denizden dışkı veya ağızdan çıkan salgının suya bırakılmasıyla rahatsızlık geçebiliyor. Bunlar çok önemli. Çocuklarda yüksek ateş, ishal ve kusma yaptıkları için, beslenmeyle ilgili sorunlar oluşturduğu için zaten havalar da sıcak, beslenmeyle ilgili sorun olduğu için çocuklarda çok belirgin halsizlik, iştahsızlık ve beslenmeyle ilgili problemler çıkıyor” diye konuştu.
Dr. Altunay, enfeksiyon kapan, rahatsızlanan iyi beslenemeyen çocuklarda da desteklemek için mutlaka bir hastaneye kısa süreli de olsa yatış ve serum tedavisi gerektiğini de kaydetti.
Bu hastalıkların virüs enfeksiyonlu olduğu için bunlar antibiyotiklerle tedavi edilemediğine de değinen Dr. Altunay “Bunu hem ailelere anlatmak zor oluyor. Korunmak için neler yapmalıyız; öncelikle el hijyenine çok dikkat etmeliyiz. Yaz aylarında buna daha çok dikkat edeceğiz. Bildiğimiz besinleri çok temiz bir şekilde tüketmeliyiz. Dışarıda kalmış süt, süt ürünleri, krema, çikolata, dondurma, et, kıyma türü gıdalara çok dikkat etmemiz gerekiyor. Saklama koşullarına uyacağız, su tür besinleri almadan önce temiz olduğunu bildiğimiz sularla yıkayıp o şekilde kullanacağız. Hem evde hem dışarıda sıvı ihtiyacını karşılamak için su ve diğer içeceklerin temiz olmasına dikkat edeceğiz. Mesela bazı içecekleri alıyoruz içerisine buz koyuyoruz, buzun temiz sudan yapılmış olmasına çok dikkat ediyoruz. Ağzımızdan aldığımız her şeyin temizliğine dikkat etmemiz gerekiyor. Bunları yaparken de el hijyenine, tuvalet sonrası temizliğe muhakkak dikkat edeceğiz” şeklinde konuştu.

iskenderunhaber
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.