‘Ramazan’da sağlıklı ve dengeli beslenin’

elif ramazan
İskenderun Toplum Sağlığı Merkezi’nde görevli Diyetisyen Elif Uyar, İskenderun Toplum Sağlığı Merkezi bünyesinde Diyabet, Obezite ve Metabolik Hastalıklar biriminin mevcut olduğunu ifade ederek, ‘Birimimizde obezite ile etkin mücadele vermekteyiz’ dedi.
Uyar açıklamasında, “Söz konusu kapsamda İskenderun genelinde sağlıklı beslenme eğitimleri düzenledik (okul müdürleri, rehber öğretmenleri, öğrenciler vs.) ve çok iyi geri bildirimler aldık. Obezite ile mücadele kapsamında ilçemiz Emniyet ve Milli Eğitim personellerine merkezimizce gerekli kan tahlilleri yapılıp beslenme ve diyet danışmanlık hizmeti tamamen ücretsiz olarak verilmektedir. Merkezimiz Aile hekimlerimiz tarafından yönlendirilen hastalara da ücretsiz ve birebir olarak diyet danışmanlık hizmeti verilmektedir. Toplumsal hayatımızda önemli bir yer tutan Ramazan ayında kişilerin beslenme alışkanlıkları ve besin tercihleri önemli değişiklik gösterir. Bu ayda günde 3 ana öğün olan beslenme düzeni, günde 2 ana öğüne düşmektedir. Diğer yandan hamur işleri, tatlılar, kırmızı et, ekmek, pilav ve makarna tüketiminin artması yer almaktadır. Oysa oruç tutarken sağlıklı ve çeşitli besin seçenekleri ile yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması esas olmalıdır. Ramazan ayında bireylerin yaş, cinsiyet ve fiziksel aktivitelerine göre günlük almaları gereken enerji, protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral oranlarınıdeğişmediği için bu süre zarfında sağlığın korunması açısından yeterli ve dengeli beslenmenin gerekliliği unutulmamalıdır. Yeterli ve dengeli beslenmenin ramazan ayında da sürdürülebilmesi için günün oruç tutulmayan bölümünde en az üç öğünü tamamlamak ve sahur öğününü atlamamak gerekir. Sahurda sadece su içerek niyetlenmenin veya gece yatmadan önce yemek yemenin zararlı olduğu unutulmamalıdır. Çünkü bu beslenme tarzı yaklaşık 17 saat olan açlığı, ortalama 20 saate çıkarmaktadır. Bu da açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve buna bağlı olarak günün daha verimsiz geçmesine (baş dönmesi, baş ağrısı, dikkatsizlik, unutkanlık vs.) neden olmaktadır. Sahur öğünü, ağır yemeklerden oluşursa gece metabolizma hızı düştüğü için yemeklerin yağa dönüşme hızı ve kilo alma riski artmaktadır. Bu nedenle sahura mutlaka kalkılmalı ve bu öğündeyumurta, süt, yoğurt, peynir gibi besinlerden oluşan bir kahvaltı yapılmalı ya da çorba, sebze ve kurubaklagil yemeklerinden oluşan bir öğün tercih edilmelidir. Sahur için örnek menüler aşağıdaki gibidir;
‘Örnek menü 1: 1 bardak süt, 2 dilim çavdar veya tam buğday ekmeği ile 1 dilim az yağlı, az tuzlu peynir, 1 haşlanmış yumurta Domates, salatalık, maydanoz, 2-3 ceviz, 1 porsiyon meyve, 2 -3 bardak su.. Örnek menü 2: 1 kase sebze çorbası, 1 dilim tam tahıllı ekmek, 1 küçük tabak kıymalı makarna, 1 kase yoğurt, domates-salatalık, 1 meyve, 2-3 bardak su.. Örnek menü 3: 1 bardak ayran, 1 dilim peynirli börek, sebzeli menemen, 1 dilim ekmek, domates-salatalık, 1 meyve, 2 -3 bardak su..”

iskenderunhaber
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.