Gönülleri fethedin!

siyaset
Belediye başkanlarına öneriler;
Bir; En başta gönülleri fethedeceksiniz. Çok muhteşem şehirler inşa edebiliriz. Parklar bahçeler yapabiliriz. Ama şunu unutmayın Yunus Emre’nin dediği gibi hepsinden iyice gönüllere girmektir. Hizmet gerektir ama yeterli değildir. Sokakta yürüdüğünüz zaman arkanızdan ‘Bakın belediye başkanı geçiyor’ demesinler. ‘Bakın adam gibi adam geçiyor’ desinler. İki; Her bir belediye başkanımızın kendisine her gün bu soruyu defalarca sorması gerekir: Benim şehrim neden böyle değil?
Konya bugün de ihtişamlı bir şehir ama tarihte çok daha ihtişama sahipti.
Bizim yeniden hayranlık duyulan şehirlerimiz olmak zorunda. Bu şehirleri yine biz bozduk. İmara aykırı gecekondu, her vatandaşın açık bulduğu meydana istediği şeyi kondurmasıyla bozuldu. Şehirler nasıl bozulduysa bu kadro şehirleri yeniden inşa edecek.
Dört; Hiçbir yere sığınmanın anlamı yok. Belediyecilikte damdan düşen biri olarak açık söylüyorum: Hiç bunlara sığınmayın. Birilerine rant sağlamanın peşinde olmayacağız. Beş; Fevkalade haller dışında hiçbir zaman dikey mimariden yana olmamamız lazım. Mimari estetiğimiz yatay mimari üzerinedir. 30 kat 10 kat binalar yapmak suretiyle kimseye hava atmanın peşinde olmayalım. Birilerine rant sağlamak için 100 kat bina yap, oradan götürsün. Biz buralarda hassas olacağız.
Altı; Küçük meseleler son derece önemlidir. Halkın kullandığı küçük alanlarda göze gönle yapılan yatırımlar büyük altyapı yatırımlarından kıymetlidir.
Yedi; AK Partili belediyelerin ilk işi yaya kaldırımlarında, yürüyüş yollarında engelli vatandaşlarımızın oralarda gidişini kolaylaştıracak düzenlemeleri yapmak. Oralarda yürürken engelli vatandaşımızın, görme engellidir, rahatlıkla orada yürüyebilmesi için işaretleri koyması lazım.
Sekiz; Bisiklet yollarına varıncaya kadar yolları geniş tutmamız lazım. En gelişmemiş yerde 2 çarpı 2 asgari, onun yanında da bisiklet yolu yapmak lazım.
Dokuz; Vatandaş sokağa çıktığında kendini emin hissetmeli. Hissetmiyor.
Nefes alacak park olmadıkça milyon dolarlar da verseniz gönül alamazsınız.
Yangın oluyor, itfaiye o sokağa giremiyor.
On; Emaneti yere düşürürseniz sadece şehrinize değil bu davaya haksızlık etmiş olursunuz.
Ve son olarak;
Bu hareketin içinde kibir, şımarmak, insanlardan uzaklaşmak, kapıları kapatmak yoktur.
5 seneyi uzun görmeyin.
5 sene yarın biter. Bunu böyle görün!
***
Belediye başkanları hemen kızmasınlar..
Bu öneriler bana ait değil..
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AK Partili Yerel Yönetimler İstişare ve Değerlendirme toplantısında yaptığı konuşmada bu tavsiyeleri, tüm belediye başkanlarına iletti.
Peki hiçbir belediye başkanı ‘kısıtlı bütçeyle’ bunlar nasıl olacak diye sorabildi mi?
Sanırım hayır!
İskenderun Belediyesi kasasına giren günlük 53 bin lirayla neler yapabilir?
Oysa, Başbakan bunları söylediği sırada, ‘Belediye başkanları isteklerini, taleplerini dosya halinde sunsunlar’ deseydi, örneğin; Teleferik, Marina, Deniz Akvaryumu, ekolojik park ve daha birçok hayati proje için elimiz güçlenmez miydi?
Belediye başkanları, kapanan beldelerin belediye binaları üzerinde bile hak sahibi değilken, İskenderun’u büyükşehir hizmetleriyle kıyaslamak ne kadar doğru?
Başbakan, ‘Dikey mimariye izin vermeyin’ diyor, İskenderun 23 katı görmek üzere!
Başbakan, ‘Nefes alacak park olmadıkça milyon dolarlar da verseniz gönül alamazsınız’ diyor. Nefes alacak parklarımız var mı? Yok!
Başbakan, ‘Yollar dar olmasın, itfaiye giremiyor’ diyor, İskenderun Kanatlı Caddesi tek araçlık yola dönüşüyor, itfaiye girebilecek mi? Ya da itfaiye aracı bir olay sırasında saatlerce beklemek zorunda kalırsa, trafik kitlenirse ne olacak?
Mesela cumhurbaşkanlığı seçimlerinin startı verildi. AK Parti; İskenderun’da henüz ilçe başkanı atayamadı! Ortada sandık görevlileri bile yok, iyi mi?

Yılmaz Akpınar
1974 doğumlu. Güney Medya'da müdür. İskenderun'un önde gelen gazetecilerinden.