Sağlık İçin Hareket Et..

Vali Lekesiz, “Sağlıklı Birey Olabilmek İçin Yaşam Boyu Spor Şart”

Sağlık Bakanlığı’nın “Sağlıklı Yaşam ve Hareket Yılı” programı kapsamında Hatay İl Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından, 25 Mayıs 2014 Pazar günü bisiklet etkinliği düzenlendi.

Etkinlik kapsamında, Hatay Valisi Sayın M. Celalettin Lekesiz, İl Jandarma Komutanı J.Albay Hasan Koçyiğit, İl Emniyet Müdürü Ali Doğan Uludağ, İl Sağlık Müdürü Sebahattin Yılmaz, Halk Sağlığı Müdürü Ümit Mutlu Tiryaki ve gençler, Sinanlı Mahallesi’nde Çevre Yolu’ndan başlayıp Kuzeytepe Mahallesi kavşağında son bulan 12 kilometrelik parkurda pedal çevirdi.

Tur sonunda sporcularla kahvaltıda biraraya gelen Vali Lekesiz, sağlıklı bir toplumun sağlıklı bireylerden oluştuğunu ifade ederek, sağlıklı birey olabilmek için de yaşam boyu sporun şart olduğunu belirtti.

Teknolojinin beraberinde getirdiği avantajlar kadar risklerin de olduğunu ifade eden Lekesiz, teknolojiden yararlanmaya başladıkça insanların daha az hareket eder hale geldiğini vurguladı.

Obezitenin günümüzün en önemli sorunlarından olduğuna dikkati çeken Lekesiz, “Obezite, şeker ve kalp hastalıkları gibi bir dizi sorunu beraberinde getiriyor. Tüm bunların üstesinden gelebilmek için Sağlık Bakanlığı “Sağlıklı Yaşam ve Hareket” adı altında bir kampanya başlattı. Bugün 12 kilometre pedal çevirerek bunu ilimizde de uyguladık.” dedi.

Toplumumuzda bisiklet kullanımının “sınıf düşmek” olarak algılandığına ve pek tercih edilmediğine dikkat çeken Vali Lekesiz, “Oysa Çin, Japonya, Amerika’da  gibi ülkelerde bisiklet, bizim ülkemizde olduğu gibi çocuklara karne hediyesi olmanın ötesinde hayat boyu sağlıklı yaşayabilmek için sağlıklı toplu ulaşım aracı olarak görülüyor. Hepimizin, çevreyi kirletmeyen, sağlıklı ve ucuz olan bisiklete binmeyi “tercih etmemiz gerekiyor.” diye konuştu.

Halk Sağlığı Müdürü Ümit Mutlu Tiryaki de bu yılın Sağlık Bakanlığı tarafından “Sağlıklı Yaşam ve Hareket Yılı” olarak ilan edildiğini, bu kapsamda her ayın son Pazar günü etkinlikler düzenlediklerini kaydetti.

Antakya Bisikletliler Derneği Başkanı Ethem Baklacı ise, dernek olarak sağlıklı bir yaşam için spor yapan ve pedal çeviren herkesin yanında olacaklarını kaydetti.