“Yenilenebilir Enerji” Konferansı

2

Lekesiz, “Üretim Enerji İle Olur.”

Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı ve Lisanssız Elektrik Üretimi Derneği (Lİ-DER) işbirliği ile düzenlenen “Yenilenebilir Enerji” konulu konferans, 22 Mayıs 2014 Çarşamba günü Yatırım İzleme ve Koordinasyon Müdürlüğü Salonu’nda yapıldı.

Konferansta konuşan Hatay Valisi Sayın M. Celalettin Lekesiz, günümüzde insanların ihtiyaçlarının çeşitlendiğini, hayat standardının yükseldiğini ifade ederek, “Eskiden dünyanın tükettiğini kıta Avrupası, Amerika ve Japonya üretirken şimdi herkes üretiyor. Üretimler de enerji ile oluyor. Nüfus arttı, kırsaldan kent merkezlerine yoğunlaşma oldu. Sanayi sektörü başta olmak üzere tüm sektörlerde yoğun üretim artışları oldu. Tüm bunlar enerji tüketim talebini de beraberinde getirdi.” dedi.

Soruna Yol Açmayan, Sürdürülebilirliği Olan Enerji Kaynaklarına Yönelmek Gerek.Ülkemizin enerjide ne yazık ki yaklaşık yüzde 77’lere dayanan oranlarda dışa bağımlı olduğunu ifade eden Vali Lekesiz, “Toplumsal geleceğimiz açısından tüketimden, üretim yarışından, rekabetten kopamayacağımıza, üretmeye devam edeceğimize göre, o halde enerjide ne yapabiliriz bunun çarelerine bakmamız gerekiyor. Dünyada fosil yakıtlarla ilgili “sonu geldi” ya da “çevre kirliliğine yol açıyor” gibi değerlendirmeler var, o halde hem ekonomik, hem de ekolojik açıdan soruna yol açmayan, sürdürülebilirliği olan enerji kaynaklarına yönelmek kaçınılmaz hale geliyor.” dedi.

-Türkiye Büyüyor, Hatay İki Katı Büyüyor-

İlimizin 2012 yılı sonu itibariyle en fazla enerji tüketen 6. il konumuna yükseldiğini söyleyen Vali Lekesiz, “Türkiye yıllık enerji tüketiminde yüzde 10’lar seviyesinde büyürken ilimiz yüzde 21’e yakın büyüdü. Türkiye büyüyor, Hatay iki katı büyüyor. Bugün yıllık tükettiğimiz 7 buçuk milyar kw/saate karşın 1.7 milyar kw/saat enerji üretiyoruz. Hatay’da sürdürülmekte olan 4 milyar dolarlık bir enerji yatırımı var. Bunların bir kısmı bu yıl sonunda devreye girecek. Yıl sonunda Hatay 16 milyar kw/saat enerji üreten bir il konumuna gelecek. Bunlar hem ilimizin hem ülkemizin enerjide dışa bağımlı olmasından kurtulabilmesi için önemli bir gelişmedir.” şeklinde konuştu.

Lekesiz, ilimizin rüzgar enerji santralleri ve güneş başta olmak üzere çok önemli avantajlara sahip bir il olduğunu da sözlerine ekledi.

Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) Sektörel Destekler ve Programlama Birimi Birim Başkanı Oğuz Alibekiroğlu da, Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye illerinden oluşan TR63 Bölgesi’nde faaliyetlerine devam etmekte olan Ajansın, enerji konusunu bölgesel kalkınmada stratejik sektörlerden biri olarak belirlediğini ve halen Kalkınma Bakanlığı onay sürecinde bulunan yeni Bölge Planı metninde enerji sektörünü stratejik gelişme eksenlerinden biri olarak değerlendirdiğini söyledi.

Lİ-DER Başkanı Yalçın Kıroğlu da konu hakkında bilgi vererek tüm konuklara katılımlarından dolayı teşekkür etti. Konferans, konunun uzmanlarının sunumları ile devam etti.1 6