Dr.Volkan Yeter, “Talasemili bebek doğumunu sıfırlamayı amaçlıyoruz’

talesemi (3)
8 Mayıs Dünya Talasemi Günü sebebiyle İskenderun Anıt Alanı’nda gerçekleştirilen geniş katılımlı organizasyonun ilki, dün sabah saatlerinde Anıt Alanı’na çelenk sunma programı ile başladı. Gerçekleştirilen çelenk sunma programına İskenderun Kaymakamı Hasan Özyigit, İskenderun Sağlık Grup Başkanlığı personeli, toplum sağlığı personeli ve öğrenciler katıldı.
Çelenk sunma programının ardından İskenderun Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Dr.Volkan Yeter yaptığı konuşmada, “İlkini düzenlediğimiz ve gelenekselleşmesini arzuladığımız etkinliğimize hoş geldiniz. Talasemi diğer adından da anlaşacağı üzere Akdeniz Anemisi bölgemizde özellikle ilçemizde daha sık görülmektedir. Türkiye ortalaması %2 iken, ilçemizde %15 gibi bir sıklıkla taşıyıcılık görülmektedir. Bu rahatsızlık anne babanın taşıyıcı olmasıyla çocuklara aktarılan genetik bulaşıcı olmayan kan rahatsızlığıdır. İlk 6 ayda tanı konmazsa ölüm gerçekleşir, ömür boyu 3 haftada bir kan ve bir sürü ilacı kullanması gereken hastaların maddi manevi zorluklar yaşadığı sıkıntılı bir hastalıktır. İlçemizde 531 hastamız mevcuttur. İskenderun Toplum Sağlığı Merkezi olarak İlimizde yılda 50 olan Talasemili bebek doğumu son 3 yıllık çalışmayla 12’ye kadar düşmüştür. Bizler çalışmalarımızı arttırarak bu sayıyı 0 (sıfır)’a düşürüp, Talasemili bebek doğumunu hiç olmamasını hedeflemekteyiz. Bu yönde İskenderun Toplum Sağlığı Merkezi olarak okullarda öğrencilere, muhtarlar, din görevlileri ve halkımıza Talasemi Eğitimlerimizi yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. Ayrıca İskenderun TSM olarak 2000 doğumlu çocukların kan tahlillerine bakarak Talasemi taşıyıcılığı yönünden araştırılması ve taşıyıcılarla ilgilenme projemiz yılsonuna kadar bitirmeyi hedeflemekteyiz. İskenderun TSM olarak evlilik öncesi kan tahlilleri ile Talasemi yönünden evlilik danışmanlığı vermekteyiz. Bu Hafta farkında lığı arttırmak için hasta ve hasta yakınlarımıza kahvaltı, eğlence, Oyun gibi aktiviteler düzenlendi. Eğitim stantları ile bilgilendirmeler yapıldı.İlçemizde gerçekleştireceğimiz büyük katılımlı geniş organizasyonlu bu etkinliğimiz Ülkemizde ve İlimizde bir ilktir. Kamu özel bütün kurumların katkısı, öğrencilerimiz, halkımızın desteği ve katılımıyla İlçemize yakışan ve farklılığını gösteren bir sorunda birlik beraberliğimizi, ilgimizi ve hassasiyetimizi en güzel şekilde göstermiştir. Katkılarından dolayı Sayın Kaymakamıma, Sayın Belediye Başkanıma, İlgili Kurum Müdürlerime ve özellikle Türkiye Güreş Şampiyonasında ki Programını tehir eden İlçe Spor Müdürüme, İTSO, Gelişim Hastanesi, Cem Ayakkabıcılık, Güler Kundura, Saygılı Ailesi ve Güzide İskenderun TSM mesai arkadaşlarıma sonsuz şükran ve saygılarımı sunuyorum” dedi.
Yapılan konuşmanın ardından havanın yağışlı olması nedeniyle kurulan çadırın içerisinde bazı gösteriler gerçekleştirildi. Kaymakam Özyiğit ve davetliler, Türk Hava Kurumu’nu ve resim sergisini gezerek bilgi aldılar.

iskenderunhaber
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.