Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak; ‘Sırtınızdan atın bu kamburu!’

pevrul kavlak1
Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak yaptığı açıklamada, “İsdemir’in yiğit işçileri güneyin delikanlı emekçileri, demiri nakış gibi işleyenler, Çelik bilekli dostlarım” diyerek başladığı konuşmasında, “Biz güzel günlerin başındayız. İskenderun’da İsdemir’de tek tek, tuğla tuğla, ilmek ilmek güzel günleri inşa ediyoruz. Bu gün burada olanlar yarın göğsünü gere gere ‘bende oradaydım. Korkmadım, yılmadım, hakkımı aradım, alın terime sahip çıktım’ diyecekler. Sonunda İsdemir’de yalanı dolanı yendim. ‘Korku imparatorluğunu yıktım’ diyecekler.. Ben sizlerle gurur duyuyorum, sizde kendinizle gurur duyun” diye konuştu.

‘HANİ HESAP UZMANIYDI?’
Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, “Bildiğiniz gibi Erdemir’de sözleşmeyi bağladık. Türk Metal olarak müzakereler başlarken uzun bir hazırlık dönemi geçirdik. Ve ortak noktada birleştik. Sözleşmede kıdemi düşük arkadaşlara daha çok zam almaya karar verdik. Bu nedenle yüzdelik bir rakam istemedik, çünkü yüzdelik rakam çok alana daha çok, az alana daha az zam demekti. Bunun yerine saatlik ücretlere bir rakam istedik. Sonuç olarak herkesin saatlik ücretlerine 2,5 lira zam aldık. Bu herkesin aylık ücretlerine 675 TL. demektir. Son iki yılda yaptığımız sözleşmelerle Erdemir işçisinin cebine sadece zam olarak 1257 TL. girmiş oldu. Bu rakam Temmuz ayında 1600 TL.’yi bulacaktır. Sosyal haklardaki % 15 var, Erdemir vakfına aktarılacak 1 trilyon var, geriye dönük 3000 TL. toplu ödeme var. Özetle, Erdemir’de sözleşmeyle ortalama saatlik ücret 22 TL 48 kuruşa yükseldi. İsdemir’de bu rakam 14 TL 32 kuruş. Aradaki fark 8 TL 16 kuruş. Aradaki fark bu yıl daha fazla artış gösterecek, çünkü İsdemir’liler Temmuz’da sadece altı aylık fark alacaklar. Erdemir’de çalışan arkadaşlarımız Eylül’de yıllık enflasyon alacaklar. Son duruma göre İsdemir’de 18. kademede olan bir arkadaşımızın saatlik ücreti 17. 02. Erdemir’de 1.kademe 17.06, fark bu. Erdemir’in en vazıfsız işçisi İsdemir’in en vasıflı işçisinden fazla alıyor. Sizce bunun sorumlusu kim? Hatırlar mısınız, bol keseden atan biri vardı. Erdemir’le, İsdemir arasındaki fark kapanacak demişti. % 78 alacağım demişti sonra % 38 cebimde diyordu sonra % 11 imza attı. Hani hesap uzmanıydı?” açıklamasında bulundu.

‘DEVE KUŞU GİBİLER’
Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak konuşmasının devamında, “Bu sözleşme öncesinde İsdemir’le, Erdemir arasındaki saatlik ücret 5 TL 14 kuruştu, şimdi ne oldu? 8 TL 16 kuruş fark açıldı. Biz ne demiştik? Sen orada kaldığın sürece bu fark kapanmaz, açılmaya devam eder. Söylemlerimiz doğru çıktı. Bunların sendikacılıkla, hak hukukla, emekle, adaletle bir alakaları yok. Kardemiri biliyorsunuz. Hani kendi çalıp kendi oynadıkları yer. Oradaki ücretleri biliyor musunuz? Hani ‘% 42 zam aldık’ demişlerdi. Hani ‘yüzyılın sözleşmesini imzaladık’ diyorlardı. Peki Kardemir’de o zamdan sonraki ücretleri biliyor musunuz? Elbette bilmesiniz, çünkü sır gibi saklıyorlar. Bunlar deve kuşu gibiler. Başını kuma gömerler, saklandım zannederler. Oysa her tarafları açık bunların bilmezler” ifadelerini kullandı.
pevrul kavlak2

‘KARABASAN GİBİ ÇÖKÜYORLAR’
Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak ayrıca, “Kardemir’de yaklaşık 3000 bin kişi çalışıyor. Bunun 1200’ü 1995 sonrası giriş yapanlar. Bunların aylık ortalama saat ücretleri 6 TL 61 kuruş, genel ortalamaya bakın 10 TL’nin altındadır. Bu nasıl bir ücret, bu nasıl bir adalet, hani çağ atlatmıştınız? Şimdi size soruyorum; Kardemir’de sömürdükleri alın teri nereye gidiyor? İşçiler aç gezerken kimin karnı doyuyor? Kimin bir eli yağda bir eli balda? Kim top peşinde trilyonları savuruyor? Bunlar sadece İsdemir’de, Kardemir’de değil, her yerde böyleler. Bunlar nerede yetki alırsa, karabasan gibi çöküyorlar. Uzağa gitmeyin! İsdemir’e bakın, hadi gecelim zamları ücret farklılıklarını sosyal haklarınız var mı? Bunların İskenderun’da tek bir yatırımları var mı? Ailece gidip dinlenebileceğiniz bir çadır diktiler mi? Böyle bir tesis var mı? Ailece bir eğlenceye gidebildiniz mi? 22 günlük grevde tek bir kuruş alabildiniz mi? Grev bitimindeki ödemeyi de işveren verdi. Grev yaparlar ödemeyi işverenden alırlar ama, sıra aidat ödemeye gelince; elinize geçmeden her kuruşu peşin peşin alırlar. Bunlar sizin evinizin yolunu bilir miydi? Türk Metal geldikten sonra kapınızın önünden ayrılmaz oldular” açıklamasında bulundu.

‘HARAM LOKMALARIN HESABINI SORUN’
Kavlak, “En iyi bildiğiniz örnek Erdemir. Ücretler, sosyal haklar, tesisler, farklar ve vakıf işleyişi ortadadır. Vakfın sadece 850 trilyon nakdi mevcuttur. 6000 bine yakın aktif üyesi nin yanında 3000 bine yakın emekli üyesi var. Hepsi toplam maaşlarının yanı sıra vakıftan maaş alıyorlar. Erdemir Vakfında toplu ödeme var, emeklilik aylığı var, dul eşe emeklilik hakkı var maluliyet yardımı var, ölüm yardımı var, borç alma hakkı var. Erdemir vakfında yalan yok, dolan yok, hırsızlık yok. Çünkü Türk Metal mührü var. İsdemir Vakfı ne durumda? Kar payları açıklandı mı? Kimin ne alacağını bilen var mı? Kimin ne kadar hissesi parası olduğunu bilen var mı? Trilyonların hesabını veren var mı? Bunların Vakıfla ilişkisi; tilkiyle, tavuk ilişkisine benziyor! Biz 1986’da Erdemir’e girmiştik. Aradan geçen yıllarda kazandıklarımız ortadadır. Peki, Erdemir’in işçisi para da, sizin ki para değil mi? 40 yıllık aidatlar, kaç katrilyon yapar? Peki 40 yıllık bu hanedanda nereye gitti bu paralar? Bunlar sizin geleceğinizi çalışıyorlar. Çocuklarınızın yarınlarını gasp ediyorlar” dedi.

‘1 MAYIS HARAMZADELERİN KIRMIZI KART GÖRDÜĞÜ GÜN OLACAK’
‘40 yılın hesabını sorun bunlara’ diyen Kavlak, “1 Mayıs geliyor. 1 Mayıs işçi ve emekçinin mücadele günüdür, ama bu bir Mayıs farklı olacak. Bu 1 Mayıs işçinin ve İsdemir’in bayramı olacak. Bu 1 Mayıs güzel günlerin başlangıcı, haramzadelerin kırmızı kart gördüğü gün olacaktır. Bunlar öyle bir çete ki sendikacılık tarihinde bunların bir örneği yok. Bir tarafta aidatlarınızı silip süpürenler var. Bir tarafta her kör kuruşu biriktirenler var. Bakın bizim Ankara’daki, Kıbrıs’taki, Erdemir’deki Didim’deki otellerimizi gittiniz gördünüz. Beş yıldızlı otellerde beş yıldızlı hizmetler veriyoruz. Son olarak Ankara’daki en büyük oteli inşa ediyoruz. 27 katlı, 1000 yataklı, beş yıldızlı.. Bu yaz hizmete girecek. Bursa’da bir sosyal tesis yapıyoruz. Bölgenin en büyük tesisi olacak. Bunların toplam değeri 1 katrilyondan fazla. Bunlara ek olarak arsalar, yatırımlar ve 32 şubenin tamamı bize aittir. Bunların tamamını hesaplamak, haramilerin matematik bilgisini aşar. Çünkü bunlar hayal bile edemezler. Ancak bunlar iyi yalan söyler, iyi çalar, iyi iftira atarlar. Sendikacılık sosyal tesislerle olmaz, hak aramak hak almakla da olmaz, üyesine sahip çıkmakla da olmaz, en çok üyeye sahip olmakla da olmaz. Peki, neyle olur çalmakla mı, çırpmakla mı olur? Türk Metaldeki bu yatırımlar bir sendikanın karnesidir.
Bu yatırımlar işçinin, emekçinin, Türk Metal üyesinin aidatlarının nereye gittiğinin makbuzudur, bizim iftihar kaynağımızdır. Ama en önemlisi bu yatırımlar, bizim için zor günlerin teminatıdır, darda kaldığınızda kimseye muhtaç olmadan kullanabileceğimiz öz kaynaklarımızdır. Bir gün greve gitsek, hatta bütün üyelerimizle greve gitsek, yani iş yerlerinde grev yapsak yıllarca kimseye muhtaç olmadan dimdik ayakta kalırız. Bu yatırımlar metal işçilerinin alnın teridir damla damla birikimleridir. Bu yatırımlar sizin öz malınızdır bize emanettir. Ama biz Ali Baba ve kırk haramilere benzemeyiz. Emanete hıyanet etmeyiz, emaneti namus biliriz, asla hıyanet etmeyiz. Türkiye’de sadece Türk Metal bütün hesaplarını inceletir. Hesaplarımız açıktır, şeffaftır. Çünkü bizim hiçbir şeyden korkumuz yok, endişemiz yok! Çünkü bizim abdestimizden şüphemiz yok. Biz kul hakkıyla doymaktansa aç kalmayı yeğleriz! Peki, bu haramiler size ya da devlete hiç hesap verdiler mi? Hayır, vermediler veremezler. Neyin hesabını verecekler ki? Kasa boş. Vakıf desen tam bir keşmekeş trilyonlarca para top peşine kulüp peşine gitmiş, sonra bunlara peşkeş çekilmiş. Sendikacılık desen hiç yok işçiler kapının önüne konuyor bunların sesi bile çıkmıyor. Bunların ağzını bıçak açmıyor, üç maymunu oynuyorlar. Görmedim, duymadım, bilmiyorum.

SPOR KULÜBÜ NE OLDU?
‘Spor kulübü ne oldu?’ diyen kavlak, “Karşılığında ne alındı? Trilyonlarca harcanan kulüp nerede? Belediyeye devredildi. Verirken ekstra alındı mı? Alındıysa nerede? Ortalık da bir sürü söylenti var? Bu mücadele Ali Baba ve kırk haramilere verilen şeref mücadelesidir. İsdemir’i Kardemir’e benzetiyorlar. Oysa burada yönetim farklı. İsdemir Genel Müdürü mücadelenizdeki korku duvarlarını aşacak bir açıklama yapmıştır. ‘Ben sendikasına değil evine helal lokma götürene bakarım. Evine helal lokma götürenle işim olmaz, insan kardeşini sokağa atar mı?’ dedi. Buraya gelmeden önce OYAK yönetimi ile görüştüm. ‘Bir kişi bile işten atılırsa, biz İsdemir’e gelmeyiz’ dedim. OYAK yönetim kurulu başkanı bize ‘tek bir kişi bile sendikal tercihinden dolayı işten atılmayacak’ garantisi verdi. Ancak her şeye rağmen tehditler devam ediyor. Buradan haramilere sesleniyorum; keser döner sap döner! Ve bu tehditler devam ederse bu telefon açanları bu tehdit edenleri, sübanallah boncuğu gibi kapıya dizmeyen namerttir. Son kez sesleniyorum bir tek işçi sendikal tercihinden dolayı işten atılırsa bunun hesabını sormayan namerttir alçaktır. Zaten sendika barajına takılacak ve bitecekleri bu günler oldukça yakındır. Yetkiyi aldığımız gün; Taşerondan geçen arkadaşlarımızın yüzde yirmi dört daha az ücret alıyorlar onların döktüğü alın teri değil mi? O zaman ücretleri niye farklı öncelikle bu ücret farkını ortadan kaldıracağız. C’den B’ye geçişlerin Erdemir de kıstası yoksa burada olmayacak performans değerlendirmesinde günü gelen kadrosuna geçecek. Vakıf meselesi çözülecek. Erdemir örneğini aynısını burada hayata geçireceğiz. Personel yönetiminde farklılıklar varsa, bu farklılıkları kaldıracağız. Ve son olarak İskenderun’da İsdemir’e ve size yakışır bir tesisin temelini atacağız. 40 yıllık birikmiş düğüm olmuş ne varsa çözeceğiz! İlk sözleşme sonunda İsdemir işçisi tüm bölgeye örnek olacak. Yetkileri bittiğinde bunlara cenaze töreni yapacağız. Bunlar sendikal tarihinin en derinlerine gömeceğiz” şeklinde konuştu.

iskenderunhaber
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.