KETEM’le kanseri yenin!

katemm2
İskenderun halkı, Özel Gelişim Hastanesinin katkıları ile KETEM’ e (Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi) kavuştu. Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz’in katılımıyla açılışı gerçekleşen KETEM Ünitesi, öncesinde Gelişim Hastanesi’nin bahçesinde geniş bilgi verildi.
Gerçekleşen açılış törenine Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz’ in yanı sıra İskenderun Kaymakamı H. Hasan Özyiğit, İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil, kamu kurum müdürleri ile Özel Gelişim Hastanesi sahibi Metin Yıldız, Hatay Halk Sağlığı Müdürü Ümit Mutlu Tiryaki, Hatay Kanserle Savaş Derneği Başkanı (HATKANS-DER) M. Adnan Tink ile İskenderun KETEM Birim Sorumlusu Dr. Selda Bilgin Dalyan ve çok sayıda sağlık çalışanı katıldı.
Düzenlenen törenin açılış konuşmasını yapan İskenderun KETEM Birim Sorumlusu Dr. Selda Bilgin Dalyan, kendisinin de bir dönem meme kanseri ile mücadele ettiğini ifade edip; “2,5 yıl önce kızıma 16 haftalık hamile iken meme kanseri tanısı kondu. Ve hamileliğim sırasında iki defa ameliyat oldum. Doktor olsam da önceleri gözüm çok korkmuştu. Ama şimdi kızım 2 yaşında o yüzden çok mutluyum. Onun için KETEM birimi benim için çok önemli. Meme kanseri tüm dünyamız da ve ülkemiz de git gide artmaktadır. Ve en çok görülen kanser türüdür. Ama erken tanı konduğunda tedavisi daha kolay bir şekilde yapılabiliniyor. Çok yüksek başarılar elde edilebiliniyor” şeklinde konuştu.
Kanserin dünya da ikinci ölüm sebebi olarak kabul göründüğünü ifade eden Hatay Halk Sağlığı Müdürü Ümit Mutlu Tiryaki ise, erken tanı ile meme kanserinde tedavinin %100 mümkün olabileceğini ifade etti.
katemm1
KETEM’ in insan sağlığına verilen en önemli ifadelerden biri olduğuna dikkat çeken İskenderun Kaymakamı H. Hasan Özyiğit ise, KETEM birimini İskenderun’a kazandıranlara teşekkür etti. Temel prensibin vatandaşın sağlık hizmetine ulaşılabilirliğini sağlamak olduğunu işaret eden Kaymakam Özyiğit, erken teşhis ile kanserin bertaraf etmenin mümkün olabileceğine vurgu yaptı.
‘Sağlık her şeyin başı’ diyen bir gelenekten geldiğimizi ifade eden Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz’ de insanın doğum ötesinden anne karnına düştüğünden itibaren sağlık hizmetlerinin başladığına vurgu yaptı. Günümüz de yaşam kalitesi kavramını herkesin değerlendirebildiğini belirten Vali Lekesiz, kanser hastalığının çağın vebası olarak bilindiğini söyledi.
KETEM’in eğitimler ve bilgilendirmeler ile insanlara kanser olmamayı öğretebileceğini ifade eden Vali Lekesiz; “Aynı zamanda bu hastalığın erken teşhisi yapılacaktır. Erken teşhis ile de bu hastalığın tedavisi mümkün olunabilinecek” dedi.
Sona eren konuşmaların ardından İskenderun Özel Gelişim Hastanesi ana binası 2. Katında bulunan KETEM birimi kurdele kesimi ile hizmete açıldı. KETEM birimini yerinde ziyaret eden Vali Lekesiz, yapılacak olan çalışmalar hakkında bilgiler aldı.
Hatay Valisi lekesiz özellikle sigara konusunda bilgi alırken, “Bu güne kadar yaklaşık 50 kişiye sigarayı bıraktırdım. İskenderun Kaymakamımız ve Belediye Başkanımız Seyfi Dingil inşallah bu duyduklarından sonra sigarayı bırakırlar. Bu güne kadar bende çok heyecanla içiyordum, çok zevkli sanıyordum. Ama ne kadar çok yanıldığımı anlamışım hiç beklemediğim bir anda bıraktım” dedi.

iskenderunhaber
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.