AHM Port City sağlam temeller üzerine yükseliyor

ahm4
5 yıldızlı bir yaşam merkezi olan AHM Port City’de çağdaş yaşamın gerektirdiği tüm ayrıntılar düşünülmüş. Bölgede ilk defa fore kazık uygulamasını başlatan AHM Port City, teknoloji ile bir adım önde..
Nereden mi biliyorum?
Haftasonu AHM Port City’de fore kazık sistemi ile ilgili bir takım teknik bilgiler edindik.
Gazeteci meslektaşlarımla birlikte; zemin iyileştirme yöntemlerinden en zor, en pahalı, ancak en güvenilir yöntem olan kazıklı temel uygulamasını yerinde inceledik. Oldukça etkilendim..
Hiç şüphesiz, çok meşakkatli bir iş!
AHM Port City Yönetim Kurulu Başkanı Ali Tekten ve Proje Koordinatörü Tevfik Yıldız anlattıkça, ‘dikey büyümenin’ gerekliliğine bir kez daha inandım..
Bir binanın 16 kat olsa bile, depreme karşı nasıl dayanıklı olabileceğini teknik imkanlarıyla birlikte gördüm.
Düşünsenize;
Altı bloktan oluşan AHM Port City’de, her blokta zemine 96 adet fore kazık uygulanıyor. Her biri 30 metre derinlikteki sağlam zemine ulaşıyor..
Arazide tespit edilen zemin özellikleri dikkate alındığında uygulanması en sağlam yöntemdir fore kazık.. O kadar zorlu bir çalışma ki, günde en fazla 6 adet çakılabiliyor. Şöyle ki, AHM’nin olaya ne kadar ciddi baktığının göstergesidir, bu teknik donatılar.. Bir başka deyişle;
Fore kazık ile yapı yükleri, kazıklar aracılığıyla daha derinlerde yer alan yüksek taşıma kapasitesine sahip zeminlere aktarılmış oluyor.
Sağlamlığı buradan ölçün..
Arazide fore kazık demir donatısının hazırlanması, muhafaza borusunun sürülmesi, yerin matkap ile delgi işlemi, toprağın dışarı çıkartılması, 26’lık demir donatının açılan kuyuya indirilmesi, üzerine beton dökülmesi vesaire teknolojik tüm imkanlarla ‘güvenilir’ mimari estetik ve mühendislik güçleri birleşiyor.
Hiç korkmaya gerek yok..
AHM Port City’de gerçekleştirilen etüdler, tasarım ve seçilen sistemler ile statik ve deprem durumu için maksimim güvenlik sağlanmış durumda.
Ayrıca;
Hazırlanan etüd ve tasarım projeleri; Boğaziçi Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Mimarlar Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Jeoloji Mühendisleri Odası ve Jeofizik Mühendisleri Odası tarafından incelenerek onaylandı.
AHM, bence İskenderun’da yaşam çizgisini değiştirdi..
Dikey büyümeye canlılık ve ‘güvenirlilik’ kattı.
AHM Port City YK Başkanı Ali Tekten ve ortakları Mahir Taner ile Hasan Yıldırım’ın bölgeye hitap eden örnek girişimci ruhunu ve ‘ÖNCE İNSAN’ anlayışını önemsiyorum.
Yapacağınız tek şey;
Dairenizi gönül rahatlığıyla seçin, 5 yıldızlı bir hayata kapılarınızı açın!
***
Unutmadan.. Hatay’da yabancıların mülk edinmesinde bir kısıtlama var..
Bunu biliyoruz..
AK Parti Hatay Milletvekili Sadullah Ergin’in bu sorunun aşılmasında ciddi adımlar atacağından şüphem yok.
İstanbul’da, Ankara’da ‘kısıtlama’ yokken, Hatay’ın Ortadoğu ülkelerinin ‘Konut’ pazarına kapalı olmasını anlayamıyorum.
Yaşam kalitesi ve konforu ön planda tutarak projelendirilen AHM Port City’e talep varken, bu uygulamanın gelecekte ‘Hatay’a 1 milyar dolar kazandırabileceğini biliyor musunuz?
Evet, kayıp büyük..
Ama bu kaybı önlemek elimizde..

Yılmaz Akpınar
1974 doğumlu. Güney Medya'da müdür. İskenderun'un önde gelen gazetecilerinden.