Vali Lekesiz; “Suriyeli sığınmacıların oy kullanması mümkün değil”

suriye vali

Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, yaklaşan yerel seçimler öncesi siyasi partilerin il başkanları ile yaptığı toplantıda seçimlerde uyulması gereken kuralları açıkladı. Vali Lekesiz, Suriyeli sığınmacıların oy kullanmasının mümkün olmadığını da söyledi.

Vali Lekesiz, 30 Mart 2014 tarihinde yapılacak yerel seçimlerle ilgili alınması gereken tüm tedbirleri görüşmek, varsa onaylarını almak üzere bugün siyasi partilerin il başkanlarıyla bir araya geldiklerini belirterek, “Bir saattir kendileriyle seçimin demokratik bir olgunlukla Şölen havasında geçmesi için yüzyıllardır ilimizde var olan sevgi, barış ve hoşgörü kültürüne uygun bir seçim yarışını rekabetini gerçekleşmesi için yapılması gerekenleri kapsamlı bir şekilde görüştük” dedi.

Suriyelilerin oy kullanmasının mümkün olmadığını da aktaran Lekesiz, “İnsani gerekçelerle geçici olarak ilimize, ülkemize misafir edilmekte olan Suriyelilerin Mart 2014’te yapılacak yerel seçimlerinde oy kullanabileceğine ilişkin zaman zaman değişik basın yayın organlarında iddialar yer almaktadır. Bildiğiniz gibi Türkiye Cumhuriyeti anayasasının seçme seçilme ve siyasi faaliyette bulunma haklarına dair 67. maddesinde ve 298 sayılı seçimlerin temel hükümleri ve seçmen kütükleri hakkında kanunun 6. maddesinde ’18 yaşını dolduran her Türk vatandaşı, seçme ve halk oylamasına katılma hakkına sahiptir’ denilmektedir. Dolayısıyla konuyla ilgili anayasamızla ilgili kanun hükümleri, Türk vatandaşı olmayı ve 18 yaşını tamamlamayı şart koşmaktadır, oy kullanılabilmesi için. Anayasamızın ve ilgili kanun maddesinden de anlaşılacağı gibi, ülkemizde oy kullanabilmek için 18 yaşını doldurabilme zorunluluğu ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olma mecburiyeti bulunmaktadır. İlimizde, ülkemizde insani gerekçelerle, geçici olarak misafir edilen Suriyelilerin, ne 30 Mart seçimlerinde ne de önümüzdeki diğer seçimlerde şu durumda oy kullanabilmeleri hukuken, fiilen mümkün değildir” açıklamasında bulundu.

iskenderunhaber
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.