Selda Bilgin Dalyan; “Hiçbir risk faktörü olmadan kansere yakalanabilirsiniz”

ketem

4 Şubat Dünya Kanser Günü münasebetiyle İskenderun’da çeşitli etkinlikler düzenlenerek vatandaşlara ‘Kanserle Mücadele’ anlatıldı. Hatay Kanserle Savaş Derneğinin (HATKANSDER) ve Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezinin (KETEM) ortak yürüttüğü etkinlikler kapsamında Kanserde erken tanının önemine vurgu yapıldı.

İskenderun Prime Mall Alışveriş merkezinde stant kurarak vatandaşları ‘Kanserler’ konusunda bilgilendiren İskenderun KETEM Birim Sorumlusu Dr. Selda Bilgin Dalyan, kanserin vücudun temel yaşam ünitesi olan, doku ve organları oluşturan hücrelerin anormal büyümesi ve kontrolsüz çoğalması ile gerçekleştiğini söyledi.

Bazen hiçbir risk faktörü olunmadığı halde kansere yakalanabilindiğini belirten Dr. Dalyan; “yine de kansere neden olan bazı risk faktörleri tanımlanmış. Yaşadığımız yer de çalıştığımız çevre koşulları kanser gelişimini arttırır. Hava kirliliği, sigara dumanına maruz kalmak, güneş ışınları, evlerimiz de kullandığımız bazı kimyasal maddeler, viral enfeksiyonları, radyasyon bunlardan bazıları. Sigara içmek, alkol tüketmek, obezite, yağdan zengin beslenmek, düzenli egzersiz yapmamak gibi davranışsal risk faktörleri de kanser oluşumuna neden olabilir. Bu risk faktörlerinin bazıları değiştirilebilir ve düzeltilebilir. Bu nedenle bireylerin kanser konusunda bilinçlendirilmeleri kanserin kontrolünde en önemli unsurdur. Dünya sağlık örgütü vücutta oluşan bazı değişikliklerin kanser belirtisi olabileceğini söylüyor. Nedeni belli olamayan kilo kaybı, ateş, halsizlik, kanserin ilerleyen evrelerinde ağrı, cilt değişiklikleri, nedensiz kanamalar, dışkılama ve idrar yapma alışkanlığında ki değişiklikler inatçı öksürük kanserin belirtilerinden olabilir. Bunların bir kaçına sahip olmak kanser olduğumuz anlamına gelmeyebilir. Ama bu belirtileri bilmek hastalığın erken teşhisi açısından önemlidir. Halkımızın bilmesi gereken, erken teşhis ile kanser iyileştirilebilir bir hastalık olmuştur. İlçemiz de rakamla bir yıl önce kurulan Kanser Tarama Birimi öncelikli olarak meme kanseri ile ilgili taramaları yapmıştır. Bundan sonra ilçemiz de faaliyet gösterecek olan kanser erken teşhis ve tarama merkezi (KETEM) hastane bünyesinde meme kanseri yanında erken tanı konulabilen rahim ağzı kanseri ve kolon kanseri ile ilgili taramaları da gerçekleştirecek ve sigara bıraktırma isteyen herkese yardımcı olmak için poliklinik ve eğitim hizmetleri sunacaktır. Ayrıca kanser hakkında farkındalık yaratmak amacıyla eğitimlerimiz devam edecektir” açıklamalarına yer verdi.

Gün içerisinde İskenderun Halk Eğitim Merkezinde (HEM) bayanlara yönelik ‘Meme Kanserinde Erken Tanı’ konulu bir panel de düzenleyen Dr. Selda Bilgin Dalyan, meme kanserinde ki belirtileri anlattı. İlginin yoğun olduğu panel de meme de oluşan kitleler ile ilgili bayanlara bilgi verildi.

iskenderunhaber
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.