Erken Teşhis İçin ‘KETEM’

Hatkansder

Hatay Kanserle Savaş Derneği (Hatkansder) Başkanı Gazeteci – Yazar Adnan Tink, 4 Şubat Dünya Kanser günü münasebetiyle yazılı basın bildirisi yayımladı. Günümüzün en önemli hastalığının Kanser olduğuna dikkat çeken Tink, vatandaşların ücretsiz kanser taramalarını yaptırabilmek için Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezine (Ketem) davet etti.

 

‘KANSER ENGELLENEBİLİR’

Doğru korunma stratejileri ile kanserlerin üçte birinin engellenebilindiğine vurgu yapan Hatkansder Başkanı Adnan Tink; “Sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada bulunan kanserler, yüksek oranda ölüme neden olması yanında bıraktığı sakatlıklar ve tedavisindeki yüksek maliyetler nedeniyle iş gücünde ve ülke ekonomisinde çok ağır kayıplara neden olmaktadır. Doğru korunma stratejileri ile kanserlerin üçte biri önlenebilir. Kötü beslenme, sedanter yaşam, tütün kullanımı, alkol kullanımı, güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma gibi kanser oluşumunda etkisi olan etkenlerin kontrol altına alınması ile kanser görülme sıklığı azaltılabilir. Sağlıklı yaşam davranışları ile kansere karşı korunma sağlanabilir, kanser tarama programlarına katılarak erken teşhisle yaşam süresi uzatabilir” şeklinde konuştu.

 

‘ÜCRETSİZ TARAMALARDAN FAYDALANIN’

Öte yandan, Hatay Halk Sağlığı Müdürlüğünün 4 Şubat Dünya Kanser günü nedeniyle hafta boyunca tüm ilçelerde çeşitli etkinlikler düzenleyerek halkın bilinçlendirilmesi ve bilgilendirilmesini hedef aldığını söyleyen Hatkansder Başkanı Tink; “Hatay Halk Sağlığı Müdürlüğü  4 Şubat Dünya Kanser Günü vesilesiyle hafta boyunca tüm ilçelerde çeşitli etkinlikler düzenleyerek halkın bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesini hedeflemektedir. İlgi yaş grubunda bulunan tüm Hataylı vatandaşlarımızı ücretsiz kanser taramalarını yaptırmak için kayıtlı oldukları aile sağlığı merkezlerine veya Ketem’e davet ediyoruz” ifadelerine yerdi.

Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezinin (Ketem) İskenderun’da gerçekleştireceği etkinlikler ise şu şekilde açıklandı; “4 Şubat 2014’te AVM’de kanserde farkındalık temalı stand, 4 Şubat Saat 15:00 de İskenderun Halk Eğitim Merkezinde “Meme ca ve Serviks ca” konulu seminer. 6 Şubat  Rum Katolik Kilisesi’nde halka yönelik “meme ca ve Serviks ca” eğitimi.”

iskenderunhaber
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.