Biyobozunur Poşet Kullanımı Destekleniyor

Doğanın dengesi gün geçtikçe bozulmaktadır. Bu bozulmanın temel nedeni, doğaya zarar verecek ürünlerin kullanımıdır. İnsanlar doğa konusunda bilinçsizce davranarak, doğanın dengesine müdahale etmektedirler. Yeraltında bulunan kaynaklar, su kaynakları ve diğer çeşitli madenler, insanların bilinçsiz kullanımları ve çöplerini bilinçsizce çevreye boşaltmaları sonucu gün geçtikçe zarar görmekte ve yok olmaya mahkum edilmektedir. Nitekim küresel ısınmanın tüm dünyayı etkisi altına alması da bundan dolayıdır. Ozon tabakasına verilen zararın yüzdelik oranda çok büyük bir kısmı, bilinçsiz tüketimden kaynaklanmaktadır. Yapılan araştırmalarda, naylon kullanımının yaygınlaşması ve naylonlu ürünlerin gün geçtikçe daha da ucuz fiyatlarda satışa sunulması, insanların naylon kullanımını arttırmakta ve bu da çevreye ciddi zararlar vermektedir. Yalnızca çevre değil, insan sağlığı da bu durumdan etkilenenler arasındadır.

Doğal ürün kullanımına yönlendirme çalışmaları, dünya üzerinde devam etmektedir. Ancak bu çalışmalar kısmı olarak uygulandığından, henüz milyonlarca insanın kimyasal olmayan ürünlerden haberi dahi yoktur. Dünya üzerinde bazı ülkelerde, plastik kullanımının önüne geçilmesi için cezai yaptırımlar uygulanırken, ülkemizde bu konu adına herhangi bir bilinçlendirme çalışmasına henüz rastlanamamaktadır. Bilinçlendirme çalışmaları yapan belediyeler de oldukça kısıtlıdır. İnsanlar naylon poşetleri, evlerinde hemen hemen her alanda kullanırlarken, sağlıklarının bu kullanımdan ne denli olumsuz yönde etkilendiğinden bihaberdirler. Kanserojen madde içeren naylon poşetler ve kimyasal taşıyan plastikler, her kullanımda kanser riskini arttırmaktadır. Biyobozunur poşet kullanımının önemini, seneler sonra anlayacak olan ülkemize, şimdiden bu poşetlerin faydalarından biraz olsun bahsedelim. Biyoplastik adı verilen madde kullanılarak üretilen bu poşetler, doğaya çok kısa süre içerisinde karışabilmektedirler. Naylon poşetler gibi yüzyıllar geçmesine rağmen doğanın yok edemediği maddeler, biyobozunur poşetlerde kullanılmamaktadır. Biyoplastik, nişasta, buğday, mısır gibi doğal ürünler kullanılarak üretilen bir maddedir. Biyoplastikten yapılan biyobozunur poşetler de, doğrudan bu sebeple toprağa karışmakta ve çeşitli kimyasal tepkilere neden olmamaktadır. Biyoplastik maddesi, ülkemizde yavaş yavaş kullanılmaya başlanmıştır. Ancak henüz yeterince yaygın değildir. İnsanların biyobozunur poşet kullanmalarına yöneltme çalışmalarının başında, pazar alanlarında bulunan esnafa belediyelerin bu poşetlerden dağıtma çalışmaları yer almaktadır. Ancak yetersizliği apaçık ortadadır. Hem sağlığı hem dünyamızı hem dünya rezervlerimizi yok etmeye yönelik naylon poşetler, özellikle esnafın çok olduğu bölgelerde ne yazık ki havada uçuşmaktadır. Biyobozunur poşetler, bazı ülkelerde yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Hindistan, Tayvan, Güney Afrika, Çin, Ruanda, Uganda, İrlanda gibi bazı ülkeler, naylon poşet kullanımını tamamen yasaklamış olup, yalnızca biyobozunur poşet kullanımına izin vermektedir.
Biyoplastik maddesinin önemi, tüm insanlığa anlatılmadır. Biyoplastik birçok farklı alanda, üretim aşamasında ve sonrasında kullanılmaya müsait bir maddedir. Doğaya çabuk karışır, doğal ürünlerin ambalajlarında onlara zarar vermez, herhangi bir kanserojen madde içermez, doğal ürünlerden yapılır vs. Ülkemizde de biyoplastik üretimi yapılmakta ve bazı alanlarda kısıtlı da olsa kullanılmaktadır.
Biyobozunur poşetlerle ilgili detaylı bilgiyi aşağıdaki linkten edinebilirsiniz.
http://biyobozunurposet.blogspot.com

İskenderun Haber
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.