“Kurumlarda sorun üretmek değil, sorun çözücü olmak esas olacak”

valilik 2
Hatay Valiliği tarafından hazırlanarak kaymakamlıklara, tüm kamu kurum ve kuruluşlarına gönderilen genelgede, vatandaşlara kaliteli, süratli ve verimli hizmet verilmesinin önemine dikkat çekildi.
Hatay Valiliğinden yapılan açıklamada, Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz’in İl İdare Şube Başkanları ile genelgede belirtilen hususları paylaştığı belirtildi.
Genelgede halka verilen hizmetlerin genel olarak memnuniyet verici olduğunu ifade eden Lekesiz, ancak Kamu Hizmetlerinin Yürütülmesi İlkeleri ile ilgili olarak herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi için bazı konulara yeniden dikkat çekti.
Açıklamada, ilçe kaymakamlıkları, kamu kurum ve kuruluşlarına gönderilen genelgede şunlara vurgu yapıldı:
“Kamu kurum ve kuruluşları alacakları kararlar ve yapacakları icraatlarla hayatı kolaylaştırmayı ve insanın mutluluğunu esas alacak. Vatandaşların dilekçelerine yasal süresi içerisinde cevap verilecek, işlem henüz tamamlanmamış ise işlemin seyri konusunda müracaat sahibine bilgi verilecek. Vatandaşlara güler yüzle muamele edilecek. Vatandaşa doğrudan hizmet veren kurumlardaki personel nezaket, sağlıklı iletişim, halkla ilişkiler gib konularda kurstan geçecekler. Halkına uzak bir devlet ile uzaklara gidilemeyeceği ilkesinden hareketle, resmi kurum ve kuruluşlara iş için gelen vatandaş ayakta bekletilmeyecek. Bunun için gerekli önlemler alınacak. Kurumlar tarafından verilen hizmetlere olabildiğince halkın gözü ile de bakılarak, nasıl daha iyi hizmet verilebileceği hususu sürekli araştırılacak. Kurumlar tarafından hizmet verilirken, devletin vatandaşları arasında ayırım yapmayacağı temel prensibi ile Anayasa’nın 10’uncu maddesindeki eşitlik ilkesi daima gözönünde bulundurulacak. Herhangi bir işlem örneğin üç buçuk dakikada tamamlanabiliyorsa o işlem güler yüzle üç buçuk dakikada tamamlanacak. Vatandaşın sık karşılaştığı konularla ilgili olarak küçük ve sade el broşürleri ve bu bilgilerin elektronik ortamda vatandaşla paylaşılması için gerekli ortam hazırlanacak. Kurumlarda sorun üretmek değil, sorun çözücü olmak esas olacak. Kurumlar hizmetlerini rakamlarla ölçülebilir, anlaşılabilir bir hale getirecekler, yıl başında ulaşılacak hedefler ve yıl sonunda da bu hedeflere ulaşılıp ulaşılmadığı hususunu kamuoyu ile olabildiğince paylaşacak. Kararların alınması ve uygulanması aşamalarında mümkün olan en üst düzeyde halk katılımı ve açıklık sağlanacak. Adalet duygusu, idarenin bütün eylem ve işlemlerinde temel alması gereken en yüce değerdir. İdare, bu değeri yüceltecek ve yönetiminde adil olacak. Kurumlar hukukun üstünlüğü ilkesini tam olarak benimseyecekler ve hukuk kurallarının tarafsız, tavizsiz ve eşit uygulanması sağlanacak. İnsan hakları kullanımının en üst düzeye çıkarılması, insan haklarının korunması ve kötü muamelenin önlenmesi öncelikli hedeflerimizden olacak. Hizmetler idari bütünlük ilkesi içerisinde yürütülecek. Kurumlar ve çalışanlar olarak vizyon ve misyon sahibi olunacak, hep daha iyi ve güzel hizmeti arayan bir yönetim anlayışı benimsenecek. Kurum ve kuruluşlar tarafından proje esaslı çalışılması önem arz etmekte olup, değerlendirmelerde bu tür çalışmalar kriter olarak alınacak.”

iskenderunhaber
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.