Kademeli Yaklaştırma

Sosyal çevreleri tarafından dışlanmış veya toplum önünde konuşmaları kesintiye uğratılmış olan kişiler, iletişim yönünden sıkıntılar çekmektedir. Kendilerini ifade etme becerileri ortadan kalkmaktadır. İlerleyen yaşlarla birlikte toplumdan uzaklaşma ve yalnızlaşma ortaya çıkmaktadır. Saygı çerçevesin de karşımızda bulunan insanlara da söz hakkı verilmesi iletişimin tek yönlü olmasından çıkmaktadır. İletişimin tek yönlü olarak sunulmasına en güzel örnek televizyonlar ve radyolardır. Sadece yayın organında sunulanların dinlenmesi ve izlenmesi ile saatlerce konuşmadan uzak ortamlar oluşmaktadır. Tek taraflı ses aktarımı olan bu siteler aracılığı ile çocukların saatlerce çizgi film izlemesi sakıncalı olmaktadır. Uzun süre televizyon izleme alışkanları saat sınırlaması ile makul seviyelere indirilmelidir. Toplum tarafından ev içerisinde rahat bir şekilde diğer işlerin yapılabilmesi için çocuklara çizgi film açılarak sabitlenmeleri en büyük yanılgıyı ortaya çıkartmaktadır. İçine kapanık ve hayal dünyasında gezmeye başlayan bireyler yetiştirilmektedir. A sosyal olarak nitelendirilmektedir.

     Tek taraflı etkileşim ile bilgi aktarılması yapılarak, yetiştirilmiş olan bireylerin ise yaşamış oldukları sıkıntıları ortadan kaldırmakta gene iletişim araçları ile mümkün olmaktadır. Bazı yetişkin a sosyal kişilikler tanınmadıkları ortamlarda daha rahat hareket edebilmektedir. Yakın çevresi tarafından dışlanmış veya dışlandığını düşünmeleri tanımadıkları kişilere ilgi duymalarını sağlamaktadır. Bunun yanında yabancı ortamlarda sunulmuş olan rahatlık ile sıkıntılarından uzaklaşmaktadır. Yaşam alanınızın her tarafında bu sıkıntıdan uzaklaşması ile tedaviye ulaşılmış olur. Günümüzde artık birçok psikolojik sıkıntılarda, diğer rahatsızlıklar ile eş değer tutulmaktadır. Hastaneler tarafından klinikler oluşturulmuştur. Aile içerisinde de sanal ortamların vermiş oldukları rahatlıklarla sorunlar çözülmeye çalışılmaktadır. Kameralı sohbet, facebook şeklinde sosyal yönlerin gelişmesini sağlayan yöntemler ile karşılıklı etkileşimler oluşturulmaktadır. Sosyal paylaşım siteleri ve sohbet siteleri ile aşamalı olarak kişinin diğer insanlar ile tanışması sağlanır. Etrafında gelişen olaylar veya yapılan paylaşımlara karşı oluşan beğen duygusu belirli bir süre sonrasında kendisinin de bu alanda çalışmalar yapmasını sağlayacaktır. Bilgisayar desteği ile sıkıntılarından uzaklaştırılmaya çalışılan bireylere, zaman kademesi getirilmelidir. Örneğin kameralı sohbet sitesi ile konuşma yeteneği ortaya çıkartılmaya çalışıldığında, öncelikle kısa süreli bir görüşme yaptırılmalıdır. Hatta sohbetin başlangıcında konuşmasına bile gerek duyulmamalıdır. Belirli bir kullanım süresi sonrasında kısa cümleler ile temel tanışma kalıplarını kullanmaya başlar. Hazırlanmış olan ve sunulan kameralı sohbet sitesinde bulunan kişinin de durumdan haberdar edilmesi gerekmektedir. Sosyalleşme aşamasında en büyük yardımcı unsurlar empati ve kademeli yaklaştırmadır. Kısa süreli sohbetlerin sonrasında beşer dakikalık uzatmalar ile seanslar devam ettirilmelidir. Topluluk önünde konuşma sıkıntısı çekenlerin ikinci aşaması ise kişi sayısının kademeli olarak artırılmasıdır. Sohbet ortamına dahil olan kişilerin ortak oluşturdukları grup görüşmeleri ile de bu sıkıntı ortadan kaldırılmış olur.

     Kademeli yaklaştırma ile ortadan kaldırılmaya çalışılan sıkıntının kesin çözüme kavuşması uzun bir süre almaktadır. Fakat kazanımın kalıcı olması için en uygun yöntemdir. Görüntü ve ses kalitesi yönünden mükemmel olarak hazırlanmış olan siteler ile tam sonuca ulaşılabilir. Yetişkin olan bireylerde kendilerinde yaşamış oldukları bu türden sıkıntıları da tek başlarına rahatlıkla aşabilirler. Kademeli yaklaşma sürelerini kendilerine göre ayarlayıp hedeflenen süre kadar sohbete dâhil olabilirler. www.pakizem.com şeklinde hazırlanmış olan sohbet siteleri sizlere bu imkânı sağlamaktadır. Kendinizi rahat hissederek katılacak olduğunuz sohbetin süresini çok cüzi miktara satın alabilirsiniz. Sürenin sonunda görüşme kesilmektedir. Bir sonra ki aşamada ise daha uzun süre satın alarak daha fazla görüşme yapabilirsiniz. Başlangıçta belirtilen sıkıntılar kademeli yaklaştırma yöntemi ve sosyal paylaşım alanları aracılığı ile kesin çözüme kavuşturulur.

İskenderun Haber
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.