Evlerinin yıkılacağını duyan halk meclise akın etti

meclis (2)
İskenderun Belediye Meclis oldukça gergin bir oturumla gerçekleşti. Günler öncesinden İskenderun’da bazı mahallelerin kentsel dönüşüm nedeniyle yıkılacağı söylentileri üzerine normal gerçekleşmesi beklenen meclise halkın da gelmesi meclisi bir hayli karıştırdı. Normal zamanlarda meclis üyelerinin ve basın mensuplarının dışında kimsenin bulunmadığı bir oturumun aksine evleri yıkılacak dedikodularını alan halk edata meclise çıkartma yaparak oturuma tanıklık etmek istediler.

HALKI KARŞISINDA GÖREN CİVELEK ŞAŞIRDI
Gündem dışı olarak ilk İskenderun Belediye Başkanı Yusuf Civelek söz aldı. Halkına karşısında gören Başkan Civelek, yapılanları sıraladı. Başkan Civelek yaptığı konuşmada, “Çok ciddi hizmetler yaptık. Biliyorsunuz ki çalışmalarımız istediğimiz gibi bitmiyor. Halkımızın sabrı ve takdiri bizlere güç verdi. Su boruları, elektrik telleri, doğal gaz yeraltına alındı. Bu nedenle eksik olan yerler tamamlanıyor. Ancak şunu da kesinlikle şunu belirtmek gerekirse kimse evinden olmayacak. Kimseyi evini yıkıp dışarı atmayacağız. Biz halkın belediyesi olarak çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
Başkanın konuşmasının arından ise Gündem dışı söz almalar başladı. Belediye Meclis Üyesi Ercüment Kimyon yaptığı konuşmada, “Keşke bu halkımız her oturuma katılsalardı da kimin nasıl yalan söyleyip söylemediklerini bilselerdi. Bu gün karşısında halkı görenler çok güzel açıklamalar yapıyorlar. Biz yıllardır söylediğimiz zaman bizlere tepki gösterdiler” ifadelerini kullandı.

HALKI GÖRÜNCE SİYASET YAPMAYA ÇALIŞANLAR HALKIN LEHİNE KARAR VERMEDİLER
MHP Grup Başkanvekili Garip Şandır ise seçimin yaklaştığının anlaşıldığını ifade ederek, “Aslında meclisin son oturumlarında konuşmayı düşünmüyordum. Ama mecbur kaldım. Burada halkı görünce siyaset yapmaya çalışanlar, halkın olmadığı meclislerde halkın lehine olan şeylere destek vermediler. Bizleri yalnız bıraktılar” şeklinde açıklaması üzerine, AK Partili Ahmet Dönmez ise Şandır’a karşılık, “Şov yapma! Birazdan bende konuşacağım” diyerek sesini yükseltti. Bunun üzerine katılımcılardan gelen tepkiler üzerine Başkan meclis üyelerine dışarıdan müdahale edilmemesini istedi.

İSKENDERUN’UN LEHİNE OLAN HER KONUYA DESTEK VERDİK
AK Parti Grup Başkanvekili Doğan Erten, “Bizim kimseye anlatacak bir şeyimiz yok! Biz İskenderun’un lehine olanlara destek verdik. Bizleri gazetelerde ‘CHP AKP el ele’ diye manşet yaptıranlar şimdi başka türlü söylemlerde bulunmasınlar. Türkiye’de biz hükümetiz ve İskenderun’da da muhalefet! Ama Belediye Başkanının bile yamayacağı hizmetleri biz birlikte oturup destek vererek çözmeye çalıştık” dedi.
Tartışmaların uzaması üzerine Demokrat Parti’den Ali Kılıç Çirkin, CHP den ise Ali Çıtanak’ın söz istemesi sırasında Başkan Civelek “Toplantıya 10 dakika ara veriyorum. Diyerek kürsüyü terk etmesi meclisi ve salonda bulunan vatandaşların şiddetli tepkisini alarak geri dönmek durumunda kaldı.

HALKI GÖRÜNCE NASIL SİYASET YAPIYORSUNUZ
Demokrat Parti Grup Başkanvekili Ali Kılıç Çirkin, “Bizler susuyoruz, ama sanmayın ki konuşacak bir şeyimiz yok! Sadece şunu söylemek istiyorum; ‘siyaset yapmayın’ diye açıklama yapan sizsiniz. Ama halkı karşınızda görünce nasıl siyasete başlıyorsunuz! Kesinlikle şunu unutmayın ki; halkımız her şeyi çok iyi görüyor. Bazı söylemlerinizin gerçek olmadığını bende sizde biliyorsunuz” dedi.

ÇITANAK AÇIK KONUŞTU; “EVLERİNİZ YIKILACAK”
Cumhuriyet Halk Partisi Belediye Meclis üyesi Ali Çıtanak, meclisin halkın meclisi olduğunu belirterek, “Burada halkın oylarıyla görev yapıyoruz. Her istediğinize söz hakkı verip işinize gelmeyecek açıklamalar yapacak kişilerin konuşacağı zaman oturumu dağıtmanızın anlamı yok! Bu konuda sizin demokratik değilsiniz! Ben CHP’den belediye meclis üyesi olarak seçildim. Seçildiğim günden bu yana halkımızın çıkarları ve onların en iyi hizmeti alabilmek için çalışıyorum. Hatırlarsanız sizinle birlikte aday olduğunuzda herkesin ayağına giderek onlardan oy istedik. Herkese evlerinin yıkılmayacağını söyledik ve herkesin işinin rahatlıkla çözüleceğini anlattık. Bugün ise halkı bizim ayağımıza çağırıyoruz ve onların gözlerine bakarak ‘Kimseye bir şey olmayacak’ diyorsunuz. Ama yalan söylemeye gerek yok” Burada halkımız duruyor. Evet! sizin söyleyemediğinizi ve onlardan sakladığınızı ben söylüyorum. Burada bazı insanların evleri yıkılacak ve onlara hala yalan söylüyorsunuz. Bu insanlar buraya gerçekleri oy verdiği insandan duymaya geldiler. Ama hala siyaset yapıyorsunuz. Bize oy veren insanların kandırılmasına benim günlüm razı değil” diyerek tepkisini dile getirdi. Son olarak ise Pınarbaşı Mahalle muhtarı Fuat Gezgin ise bizi dinlemenizi istiyoruz diyerek tüm meclise ve Başkanı açıklamalarda bulundu. Gezgin, “Bizim dahi tesadüfen öğrenmiş olduğumuz bu durumu birçok meclis üyeleri de sonradan öğrendi. İnternette gezdiğim an Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın sayfasına girdim ve İskenderun’un kentsel dönüşüme çevrildiğini yani oturuma uygun olmayan yerlerin olduğunu öğrendim. Hemen Belediye Başkanını aradım! Ankara’da olduğunu söylediler. Daha sonra ise imar müdürüyle yaptığım görüşmede şu anda böyle bir durumun söz konusu olduğunu, ancak hala net bir şeyin olmadığını, çünkü bu işin içerisinden kalkıp kalkamayacağımız konusunda bir çalışmamızın olduğunu söyledi. Bizde buna tepki gösterdik. ‘Eğer belediye bu işi çözemeyecekse kapatsın ve bakanlık bizi yönetsin’ dedik. Şu ana kadar hala bizim net bir bilgimiz yok ama evinde oturan halkımız çok tedirgin kimse bir açıklama yapmıyor. Biz belediyenin yetki almasını ve halkla belediyenin bu işi çözmesini istiyoruz. Bunu bakanlığa verdiğiniz taktirde bizlerin mağdur alacağı sizlere belirtiyoruz” diye konuştu.

iskenderunhaber
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.