Artık tekerlekli sandalyeye mahkum değil!

doktor felc
Dünya’da sadece 350 hastada olduğu öğrenilen omurilik kanamasına bağlı felç geçiren hasta 53 yaşındaki Münire Uymaz, bypass ameliyatı geçirmiş olması ve daha bir çok hastalığı bulunmasına rağmen Özel İskenderun Gelişim Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Operatör Doktor Özkan Özger’e olan güveni ve hayata tutunma arzusuyla ameliyatı kabul etti. Ameliyattan 40 gün sonra ise artık felçten eser kalmamıştı.
Münire Uymaz (MU) adlı 53 yaşındaki hasta kalp problemi nedeni ile kan sulandırıcı (warfarin) kullanıyordu. 17.09.2013 tarihinde şiddetli bel ve sırt ağrısı, bacaklarda kuvvetsizlik (felç) ile Özel İskenderun Gelişim Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Operatör Doktor Özkan Özger’e başvurdu.
Yapılan tetkiklerinde omurilik kanalında kitle saptandı. Acil ameliyat kararı alındı. Münire Uymaz için ameliyat kararı vermek kalp damarları için geçirdiği bypass ameliyatından dolayı çok zor oldu. Üstelik başka hastalıkları da vardı. Ameliyatı normal insana göre biraz daha riskliydi elbet. Fakat yakınlarının verdiği destek ve doktoruna olan güveni sayesinde ömür boyu felç kalmaktansa ameliyatı kabul etti.
Kan sulandırıcının etkisi verilen ilaçlarla normal seviyelere çekilerek 19.09.2013 tarihinde ameliyata alındı. Ameliyatta bahsedilen kitlenin dünyada sadece 350 civarında hastada bildirilmiş omurilik kanamasına bağlı olduğu görüldü. Doktorunun ise bu sebeple ameliyat ettiği ikinci hastasıydı. Son derece hassas aletlerle omurilik ameliyat esnasında kontrol altına alınarak sinir uyarıları takip edildi. Ameliyat biterken Münire Uymaz’ın sinirlerindeki iyileşme bilgisayar ekranına yansıdı. Bu O’nun tekrar yürümesi için bir umuttu. Taburcu olduğunda destekle de olsa ayağa kalkıp 5-10 adım atabiliyordu. Ve nihayet ameliyattan yaklaşık 40 gün sonra (30.10.2013’te) Münire Uymaz desteksiz bir şekilde, kendi başına yürüyerek doktoruna kontrole geldi. Yürüyebildiği için çok mutluydu. Ameliyat olmasaydı ömür boyu tekerlekli sandalye ve yatağa bağımlı kalacaktı.
Op Dr. Özkan Özger , kan sulandırıcılara bağlı beyin kanamalarının daha öldürücü olduğunu ve daha sık karşılaştıklarını ancak omurilik kanamalarına çok çok nadir rastladıklarını belirtti. Omurilik kanamalarına zamanında müdahale edilmediği takdirde çok ciddi sakatlıklara neden olabileceğini söyledi.

iskenderunhaber
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.