520 LİRAYA EVET.. GAYRİMENKULLER SATILIYOR!

meclis7
Yılmaz AKPINAR yazdı..

Yaklaşan yerel seçim heyecanı meclise de yansıdı. 2014 Mali yılı bütçe ve tarfelerinin görüşüldüğü sırada; AK Parti Belediye Meclis Grubu, ‘bağlantı ücretlerine tepki gösteren vatandaşların şikayetini’ meclise taşıdı.
Yeni bağlantı ücretlerinin düşürülmesi ve eski abonelerden ücret alınmaması hususunda önerge veren AK Parti Grubu’na CHP itiraz etti, MHP de, CHP’ye destek verdi.
CHP Grup Başkan Vekili Kamil Turan, AK Parti Grubu’na “Şov yapıyorsunuz” deyince, AK Parti Grup Başkan Vekili Doğan Erten de, “Biz hiçbir zaman şov peşinde koşmadık. Şov yapacak olsaydık, memleketin hayrına hiçbir hizmete evet demezdik. Ayrıca, Çöp ve revizyon imar planı sayemizde geçti. Bizler, halkımızın şikayetlerini dinledik. Suç mu?” diye sordu.
Meclis oturumunda yine hareketli saatler yaşandı.
AK Parti İskenderun İlçe Başkanı İbrahim Yaran’ın da katıldığı oturumda, iki başlık öne çıktı. İlki, su şebekesi nedeniyle abonelere yüklenen 520 liralık maliyetin düşürülmesine yönelik AK Parti’nin önergesiydi.
Diğer bir konu ise, sürekli oy çokluğuyla ‘RET’ edilmesine karşın, gayrimenkul satışlarının temcit pilavı gibi, idare tarafından meclise taşınmasıydı.
İskenderun Belediye Başkanı Dr. Yusuf Civelek, ‘Halkın çıkarları için çalıştık. Altyapıyı bitirdik. Kentsel dönüşüm de bakanlıktan onay aldı. Yunus Emre’de 31.5 dönüm arazi var. Park ve yeşil alan kazandıracağız. Ayrıca, Mustafa Kemal ve Numune Mahallesi’nde iki adet yerimiz var. Semt Pazarı yapmayı düşünüyoruz. Hizmetin devamı için belediyeye ait gayrimenkulleri satmamız gerekiyor” dedi.
Gündem dışı konuşan Belediye Meclis Üyesi Ercüment Kimyon ise, “Görüyorum ki, bize icraatın içinden programını izlettirmeye çalışıyorsunuz. İskenderun Belediyesi ticari bir kurum değildir. Su bedeli çok yüksek. Maliyetinin yüzde 200 fazlasını kullanıyoruz. Arıtma ve yeni abone bağlantı ücretlerini doğru bulmuyorum. Belediye halktan yana politikalar üretmeli” diye konuştu.

HALUK ARLI NEDEN YOK?
Kimyon ayrıca, belediyedeki kadroları yetersiz bulduğunu söyleyerek, sözü Haluk Arlı’ya getirdi. Kimyon, “Belediye Başkan Yardımcısını uzun bir zamandır göremiyoruz. Neden acaba?” diyerek, soru işaretine yanıt aradı.
Başkan Civelek, bu soruyu yanıtsız bıraktı.

TARİFELER YÜZDE 5’E İNDİ!
Mecliste en çok tartışılan konu, su bağlantı ücretlerine yüklenen 520 liralık bedeldi. AK Parti Grubu, yeni abone bağlantı ücretlerinin düşürülmesi için önerge verirken, tarifelerin tek tek görüşülmesini teklif etti. AK parti ayrıca, ücret tarfilerinin yüzde 10’dan yüzde 5’e düşürülmesini sağladı.
AK Parti Grup Başkan Vekili Doğan Erten yaptığı konuşmada, “Yeni bağlantıların ücreti konusunda yoğun şikayetler alıyoruz. Bir apartmanda 10 daire var, ama tek bir bağlantı yapılıyor. Oysa belediye, tek bağlantı üzerinden, 10 daireden ayrı ayrı 520 lira para alıyor. Biz verdiğimiz önergeyle bu durumun düzeltilmesini talep ediyoruz. Yeni bir binada 422 lira artı KDV olan ücreti 200 liraya, eski binada ise bu ücretin 100 lirayla sınırlı kalmasını istiyoruz” dedi.
Erten ayrıca, “Muhtar evleri konusunda bir komisyon kurulucaktı. Ne oldu? Kaldı ki, Kentsel dönüşümden sözediyoruz. Madem böyle bir çalışma olacak. Kentsel dönüşüme Numune’den başlamanız gerekiyor. Biliyorsunuz ki, yeri de hazır. Bir an önce gereğini yapalım” diyerek, yol haritası çizdi.

“ESKİ BAĞLANTISI OLANDAN PARA ALMAYALIM”
Mecliste söz alan CHP’li Mustafa Özen ise, meskenlerde belediyenin ücret almasını doğru bulmadığını, aslında evinde eski su bağlantısı olanlardan para alınmaması gerektiğini hatırlattı. Özen, “Tartıştığımız konuda bir ayrıntıyı kaçırıyoruz. Meskenlerde eski bağlantıya sahip olanlardan neden ücret alıyoruz ki?” diye sordu.

520 LİRAYA AK PARTİ’DEN RET!
İskenderun Belediye Başkanı Dr. Yusuf Civelek ise, “İskenderun’da günde 70 bin ton su kaybını, ayrıca apartmanlarda su motorunun kullanımını önledik. Ciddi anlamda elektrik tasarrufu var. Vatandaş, hem elektriğe hem de damacanaya yüklü para ödemekten kurtulacak, temiz su içecek” diye konuştu.
AK Parti Grup Başkan Vekili Doğan Erten ise, “Birşeyi eksik konuşuyorsunuz. Suya ve arıtmaya toplamda 110 milyon lira para harcanacak. Kaldı ki, bu paranın 55 milyonunu İller Bankası karşılıyor. Vatandaştan 520 lira alıp, bunu 24 takside bağlıyorsunuz. Ama sizin aldığınız kredinin karşılığı 30 yıl.. Vatandaşa neden yüksek bir meblağdan yükleniyorsunuz ki?” karşılığını verdi.
Yapılan konuşmaların ardından, AK Parti Grubu’nun “Su bağlantı ücretlerinin düşürülmesine ilişkin” önergesi oy çokluğuyla rededildi.
Olayın şaşırtan yönü ise, vaktiyle ‘bağlantı ücretlerini 100 liraya düşürelim” diyen MHP’nin tavrıydı. MHP Grubu, vatandaşın tepkisine ‘RET’ diyerek, şaşırttı.
CHP, DP ve bağımsız meclis üyeleri de, “Su bağlantı ücretlerinin düşürülmesine ilişkin” önergeye ‘RET’ verdi.

GAYRİMENKUL SATIŞLARI GEÇTİ!
İdarece meclis gündemine üç kez getirilen gayrimenkul satışları her seferinde CHP’nin ‘EVET’ demesine karşılık, AK Parti, DP ve MHP’nin ‘RET’ oyuyla, rafa kalkıyordu. Nedendir bilinmez, seçim arefesinde Yusuf Civelek, bir kez daha gayrimenkul satışlarını meclise taşıdı.
Bu kez, MHP şaşırtan bir hamle daha yaptı. AK Parti’nin ‘Dik’ durduğu oylamada, MHP saf değiştirdi. CHP’yle el ele veren MHP ve bağımsız meclis üyesi Cengiz Oran’ın ‘EVET’ oyuyla gayrimenkul satışları geçti. AK Parti’nin 9 üyesinin tamamı, 3 DP Meclis üyesi ve Ercüment Kimyon’un ‘RET’ oyları yeterli gelmeyince, Yusuf Civelek’in isteği yerine gelmiş oldu.

KIRIKHAN BELEDİYESİ ÖRNEK OLSUN!
Özetle;
Mecliste CHP ve MHP’nin tavrına anlam veremedim. Yerel seçimlere az bir süre kala gayrimenkullerin satılmasına yönelik oluşan müthiş arzunun arkasında ne var? Bilemiyorum.
Özellikle MHP’nin tavrı hiç şık olmadı.. Her seferinde gayrimenkul satışlarına ‘RET’ diyen MHP, bugün ne oldu da Yusuf Civelek’in isteğine kayıtsız kalamadı?
Mesela her mecliste sürekli gündemdışı söz alan MHP’li Garip Şandır, dün oturum boyunca, neden tek bir kelime etmedi?
AK Partili Ahmet Dönmez’in ‘Seçim sürecinde bu satışlar bizde rahatsızlık uyandırıyor’ şerhine karşılık, MHP’nin kayıtsız kalması garibime gitti.
Anlıyorum ki, gerek su bağlantı ücretleri gerekse de gayrimenkul satışları üzerinden meydanlar ısınacak.. Bu süreçte ne yazık ki, olan vatandaşa oluyor.
İskenderunlu, her seferinde gündeme gelen bağlantı ücretleri konusunda yine hüsrana uğradı. Oysa, Kırıkhan Belediyesi, su şebekesi yapım işini bedavaya getirdiği gibi, vatandaşın omuzlarına da tek kuruş bir bedel yüklemedi.
İskenderunlu’nun günahı nedir?

Önceki İçerikİskenderun Limanı’na Patriot teçhizatları geldi
Sonraki İçerikBAŞKAN SAVAŞ, ATATÜRK’Ü ANMA PROGRAMINA KATILDI
1974 doğumlu. Güney Medya'da müdür. İskenderun'un önde gelen gazetecilerinden.