DÜNYA’YA ÖRNEK OLSUN!

gadir konferans
İskenderun Alevi Kültürünü Araştırma Derneği (AKAD) tarafından düzenlenen ‘Gadir hum ve İslam’ adlı konferansa ilgi büyüktü. İskenderun Kapalı Spor Salonu’nda düzenlenen konferansa, Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan, Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu, Belen Kaymakamı ve İskenderun Kaymakam Vekili Abdulaziz Aydın, İskenderun Belediye Başkanı Dr.Yusuf H.Civelek, İskenderun Emniyet Müdürü Cengiz Başar, belde belediye başkanları, aday adayları, belediye meclis üyeleri, müftü vekili, siyasi parti yöneticileri, mesleki oda, sivil toplum örgütü temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
Açılış konuşmasını AKAD Başkanı Nihad Yenmiş’in yaptığı konferansta, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşımız okundu. Kur’an-ı Kerim okunan konferansta inanç önderleri de konuşma yaptı.
Konferansta konuşan İskenderun Belediye Başkanı Dr.Yusuf H.Civelek, “Türkiye, Ortadoğu, Asya ve Avrupa’nın ortasında kalan bütün bu üç bölgeyi kapsayan, birleştiren köprü bir ülkedir. Ortadoğu’da yaşanan sıkıntılar içinde, böyle güzel bayram günlerinde bir arada olabiliyoruz. Buna ihtiyacımız var. Biz Ortadoğu’da sıkıntılardan uzağız. Çünkü Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde, rönesans yaşadık. Demokrasimiz olgunlaştı, güçlendi. Bu nedenle bir aradayız ve güçlüyüz. Alevilik felsefesini beğeniyorum, seviyorum, takdir ediyorum. Çünkü en başta ‘eline, beline, diline sahip ol’ diyor. Hoşgörüye, dostluğa, kardeşliğe, sevgiye, istişareye önem veriyor. Akla, bilime önem veriyor. Hem inanca hem bilime önem veriyor. Hz. Ali’ye sormuşlar ‘Acaba en akıllı kimdir’? Onun cevabı ‘En çok akıl alan’ olmuş. Ne kadar güzel söylemiş. Kutsal gecedeyiz. Bir düşünür filozofun söylediği ‘İnsanı ateş değil kendi gafleti yakar. Herkeste kusur görüp kendisine kör bakar. Kime nasıl bakarsa herkes ona öyle bakar’ demiş. Biz birbirimize dostça bakacağız, kardeşçe bakacağız. Gadir Hum bayramınızı içtenlikle kutluyor, size saygılar, sevgiler sunuyorum. Her şey gönlünüzce olsun” dedi.
Gadir Hum Bayramının, zengin kültürüyle bütün insanları harmanlayıp, din ve mezhep ayrımı yapılmaksızın tüm insanları kucaklayan ülkemizde, başta Hatay olmak üzere birçok il ve ilçede coşkuyla kutlandığını ifade eden Belen Kaymakamı ve İskenderun Kaymakam Vekili Abdulaziz Aydın, “Bu manada Gadir Hum bayramı farklı kültür ve inanç mensubu insanların sevgi, saygı, hoşgörü, birlik ve beraberlik duyguları çerçevesinde ahenk ve uyum içinde yaşadığını gösteren en önemli gösterge haline gelmiştir. Toplumca kaynaşmamız bu manalı günlerde ilçemizde yaygın olan barış ve kardeşlik duygusu daha çok ön plana çıkmaktadır. Bu çerçevede birlik ve beraberliğimizin dostluk ve paylaşımımızın hakim olduğu, insana insan olduğu için değer verdiği ve aynı yaradandan yaratılmanın bilinciyle tüm insanların kardeşçe yaşadığı bu samimi ve huzurlu ortam tüm dünyaya örnek olmalıdır” diye konuştu.
Konferansa daha sonra katılan Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan, “Birleşerek, bayramlaşmanın sevgi ve dostluk dolu aydınlığın ışığında Gadir Hum bayramınız kutlu olsun” dedi. İskenderun Rum Ortodoks Kilisesi Vakıf Başkanı Can Teymur, “Asırlardır farklı inançların ve kültürlerin bir arada kardeşçe, sevgi, saygı ve hoşgörü ortamında yaşadıkları bu güzel vatan toprağımızda bizler bu mübarek bayramlarda sizlerle aynı coşkuyu paylaşmaktan büyük bir haz, büyük bir mutluluk ve büyük bir onur duymaktayız. Güzel yurdumuzun müstesna köşesi olan Hatay ve İskenderun’da asırlardır devam eden bu sevgi, birlik, beraberlik ve kardeşliğimizin, bu hoşgörü kültürünün devamı en büyük dileğimizdir. Bizden sonraki evlatlarımıza ve bizden sonraki kuşaklarımıza bırakacağımız en büyük miras bugün sahip olduğumuz bu zenginliğimizdir” şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından, program, konferans ile devam etti.

Önceki İçerikAybaba İskenderun’da hasret giderdi
Sonraki İçerikTÜMSİAD, Hatay Vergi Dairesi Başkanı Karaca’yı ağırladı;
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.