Bakanlık il, ilçe ve köylerin sınırlarını yeniden belirliyor

harita
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türkiye’deki bütün il, ilçe ve köylerin sınırlarını baştan belirliyor. Cumhuriyet döneminde o yöredeki dere, göl, yol gibi coğrafi unsurlara göre belirlenmiş sınırlar zamanla geçerliliğini yitirirken, yeni belirlenecek hudutlarla tüm siyasi haritalar çöpe gidecek. Bu haritalarla, vali, kaymakam ve muhtarların sorumluluk alanları da baştan belirlenecek.
Bunun üzerine çalışma başlatan bakanlık, 81 il, 953 ilçe ve 34 bin köyün sınırlarını baştan çizecek. AB müktesebatı gereği ülkedeki sınırların dijital olarak yayınlanması gerektiğinden, bu çalışmayla AB’ye uyum da sağlanacak. İdari sınırlar baştan çizildiğinde, Türkiye’deki bütün siyasi haritalar da çöpe atılacak.
Bu çalışma ile pek çok köyün arasında kan davalarına varan sorunlar yaratan arazi kavgaları da çözülecek. Köyler arasında sorun yaratan meralar, otlaklar, ormanlar ve derelerin hangi köye ait olduğu netleşecek. Bu kapsamda, o bölgedeki ormanın haklarından yararlanan köy de değişecek. Bu nedenle çalışma milyonlarca köylüyü yakından ilgilendiriyor. Özellikle Karadeniz’de yaşanan hangi yaylanın hangi köye ait olduğu gerilimleri de bitecek.

iskenderunhaber
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.