“ÇAKMA ROBIN HOOD’LAR İŞBAŞINDA!”

meclisyeni16
İnsan gerçekten hayret ediyor.
Hatta hayret etmekle kalmıyor, ayrıca merak da ediyor.
Fakir fukarının kat yoğunluğu isteği ‘ret’ görürken, emsal 2,50 ve 11 kat yoğunlukları nasıl oluyor da, 3.50 ve 15 katla ödüllendiriliyor.
Şaşkınım doğrusu..
Tavsiyem şu olacak;
Emsal artışını 3.50’yle sınırlı tutmayın, 5 olsun!
Zaten emsal 8 gösterilen yer bile var, İskenderun’da..
Tarihte bir ilk!
Sanırım; bu ikilem yüzünden birçok meclis üyesinin vicdanları rahattır şimdi..
Oysa, hiç kimse kat artışına karşı değil..
Kaç kez yazdım hatırlamıyorum:
– İskenderun’da gökdelen olsun isterim..
Defalarca gelişen teknoloji ve modern yapılar ışığında örnekler verdim.
İskenderun’a da yakışır doğrusu..
Gerçek şu ki; mesele kat artışı değil.
Asıl mesele, birilerine sağlanan kat artışına paralel olarak, fakir fukarının hakkının gözetilmemesidir.
Bu konuda en net tavrı, CHP Belediye Meclis Üyesi Ali Çıtanak gösterdi.
Çıtanak dedi ki;
“- Bizim kat artışlarının kime verildiğiyle ilgili bir sorunumuz yok. Ancak, emsal artışı 2.50’den 3.50’ye çıkıyorsa ve bunlar olurken de, fakir fukarın hakkı gözardı ediliyorsa, bu durumu kabul etmem mümkün değil. Karşıyım çünkü, büyük bir haksızlık söz konusu! Gelişmeleri izlerken, önümden sinema perdesi geçiyor. Robin Hood filmini izliyorum sanki.. Yalnız benim bildiğim, Robin Hood karakteri zenginden alır, fakire verirdi.. İmar Planı’nda herşey tersine dönmüş.. Fakirden alıp zengine veriyoruz gibi geliyor bana.. Sanırım çakma Robin Hood’lar işbaşında. Merak ediyorum, operasyonlar gece vakti mi yapıldı?”
Çıtanak’ın koyduğu teşhis, mecliste soğuk duşa neden oldu.
Çıtanak ayrıca, itirazların ‘yakın akrabalık derecesine’ de dikkat çekti.

‘YEŞİLE, KIRMIZI GÖZLÜKLE BAKMIŞLAR!’
Ardından CHP Belediye Meclis Üyesi Mesut Yüksekbaş söz aldı.
Yüksekbaş, Adliye kavşağından sonra Migros’tan Mustafa Kemal Mahallesi’ne giden yolun kapatılacak olmasına değindi.
O vakit, “Mustafa Kemal Mahallesi’ne giden yol kapatılacak olursa, kendimi yakarım” diyen Mahalle Muhtarı İsa Taş da oradaydı..
Yüksekbaş, “Madem trafikle ilgili bir sıkıntı var.. O halde AVM kavşağı da sorunlu değil mi? Niye kavşakla ilgili birşey yapmıyorsunuz da, Mustafa Kemal Mahallesi’ne giden yolu kapatıyorsunuz? Ayrıca, yeşil arazilerin birçoğu kırmızıya dönüşmüş.. Birileri yeşili, kırmızı görmüş.. Sanırım, imar planına kırmızı gözlükle bakmışlar. Bu konuda ‘evet’ diyenlere teşekkür ediyorum(!)” diye konuştu.

İSA TAŞ’IN TEPKİSİ AMACINA ULAŞTI, YOL KAPANMAYACAK!
Mecliste verilen arada öğreniyorum ki, ‘Belediye Başkanı Yusuf Civelek, yolun kapatılacak olmasına yönelik Mustafa Kemal Mahallesi’nde muhtarın ve vatandaşların tepkisine kayıtsız kalmamış’.
Belli ki, oluşan öfke Yusuf Bey’i ürkütmüş..
Bir önceki oturumda yolun kapatılmasına ‘evet’ diyen Civelek, “Dilekçeyle baş vurun. Bir sonraki mecliste yolu gündeme getirip, tadilat değişikliğiyle sorunu gidereceğim” diyerek, geri adım attığı ileri sürülüyor.

‘GECE YARISI OPERASYONLARINI KİM YAPTI?’
Ali Çıtanak’ın “Operasyonlar gece vakti mi yapıldı?” şeklindeki sözlerine, CHP Belediye Meclis Üyesi Erdinç Çelebi dışında yanıt veren olmadı.
Çelebi, “Biz itirazları değerlendirdik. Plana bir bütün olarak baktık. Kimsenin hakkını yemeye çalışmadık. Neticede planı biz yapmadık. Madem operasyonlardan bahsediyorsunuz. O halde gece operasyonlarını kimin yaptığını lütfen açıklayın.”

‘BİZ OPERASYONCU DEĞİLİZ’
CHP’li Ali Çıtanak da, buna karşılık olarak “Ortada hukuki bir sakatlık var. İmar planını mahkemeye taşıyacağız. Biz operasyoncu değiliz. Mustafa Kemal Mahallesi’ne giden yol bir dilekçeyle açılacaksa, o halde niye kapandı? Niçin kapanması istendi. Buna ‘evet’ oyu verenler, ne düşünüyor merak ediyorum doğrusu. Hem bu kadar itirazın olduğu bir planın neresine ‘doğru’ şekliyle bakacağız? Çoğunluk olarak her itiraza ret veriyorsunuz. Biz demiyoruz ki, kat artışları olmasın. İşadamlarının hakkını elbetteki vereceğiz, ama lütfen fakir fukarının da hakkını gözetin” yanıtını verdi.

EMSAL 3.50’YE TURAN’DAN RET!
Bu arada CHP Grup Başkan Vekili Kamil Turan, Düğünyurdu’nda tarım arazilerinin birçoğunun konuta açıldığıyla ilgili parsel bazında alınmış kararları gösterdi. Kamil Turan böylece, MHP’li Garip Şandır’ın sürekli Düğünyurdu’na atıf yapıp, “Tarım arazileri yeşile dönüştü” söylemini çürütmüş oldu.
Bu arada Kamil Turan, emsal artışlarının 2.50’den, 3.50’ye çıkarılmasını ve bu konuda gelen itirazların oylanmasında, çoğunlukla ‘RET’ ve ‘Çekimser’ kaldı.
AK Parti grubunda da, Belediye Meclis üyeleri Uğur Fırat ve Necdet Çengel, birçok kararda ‘RET’ ve ‘Çekimser’ yönde görüş bildirdi.

ASMA KAT KALKTI. ARTI ÜÇ, ARTI 5’E YÜKSELDİ
Hayırlı olsun. Asma katlar, ‘daire’ veya ‘büro’ya dönüşebilecek. AK Parti’nin de onay verdiği bu gelişmede hak sahipleri bundan böyle asma kattan faydalandığı gibi, 3.500 metrekareden sonra artı 3 kat ilave hakkı, artı 5’e dönüştü.
Allah daha çok versin diyorum, başka da birşey demiyorum..

KARAYOLLARI YEŞİL KALDI
İmar Planı oylanırken, neredeyse kararların tümünde AK Parti’nin desteğini alan CHP grubu, eski karayolları arazisinde AK Parti’yi yalnız bıraktı. CHP Grubu Karayolları’nın yeşil kalması hususunda görüş bildirirken, AK Partili Canan Kahraman’ın talebiyle arazinin plana resmi kurum olarak işlenmesi istendi.
Ayrı ayrı oylanan önerilerde, AK Parti’nin karayollarına ilişkin ‘resmi kurum’ talebi 17 ‘ret’ ve 9 ‘evet’ oyuyla rededildi.
Bu vesileyle, karayolları arazisinde geleceğe dönük yatırım amaçlı ‘işlem’ yapma olasılığı başka bir bahara kaldı.

İKİ GÜNDE 127 RAPOR GÖRÜŞÜLDÜ!
Olağanüstü toplantıda görüşülen 29 adet raporla birlikte toplam 127 adet İmar Komisyon Raporu karara bağlanmış oldu. Böylece, imar planı gibi hayati bir mesele iki günde çözüm bulmuş oldu. Benim açımdan, 2 bin 709 itirazın iki günde görüşülerek karara bağlanması, idarenin Guinness Rekorlar Kitabı’na girmesini gerektiren başarıya işaret ediyor. Bu vesileyle; imar planının fakir fukaraya ‘kazanç’ ve hayırlar getirmesini diliyorum(!)

Yılmaz Akpınar
1974 doğumlu. Güney Medya'da müdür. İskenderun'un önde gelen gazetecilerinden.