“Reyhanlı Barajı ile 600 Bin Dekar Tarım Arazisi Sulanabilecek”

bakan reyhanli2
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde yapımı devam eden Amik-Afrin Reyhanlı Barajı’nda inceleme yaptı.
Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz ile baraj alanına gelen Adalet Bakanı Sadullah Ergin, çalışmalarla ilgili brifing aldıktan sonra yatığı açıklamada Reyhanlı Barajı’nın Hatay ve Türkiye için çok önemli olduğunu söyledi. Ergin’in inceleme gezisine AK Parti Hatay milletvekilleri, Adem Yeşildal, Mehmet Öntürk, Reyhanlı Kaymakamı Yusuf Güler, Belediye Başkanı Hüseyin Şanverdi, bazı kurum müdürleri de katıldı.
Ergin, “2002 itibariyle Hatay’ın sulanabilir tarım arazilerinin sadece yüzde 16’sı Devlet Su İşleri’nin inşa etmiş olduğu tesislerle sulanabilmiştir. Oysa bu oran diğer illerde 60-80’lere kadar çıkmıştır. Hatay sulama projeleri, imkanları ve sulama tesisleri açısından çok geri kalmış bir ildi. Çilekeş, vefakar çiftçimiz yıllar yılı kendi açtığı sondajlarla elektrik enerjisi tüketerek üretim yaptı ve ayakta kalmaya çalıştı” dedi.
Tarımda sulama ve enerjinin ağır maliyet getirdiğini, çiftçilerinde bu maliyet altında ezildiğini ifade eden Bakan Ergin, Reyhanlı Barajı’nın sulama master planları olduğunu; ancak bunların hayata geçirilmesinde başarılı olunamadığını hatırlattı. Ergin, “Hatay’ın bu problemini çözme noktasında ilk defa Karaçay Barajı ihale edildi. İnşaata başlandı. Samandağ’ından Antakya’ya kadar hem içme suyu, hem tarımsal sulama, hem de enerji üretimi amaçlı barajda çalışmalar devam ediyor” diye konuştu.
Reyhanlı Barajı’nın tamamlanarak hizmete girmesi ile 600 bin dekar tarım arazisinin sulanabileceğini belirten Ergin, barajın gövdesinin 128 milyon liraya mal olacağını kaydetti. Ergin, şunları söyledi: “Önemli bir proje. Sulama ve toplulaştırma için 350 milyon lira harcanacak. Baraj tesisinin yaklaşık yüzde 35’lik kısmının tamamlandı. Reyhanlı Barajı’nın 380 milyon metreküp su kapasitesi ve yaklaşık 9 bin 271 metre gövde uzunluğuyla Türkiye’nin en büyük dolgu tipi gövdesine sahip barajdır. Açılışı da bakanımızın söylediği gibi 15 Mayıs 2015’te saat 15.15’te olacaktır.”

iskenderunhaber
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.