“Mantar hastalığına karşı korunma açısından uyanık olmalıyız”

doktor
Özel İskenderun Gelişim Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Dr. Sibel Duysak, yaz hastalığı olan mantar enfeksiyonları hakkında bilgi verdi.
Dr. Sibel Duysak, “Mantarlar vücudumuzda deri ve tırnaklarda yerleşip hastalık oluşturan mikroorganizmalardır. Mantar mikropları çevremizde yaygın şekilde bulunurlar” diyerek, şöyle konuştu:
“Mantarların üremek için sıcağa ve neme gereksinimleri vardır. Havuz, plaj, hamam, jimnastik kulüpleri , yatılı okullar, camiler, otobüsler gibi ortak kullanım alanlarında bol miktarda bulunurlar. Mantar hastalığı enfekte kişilerle temas ile, enfekte kişiler ile ortak kullanılan eşyalardan ( havlu, terlik, ayakkabı, tarak gibi) ve enfekte hayvanlardan ( kedi, köpek, inek gibi ) insanlara bulaşabilmektedir. Ayak sağlığı mantar bulaşınada önemlidir. Çünkü ayakkabı vurması, pişik , sıyrık gibi durumlarda bütünlüğü bozulan deriden mantarların bulaşması çok daha kolay olmaktadır. Ayak mantarı tedavi edilmediği zaman tırnaklara bulaşır. Tırnakların çok kısa kesilmesi, tırnak kırılmaları, tırnağa olan darbeler tırnak mantarı oluşumunu kolaylaştırmaktadır.
Mantar hastalığı tırnaklarda renk değişimi ve kalınlaşma ile belirti verir, ayakta kaşıntı olmasa bile mantar tırnaklarda hastalık oluşturup buradan ayak parmaklarına ve kasıklara yayılabilir. Bu nedenle tırnaklarda değişiklik fark ettiğinizde şikayetiniz olmasa bile mutlaka tedavi olmak gerekmektedir.
Mantar hastalığı kasık ve koltuk altı gibi çok terleyen bölgelerde de görülebilmektedir. Saçlı deri tutulumu da olabilmektedir. Saç mantarı ortak kullanılan taraklar ile bulaşabildiği gibi enfekte hayvanlardan da bulaşabilmektedir. Özellikle çocukluk döneminde görülen saçlı derinin derin mantar hastalığı ( tinea capitis profunda) geri dönüşsüz saç kaybı yapması nedeniyle önemlidir. Ne kadar erken fark edilir ve tedavi edilirse saç kaybı o kadar geri döndürülebilir olmaktadır. Bu nedenle hayvancılıkla uğraşanların hayvanlarını düzenli muayene ettirmeleri çok önemlidir.
Şeker hastalığı olan ve vücut direnci düşük kişilerde mantar hastalığı daha kolay oluşmakta ve daha hızlı yayılmaktadır. Bu nedenle özellikle şeker hastalarının ayak bakımlarına çok dikkat etmeleri gerekmektedir.
Özellikle yaz aylarında mantar hastalığına karşı korunma açısından uyanık olmalıyız. Cami, hamam, yatılı okul gibi ortak kullanım alanlarında mümkün olduğunca kişisel eşyalarımızı kullanmalıyız, ev içerisinde mantar ile enfekte kişilerin terlik, ayakkabı ve havlu gibi eşyalarını kullanmamalıyız.”

iskenderunhaber
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.