BELEDİYELER İKTİDAR YOLUNU AÇAR MI?

Belediyeler yerel yönetimlerdir.Belediyeler genel yönetimlerin alt birimleridir. Belediyelerin görevi , sorumlulukları dahilinde bulunan tüm bölgeye tertip düzen getirmektir.İnsanını rahat ettirecek çağdaş ve modern ölçülerde bir yaşam alanı yaratmaktır. Belediyeler çağ dışı ve ilkel zihniyetlerle iş yapamazlar.İş yaparken vatandaşının tüm haklarını korumak ve kollamak zorundadır.İleriyi en ince detayına kadar görmek ve muhakeme yapabilme kabiliyetinde olmalıdırlar.
Sözü yaşadığımız bölgeye getirelim.
İskenderun’da yıllardan beri hasretle beklenen ve neredeyse yılan hikayesine dönen yeni “su şebekesi” çalışmaları başlatıldı.Gözün aydın İskenderun…İyi güzelde, İşi ihale ettiğiniz firma ne ölçüde medeni ve çağdaş çalışıyor. Çalışma şartlarını, hiç mi sormadınız.Yaratılan toz, çamur ve pisliğin faturasını kime sormamız gerekir.Bu memlekette yaşayan çoluk-çocuk, kadın-erkek, genç-ihtiyar olarak duyduğumuz rahatsızlıkların vebali kimin üzerine olacak sayın İskenderun Belediyesi… Biz ihaleyi verdik kimin ne hali varsa görsün anlayışında mısınız?Yapılan işleri bir kez olsun denetlemek aklınızdan geçmiyor mu. Konu üzerine vatandaşla görüşmek ve dinlemek sizlerin makamını küçültür mü?.Evler, iş yerleri rezil vaziyette.İçinize nasıl siniyor.Halk sabır küpü vallahi.Bir Belediyenin böylesini halkına reva görmesi vatandaşına duyduğu saygıyı göstermekle beraber bağlı olduğu Partinin de altına dinamit koymasıyla eş değerdir.

İmar planını uzun bir aradan sonra nihayet açıkladınız.Vatandaşın memnuniyeti hakkında bir bilginiz var mı acaba.İki kişi bir araya gelip anlaşmada zorluk çekerken neredeyse yirmi kişinin bir araya gelmesi ve yerlerini birleştirmesi ile imar alabilecekler.Bunun kolaylığının nasıl sağlanabileceğini de kamu oyuna lütfen açıklayın.Ne tesadüftür bazılarına piyango vurmuş.Bazılarının elindeki teselli bile yeşile bürünmüş Halk öyle diyor sayın İskenderun Belediyesi….

Yerel idarelerin marifetleri, çalışma anlayışları , hizmetleri, vatandaş nezdinde ne kadar taktir görürse mensubu oldukları partilere de bir o kadar güç katar veya güç kayıp ettirirler.Genel yönetimlerin iktidara gidiş yolunda belediyelerin bıraktığı intibalar, vatandaş üzerinde direkt etkilidir.Bunu anlamak için siyaset bilimci olmaya gerek yok sanırım.Yapılan kötü işlerde vatandaş; “işte bunların partisi böyle,bunlardan da ancak bu beklenir” dediği anda iflah olmak kolay değildir artık.On tane iyi iş yapmış olsanız da pek bir anlamı kalmadığı gibi yapılan kötü iş hep göz önünde kalacaktır.
Son tahlilde zamanı gelince yansımaların tamamı sandıkta belli olacaktır.Yerelin karnesi Genele kanaat olarak taşınır. Bir çift sözümde Parti idarecilerine ,denetimlerinizi hakkıyla yapın gidişatın tansiyonunu merkezden ölçemezsiniz….
İlgililerin dikkatine sunulur.

Zeki Şanlı
1967 İskenderun doğumlu.Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi İstatistik Bölümü mezunu.