“Farklılıklarımız Zenginliğimizdir”

vali isdünyasi4
Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Onatça beraberindeki heyetle, Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz’i ziyaret etti.
TÜRKONFED Başkanı Onatça, kabulden dolayı Vali Lekesiz’e teşekkür ederek, Reyhanlı ilçemizde yaşanan menfur saldırıdan dolayı başsağlığı ve geçmiş olsun dileklerini iletti. Saldırıyı şiddetle kınadıklarını ifade eden Onatça, yaraların sarılması için iş dünyası olarak üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını söyledi.
Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz de, ziyaretten dolayı memnuniyet duyduğunu ifade ederek, ‘Acılar paylaşıldıkça azalır, ziyaretiniz insanların ruh ve gönül dünyasının yeniden onarılmasına katkı yapacaktır. Hepinize teşekkür ederim’ dedi.
Menfur saldırıda hayatını kaybedenleri geri getirmenin mümkün olmadığını ancak geride kalanların maddi ve manevi yaralarının bir an önce sarılması, ilçede hayatın normale dönebilmesi için ciddi çalışmalar yapıldığını ve önemli mesafeler alındığını ifade eden Lekesiz, ‘Bu kapsamda tüm ilçelerimizden kurum ve kuruluşlarımız, sivil toplum örgütlerimiz oda ve borsalarımız Reyhanlı’daki yöneticileri, çalışanları, esnafı, taziye evlerini 1977 kez ziyaret ettiler. Kısa Çalışma Ödeneği kapsamında 367 firmanın başvurusu alındı, 1521’inin dosyası olumlu görüşle ilgili Bakanlığa bildirildi. Hayatını kaybeden 46 Türk vatandaşının ölümleri nüfus kayıtlarına işlendi.10 kişiye ölüm aylığı bağlandı, diğerlerinin işlemleri devam ediyor ve 15-20 gün içerisinde tamamlanacak. 21 kişiye cenaze yardımı ödeneği yapıldı. Ağır hasar gören 5 bina vardı 5’i de yıkıldı. İlçe genelinde hasar tespit çalışmalarında 1983 kişiye 6 milyon 726 bin lira ödeme yapıldı. İlçe genelinde 694 gebeye tıbbi psiko sosyal destek sağlandı. 40 okulda 13 bin 485 öğrenciye psiko sosyal destek verildi. 231 aileye evde sağlık hizmeti tedavi desteği verildi. 4 Aile Sağlığı Merkezi’nde esnek mesai uygulaması yapılarak saat 20.00’ye kadar 1.basamak sağlık hizmeti verildi, uygulama devam ediyor. Esnafın beyanname ve bildirim verme süreleri, her türlü vergi, ceza ve gecikme faizi ödeme süresi 30 Haziran 2014 sonuna kadar, ikmalen, resen veya idarece tarh edilen ve vadesi 11 Mayıs 2013 sonrasına rastlayan her türlü ceza, vergi ve gecikme faizi ödeme süresi 9 Mayıs 2014 sonuna kadar uzatıldı. Hayatını kaybeden Türk vatandaşlarından 45 ailenin yakınlarına acil ihtiyaçlarını karşılamaları için 10’ar bin lira, ağır yaralı 34 kişiye kişi başı 4 bin lira olmak üzere toplam 136 bin lira, orta yaralı 36 kişiye kişi başı 2 bin 500 lira olmak üzere toplam 90 bin lira, hafif yaralı 112 kişiye kişi başı bin lira olmak üzere toplam 112 bin lira ödendi, 227 yaralıya ise toplam 788 bin lira ödeme yapıldı.’ dedi.
İlimizdeki farklılıkların zenginliğimiz olduğunu vurgulayan Lekesiz, ‘Bugünkü kardeşlik ortamı, farklılıkların uyum içinde yaşatılması iradesi 3 günde 5 günde ortaya çıkan bir şey değil, yüzlerce yılın sonrasında ortaya çıkan bir şey. Akrabalık bağlarımız olan Suriye’deki olaylardan dolayı yaşanan kutuplaşmanın ilimize de yansımasını, ilimizde bir kaos ve kargaşa ortamının yaşanmasını isteyenler, toplumsal yaşama duyulan güvenin zayıflamasını arzu edenler olabilir. Buna yönelik olarak da değişik eylem arayışlarının içerisinde olabilirler. Hataylılar bu zamana kadar ilimizdeki kardeşlik ikliminin bozulmasına yönelik provokasyonlara pirim vermedi bundan sonra da vermeyecekler. Bundan hiç şüphemiz yok. Herkesin serinkanlı davranması ve geleceğe daha güçlü yürüyebilmek için bundan sonra ne yapılması gerektiğine ilişkin sağduyulu bir tavır ve davranışın içerisinde olunması gerekir. Hataylılar zaten bu zamana kadar bunu yaptılar, bundan sonra da bunu yapacaklarına olan inancım tamdır.’ diye konuştu.
Ziyarete, DASİFED, Çukurova SİFED, Gaziantep BİRSİD, Adana GİAD, İskenderun SİAD, Mersin SİAD, Hatay SİAD, HATABİD’den yöneticiler ve temsilciler katıldı.

Önceki İçerikPazar günü elektrik kesintisi olacak
Sonraki İçerikRevizyon İmar Planı meclise geliyor!
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.