‘BEN BU İŞİ ÖĞRENDİM’

baskan6
İskenderun Belediye Başkanı Dr.Yusuf H.Civelek, düzenlediği toplantıda basın mensupları ile bir araya geldi.
Toplantıda, dört yılın genel değerlendirmesinde bulunan Belediye Başkanı Dr.Yusuf H.Civelek, “Dört yılda gerçekten çok güzel çalışmalar yapıldı. Onun için çok mutluyum. Yapılanlar içerisinde bence en önemlisi hep birlikte toplumda huzuru sağlamış olduk” dedi.
Belediye Briç Kulübü’nde düzenlenen toplantı, basın mensuplarının yoğun katılımı ile gerçekleşti.
Başkan Yardımcıları, idare müdürlerinin de katıldığı toplantıda, çalışmalar slayt eşliğinde ekrana yansıtıldı.
Toplantıda konuşan Belediye Başkanı Dr.Yusuf H.Civelek, “Yoğun ilgiden dolayı memnuniyet duydum. Katılımınız için teşekkür ederim. Basın toplantımızın 29 Martta yapılması tesadüf oldu. Netice itibariyle hepimiz İskenderun İskenderun’u daha çağdaşlaştırmak, daha güzelleştirmek için bir şeyler yapmak amacındayız. Yaptıklarımızın notlarına baktım gerçekten çok şeyler yapılmış. Onun için de çok mutluyum. Yapılanlar içerisinde en önemlisi bence toplumda bir huzuru hep birlikte sağlamış olduk. Mutlu bir toplumda birçok şeyler yapabilir” dedi.

1/5000’LİK PLAN MAYIS’TA MECLİSE GELİYOR
Perşembe günü yeni imar planının sunumunun yapıldığını anımsatan Belediye Başkanı Dr.Yusuf H.Civelek, “İhalesi yaklaşık bir yıldan biraz fazla zaman önce yapılmıştı. Çalışmanın son durumu sunuldu. Plan bitmiş vaziyette. 1/5000’liğin ilkeleri açıklandı. Çok detaylara inilmedi. Çünkü çok detaylara inilirse kişisel tartışmalar başlayacak, bu da spekülasyonlara sebep olacaktı. 1/5000’lik plan Mayıs ayında meclise getirmeyi düşünüyoruz. 1/1000’lik planları Haziran ayı meclisine kalabilir. Netice itibariyle Haziran ayında bunu bitirmeyi hedefliyoruz. İmar planı kentin anayasasıdır. Bu konuda gereksiz yersiz spekülasyonlar anayasayı bozar, kente, İskenderun’a zarar verir. Eski imar planı çok tadil edilmiş yamalı bohçaya dönmüştü. Maalesef bu Türkiye’nin her yerinde böyle olmaktadır” diye konuştu.

TEDAŞ’IN KARŞISINA PARK
Geçen dört yılda çok şey yapıldığını belirten Belediye Başkanı Dr.Yusuf H.Civelek, “Halkımızın en fazla memnuniyet duyduğu hizmetlerimizden biri yeşil alan düzenlemeleri ve parklarımız olmuştur. Mutluluk hepimize yansımıştır. Eski bit pazarının yeri ve yapılan park için vatandaşlar ‘iyi ki yaptınız’ diyor. Halkımızın dinlenecek, çay kahve içeceği yer yoktu. Şimdi İsmet İnönü Meydanında Tedaş’ın karşısındaki kamulaştırılan 6 dönümlük yer üzerinde park için düzeltilme çalışmaları yapılıyor. Tesviye çalışmasını gören vatandaş ne yapıldığını soruyor. Yeni bir park yapacağımızı söylediğimiz zaman memnuniyetini ifade ediyor. Bu şehrin tam ortasında oturacak, dinlenecek, nefes alacak bir yerimiz yoktu. Şimdi buna kavuşacağız. Hatırlarsanız eski Kervan sineması önünde güzel bir park vardı. O nostaljik parkı yeniden kurmayı düşünüyoruz. Çok büyük eksikliği yerine getirmiş olacağız. Bugüne kadar 17 park yaptık. Kişi başına yeşil alan bir metrekare altına kadar düşmüştü. Bu parklar da dahil olmak üzere yeni imar planıyla yeşil alanı kişi başı 10 metrekarenin üzerine çıkardık” dedi.
Yeni imar planında trafik sorununun büyük oranda ortadan kaldıracağını anlatan Belediye Başkanı Dr.Yusuf H.Civelek, “Yeni imar planında bitişik nizam uygulamasından vazgeçilecek. Deprem bölgesinde yaşıyoruz. Bitişik nizam uygulaması sıkıntılar yaratır. Kentte sirkülasyonu da engeller. Yeni imar planı aynı şekilde otopark sorununu da çözüme kavuşturacak. Yapılan her konut için otopark sorunu da kenti içinde çözülecek. Daha önceki imar planı uygulamasında otopark parası vatandaştan alınıyor, ne belediye ne vatandaş otopark yapmıyor. Şimdi yeni imar planıyla bu sorun çözümlenecek. Çatı katları sorun oluyordu. Yeni imar planıyla bu sorun çözümlenecek. İmar planı kentin anayasasıdır. Belediyenin ve halkın bu plana sahip çıkması gerekir” dedi.

İÇMESUYU ŞEBEKESİYLE TASARRUF SAĞLANACAK
İskenderun’un en önemli sorunlarının başında su problemi olduğunu anımsatan Başkan, “Eski su şebekesi ömrünü tamamlamış. Eğer bu soruna el atmasaydık. 2-3 yıl sonra İskenderun’a Allah’tan başka kimse yardım edemezdi. Çürümüş şebekeyle su kayıplarıyla, su kaçaklarıyla şebeke, sistem uzatmaları yaşıyordu. Şmdii sorun bitti. Vatandaş basınçlı, musluktan akan suyu hem kullanacak, hem içecek. Elektrik enerjisine bağımlılık ortadan kalktı. Artık su elektrik enerjisine bağlı değil. Daha önce birinci kata kadar çıkıyordu. Motor kullanılıyordu. Depoların ağzı açık kalıyor, sivrisinek yuvası haline geliyordu. Elektrik kesilince su da kesiliyor, motor yanıyordu. Artık bu sorunlar yaşanmayacak. Aslantaş barajından su yaklaşık 50 km mesafeyle demirçeliğe kadar geliyor. Oradan 2.OSB’deki arıtma tesisinde arıtılıyor, tesis bitti. Arıtmadan 20 km kadar tekrar yol alarak kendi basıncıyla İskenderun’a geliyor. Yükseltici istasyonlarımızdan depolara basılacak, yine kendi basıncıyla minimum işletme masrafıyla şebekeye verilecek. İşletme masrafı olarak ayda 400 bin lira civarında elektrik faturası ödüyoruz. Kuyulardan su çekiliyor. Bunlar hep elektrik enerjisiyle yapılıyor. Bundan sonra yeni şebekeyle birlikte bu elektrik masrafımız ayda 100 bin lira civarında olacak. Belediye de tasarruf edecek, vatandaş da tasarruf edecek” şeklinde konuştu.
22 Mart’ın Dünya Su günü olduğunu anımsatan Başkan, “Dünyada su giderek azalıyor. Bilimsel araştırmada 2020 yılında dünyada 3 milyar insanın içmesuyundan mahrum kalacağı öngörülüyor. Biz bu kadar önemli olan bir sorunu İskenderun için 50-60 yıllık geleceği hesaplayarak çözdük “ dedi.
Suyun Aslantaş barajından getirilmesi, isale hatlarının döşenmesi, arıtma tesisi ve su depolarının inşaatı ve içmesuyu şebekesinin değiştirilmesi için toplam yaklaşık 133 milyona mal olduğunu belirten Başkan, “Bu çalışmanın bir bölümünü DSİ kendisi ihale ederek yaptı. Ama bu parayı İskenderun Belediyesi geri ödüyor. DSİ’nin yaptığı işle bizim yaptığımız şebeke değişmesi için toplam 133 milyona mal oluyor. Bu para İskenderun Belediyesi tarafından ödeniyor. Belediye Meclisimizde aldığımız kararla halkımızdan yeni şebekeye su bağlama ücreti olarak 422 lira + KDV ücreti belirledik. Bunu da 24 eşit taksitte ödenmesini karar verdik. Halkımız ayda kendisi için yaşamsal önemde olan su için ayda ödeyeceği bu tutar yaklaşık 20 liraya denk geliyor. Halkımız yıllardan beri damacana suya ayda 30-40 lira gibi bir para ödüyor. Bunun yanı sıra şebeke suyu için de belediyeye para ödüyor. Bütün bunlara ek olarak suyun üst katlara çıkması için elektrik enerjisine para ödüyor. Su bağlama ücreti olarak yaklaşık 520 lirayı 24 eşit taksitte ayda 20 lira ödeyerek bütün bu külfetlerden kurtulacak. Halkımız sadece musluktan akan, temiz, içilebilir suyun parasını verecek. Hatırlayacağınız gibi biz göreve başladığımız zaman su ücretini yarı yarıya indirmiştik. Ve bugüne kadar suya hiç zam yapmadık. Halkımız bundan sonra temiz suyu aynı parayla içmeye devam edecek. Hem kullanacak, hem ucuza temiz su içecek, hem de buna bir defaya mahsus olmak üzere katkı vermiş olacak” dedi.

DRENAJ KANALLARI SÜRECEK
İskenderun’un en önemli sorunlarından biri drenaj kanallarındaki sıkıntı olduğunu, 2006 yılındaki sel baskınında bu sıkıntının yaşandığını anımsatan Başkan, “Yaptığımız drenaj kanallarıyla bu sıkıntıyı büyük ölçüde ortadan kaldırdık. Altyapıya giren başkanlar seçim kaybeder diye bir düşünce vardır. Ben kaybedeyim, İskenderun halkı kazansın. Drenaj kanallarında bir ihaleye daha giriyoruz. Gürsel, Mustafa Kemal mahallesi ve Liman B kapısı önündeki bu sorunu çözeceğiz. Bunun da maliyeti yaklaşık 6-7 milyon. Bu sorun da dört-beş ay içinde biter. İskenderun böylece sel tehlikesinden tamamen kurtulmuş olacak. Her işimizi küresel iklim değişikliğini dikkate alarak, bilimsel olarak planlıyor, yapıyoruz” diye konuştu.
Vahşi depolamayla 35 yıldır biriken 4 milyon ton çöp nedeniyle metangazı yangınları, sivrisinek, haşeret sorunu yaşandığını anımsatan Başkan, “Çöp sorunu vardı, çok önemli. Kimseye sitemim yok. Kim bir çivi çakmışsa Allah razı olsun. Bundan önceki yönetimde yapılmış çöp ihalesi vardı. Sözleşmede eksikler vardı. Baktık 4 milyon ton vahşi depolamayal biriken çöp, bir tarafta metan gazı yangınları, kelebekler gibi uçan haşeret. Çöpler 35 yıldır oraya atılmış. Sözleşmeyi iptale kalksak yıllar sürecek. Mahkeme bitmeden tekrar işlem yapamazsınız. Sözleşmeyi her ne kadar eksiklikler olsa da devam ettirelim, dedik ve revize ettik” dedi.
Çöp toplamak için ödenen paranın 2008 fiyatlarından hala düşük olduğuna dikkat çeken Başkan, “Orada çöp fabrikası yapılıyor, yol verdik. Risk aldık ama netice itibarıyla İskenderun kurtuluyor. Fabrika bitti, ayrıştırma başladı. Bir lot problemi var o da halledilecek. Bütün dağın bu tarafı kurtulacak. Çöp sorunu hepimizin sorunu. İleri teknolojinin artıklarını, doğa yok edemiyor” diye konuştu.

SAHİL PEYZAJ ÇALIŞMASI İHALEYE VERİLDİ
Borçla göreve başlandığını, esnafa 24 milyon civarında borcun taksitlendirilerek ödendiğini, ihtiyaçlar belirlenerek, hizmetlere başlandığını anlatan Başkan, peyzaj çalışmasının projesinin ihaleye verildiğini, askeri lojmana kadar üç-dört ay içinde tamamen bitmiş olacağını söyledi.
Belediye Başkanı Dr.Yusuf H.Civelek,geçen dönemden kaynaklanan şoförlerin mağduriyetinin yavaş yavaş çözmeye çalışıldığını ifade etti.
Sosyal etkinlikler yapıldığını belirten Başkan, kadınlara pozitif ayrımcılık yapıldığını, 5 tane Kadın Kültür Sanat ve Eğitim Merkezi’nde çeşitli ücretsiz kurslar düzenlendiğini söyledi.
Kadınların gelişmemiş toplumlarda hep ikinci planda kaldığını vurgulayan Başkan, “Kadının ezilmesini önleyebilecek en önemli şey ekonomik bağımsızlığını sağlamasıdır” dedi.
İskenderun Belediyesi Kadın Gönüllüleri Sosyal Marketi açıldığını, 15 binin üzerinde ihtiyaç sahibine yardımda bulunulduğunu belirten Başkan, “Bunun reklamı olmaz. Bir elin yaptığını diğer el görmemeli. Bu bizim kültürümüzde var. Halkımız, kendisinin kullanmadığı eşyayı getiriyor, birçok esnafımız eşya veriyor” diye konuştu.

İSKENDERUNSPOR’A TESİS
Engellilerin yaşamını kolaylaştırıcı çalışmalar yapıldığını, engelliler için parklar yapıldığını, 20 yıldır hizmet almayan tepe mahallelerin eksik kanalizasyonu ve yollarının yapıldığını anlatan Başkan, “Toplumsal huzur adil davranmakla olur. Herkese eşit davranınca toplumda huzur rahatlama oluyor. Tepe mahalleler 20 yıl hizmet almamıştı. İlk yaptığımız tepelerin eksik kalan kanalizasyonunu ve yollarını yapmak oldu” dedi.
İskenderunspor 1967 kulübü ile ilgili bir soru üzerine, Belediyenin yasal olarak profesyonel takıma maddi herhangi bir yardımı olamayacağını, otobüs tahsisi gibi destek verildiğini, maçları izlemeye de gittiğini söyleyen Başkan, “İskenderunspor’a altyapı kazandırmak amacıyla tesis projesi bitti, ihalesine çıkıyoruz. Taşıma suyla olmuyor. Taşıma suyla İskenderunspor’un ne hale geldiğini gördük. Her şeyde altyapı gereklidir. Biz de altyapı kazandırmak amacıyla yakında ihalesine çıkıyoruz. Bu kalıcı olacak. Bundan sonra İskenderunspor’u göreceksiniz” şeklinde konuştu.
Bir soru üzerine İskenderun’a beş yıldızlı otellere ihtiyaç olduğunu, yatırımcıya yasalar ve mevzuat çerçevesinde İskenderun’un mimari yapısına, kent dokusuna uygun olmak şartıyla her türlü kolaylığın sağlandığını belirten Başkan, eski nikah salonunun yerinin bakımının yapılmasının ardından sanat etkinliğinde kullanılacağını söyledi.

BİLİMEVİ AÇILACAK
Toplumumuzun düşünme yetkisini n arttırılması, gençlerimizi soran, araştıran mantıkla yetiştirmek gerektiğini vurgulayan Başkan, “Çocuklarımız gelişmiş ülkelerin çocuklarıyla yarışabilsinler. Bu düşünceyle Çankaya’da bayrağın bulunduğu yerde bir bilimevi açıyoruz. Onun ihalesine çıkıyoruz. Planetoryumun her şeyi hazırlandı. Üç-dört ay sonra bitmiş olur. Gençler, çocuklar orada bilimsel olarak gökyüzünü, her şeyi orda öğrenecekler” şeklinde konuştu.

TEKLİF GELİRSE NİYE OLMASIN
Soru üzerine, bulunduğu makamı bir üst makama sıçrama tahtası olarak görmediğinin altını çizen Başkan, “Bütün varlığımla bulunduğum yerin imkanlarını halka nasıl faydalı olabilirim öyle davrandım. Ondan sonra kısmet oldu. Teklif gelirse niye olmasın. Ben bu işi öğrendim, insanlara faydalı olmanın hazzını hiçbir şey vermez. Üç türlü başkanlık var protokol, saltanat, hizmet belediye başkanlığı. Ben hizmet belediye başkanlığını seçtim. Hakikaten bir iş yaptığınızda halk Allah razı olsun dediğinde o hazzı hiçbir şey vermez. İnsanların derecelendirmesi cebindeki parayla değil insaniyete hizmetiyle ölçülmelidir” dedi.
Bugün katma değeri yüksek bir çok üretim yolları bulunduğunu ifade eden Başkan, hızlı trenin ulaşımda getirdiği hıza dikkat çekti.
Üretimde büyük firmaların giderek hizmet sektörüne döndüğünü, ülkemizin üretime ihtiyacı olduğunu belirten Başkan Civelek, bir soru üzerine taş ocaklarının yerinin de yanlış olduğunu ifade etti.
Soru üzerine, İskenderun güvercin projesine yardımcı olunacağını, ancak sahil değil de başka bir yerde bunun yapılmasının daha uygun olacağını söyleyen Başkan, İGEV’e yasal koşullarda yardım edilebileceğini söyledi.

BALIĞA ERİŞİM KOLAY OLACAK
Halkın uzakta kalması nedeniyle balık pazarına ilgi göstermediğini anımsatan Başkan, “İskenderun deniz kenti. Balık çok yararlı bir besin maddesidir. Bir hekim olarak halkın balık yemesini teşvik etmek istiyorum. Tarihi balık pazarı yıkıldı. O üzüntü vericidir. Şimdi yapacağımız balık pazarında, esnafımız temiz, düzenli bir ortamda balık satabilecek, halkımız daha ekonomik, daha taze balık tüketebilecek” dedi.
Başkan Yardımcısı Haluk Arlı’nın annesini kaybettiğini belirten Belediye Başkanı Dr.Yusuf H.Civelek, başsağlığı diledi.
Belediye Başkanı Dr.Yusuf H.Civelek, toplantı bitiminde basın mensuplarıyla birlikte bahçede sergilenen eski şebeke boruları ve yeni şebeke borularını bir arada inceledi.

Önceki İçerikGönül elçileri Belen’de buluştu
Sonraki İçerikGÜBRETAŞ’tan İskenderun’a 60. yıl hediyesi 
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.