Emlaktan Topluma Varmak

Toplumsal yaşamın yüklediği sorumluluklar kendini bilen her insanın ortak paydasıdır.Yanlışlarla mücadele etmek insan olmanın bir gereği olmalıdır.Yaşadığımız çevrede ve beşeri ilişkilerde kötü giden ve yanlış yapılan hususlar var ise buna dur demek ve gerekiyorsa mücadele etmek lazım gelir.Bana dokunmayan yılan bin yaşasın mantığı uzun ömürlü bir mantık değildir.O yılan gün gelir senide sokabilir can yakacak hasarlarda verebilir..Bu gerçeği akıldan hiçbir zaman çıkartmamakta fayda var.

emlakvergisiToplumsal yaşamda ve çalışma hayatında hangi işle meşgul olursak olalım kabul görmüş kurallar ve yasal çerçevelerle sınırlı iş alanlarımız var.Sınırları ihlal etmek kanunları çiğnemekten başka bir şey değildir.Ne yazık ki geldiğimiz nokta vahim bir noktadır.Toplum, yanlışlara düzensizliklere ve kötü gidişe çanak tutar hale gelmiş haldedir. Bunu görmek için alim olmaya gerek olmadığını düşünüyorum.Bu kanaate nereden vardım?Lütfen etrafınıza bir bakın aradığınızı veya görmeniz gerekeni yakınınızda göreceksinizdir.Haksızlıklar ve Haram üzerine kurulmuş, kısmende olsa buradan beslenen bir toplumsal doku ne kadar ahlaki ne kadar doğru kalabilir irdeleyelim lütfen.Gelelim işin bizimle alakalı tarafına.

Emlak işinde de kayıt dışı çalışmanın ve haksız kazançlar elde etmenin marifet sayıldığı bir süreç yaşıyoruz.Bu işte yasal zeminde çalışana ve Helal kazanç elde etmek isteyene enayi gözüyle bakılacak bir duruma gelinmiştir.Neden? Çünkü kayıt dışı çalışan vergi ödemez, kira vermez,muhasebe,stopaj , gider yok.. oh ne ala.Daha kötüsü yıllardan beri dikkat çekmeye çalıştığımız bu duruma denetim yok.Kayıt dışı çalışan rahat, ne gelirse cebe, dünya varmış…Kayıt altındaki ,sorumluluk anlayışı ile tüm yükümlülüklerini yerine getirmeye çalışırken ömründen ömür gidiyor.Bu durum bizlerin kapanmayan yaralarından biri olmaya devam edecek gibi …Tedavisini kim yapacak? İlgili Kurumlar.
Kurumların umurunda olduğumuzu biliyorum ve inancımı yitirmek istemem.Çünkü Kurumlar toplumsal gidişatın dengesini sağlar kanun ve kuralları uygulayarak insanını korur.

İskenderun Emlakçılar Derneği Başkanı
Zeki ŞANLI

Önceki İçerikİşte Hatay’ın Vergi Şampiyonları!
Sonraki İçerikCHP Gençlik Kolları Üçgüllük’te gençlerle buluştu
1967 İskenderun doğumlu.Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi İstatistik Bölümü mezunu.