Başkan kendi etti, kendi buldu!

meclis4
Artık gına geldi.. Üçüncü defadır yazıyorum.
İskenderun Belediye Başkanı Dr. Yusuf Civelek, meclis üyelerinin dilinden anlamıyor.. İskenderun’un geleceğine odaklanan birçok insan, Civelek’in ‘yaparız’ deyip de, altı boş söylemlerinden rahatsız.. Birkaç gündür üst üste yazıyorum..
Ortada, Numune ve Pınarbaşı mahallelerini ilgilendiren kentsel dönüşüm çalışmaları varken.. Üstelik, ‘idare altyapıyı oluştursun, gayrimenkullerin satışına destek verelim’ diyen meclis üyelerinin çağrısı yankı bulmuşken.. İskenderun Belediye Başkanı Yusuf Civelek ne yapıyor?
Somut bir adım atmaksızın, 3 kez rededilen gayrimenkullerin satışını gündeme getiriyor..
Kiminle görüşmüş? Hiç kimseyle!
Bir belediye başkanı çıkıp da, mecliste grubu bulunan grup başkan vekilleriyle görüşmez mi?
“Kentsel dönüşüm projesi için şu adımları attım, bu sebeple izninizi istiyorum” demez mi?
Söz konusu, Yusuf Bey olunca demez, demiyor?
Buyursunlar o halde.. Dakka bir gol bir..
Gayrimenkul satışlarının imar komisyonuna havalesi ‘ret’ edildi..
Aslında kıyamet burada koptu..
Gayrimenkullerin satışına, çoğunluğun ‘RET’ vereceğini üç gün önce yazdığım halde, başkan Civelek hiçbirşey olmamış gibi davranabiliyor..
Üzerine, satışın komisyona havalesine ‘RET’ denilmesine rağmen, satış kararını geri çekebiliyor.. Yazık! Peki ne değişti?
Altyapısı oluşturulamayan bir kentsel dönüşüm projesinde Numune Mahallesi neden ‘siyasi şov’ malzemesine dönüştü?
Başkan Civelek’in bunu yapmaya hakkı var mı?
Bugüne dek, ne bir tespit ne de mağduriyeti önleyecek bir çalışma yapılamadı.
Sadece biz yazınca, komisyon kurulması fikri doğdu, kabul gördü..
Başkan Civelek’in şu tespitine bakar mısınız?
“Numune mahallesindeki vatandaşımız mağdur olmasın istiyoruz. 76 yılında heyelan bölgesi tesbit edilmiş, önceki yıl kaya düştü, Allahtan can kaybı olmadı. Bir an evvel hem dokusunu düzeltelim, hem yolu rahatlatalım, hem de vatandaşların başına kaya düşmesinden kurtaralım. Gayrimenkullerden elde edilecek parayı sadece burada kullanacağız. Gayrimenkulleri hemen birden piyasaya çıkartmak doğru değil, fazla arz olunca fiyat düşer. Belirli aralıklarla yapılmalı. Proje yakında bitecek. Komisyon kuracağız.”
Yok ya?!
Şurada yerel seçimlere bir yıl kalmışken, daha yetki istenecek, gayrimenkuller satılsa bile, işlem ağırdan alınacak, komisyon kurulacak, tespitler yapılacak(mış)!
Herkes biliyor ki, başkanın buna ne gücü var ne de zamanı.

SİYASET YAPIYORSUN!
Oysa AK Parti Grup Başkan Vekili Doğan Erten tepkisinde haklıydı..
Diyor ki:
“- Sayın başkan, 4. kez aynı şeyi yapıyorsun. Numune Mahallesi için ortaya koyduğunuz fikirlerin pek bir önemi yok.. Yıllar önce bir evin tepesine kaya düştüğünde bunları niye konuşmadınız? 4 yıldır suskundunuz? Olayı gündeme biz getirince ağırdan almaya çalıştınız. Şimdi de altı boş söylemlerinize kanıp, gayrimenkul satışlarına evet dememizi istiyorsunuz.. Defalarca söyledik. Bugüne dek ev sayısını, bedelleri, mağdur insanların tespitini yaptınız mı? Henüz proje bile ortada yok. Sağlıklı bir adım attığınız yok.. Numune Mahallesi benim mahallem! Ama siz kalkmış, güzel, süslü söylemlerle siyaset yapıyorsunuz? Numune Mahallesi’nin kaderiyle oynuyorsunuz.”
Doğan Erten’in tespitine MHP’li Garip Şandır da katıldı..
Meclis Üyesi Şandır, “Peynirciler Pasajı harabe durumda, pislikten geçilmiyor. Büyükçarşı işhanının birçok yeri amacı dışında kullanılıyor. Numune Mahallesi diyorsunuz, ortada somut tek bir adımınız yok.. Gecekondu önleme bölgesi oluşturmadınız. Sağlıklı, bilimsel bir yol haritanız yok. Gayrimenkullerin satacağız diyorsunuz, projeniz yok. Gereğini yapın, destek verelim” diye konuştu..

PARANIZ VARDI, NİYE YAPMADINIZ?
DP Meclis Üyesi Ali Kılıç Çirkin ise, “Temcit Pilavı gibi sürekli satışları gündeme getiriyorsunuz. Kasada 16 milyon paranız var. 19 milyon lira da takipte olan para var. Tutturdunuz, gayrimenkulleri satalım diye.. Kasanızda para varken, bu işi niye ihale etmiyorsunuz? Daha önceden bütçe kalemine neden yansıtmadınız? Bu anlayışı kabul etmiyorum, Ret ediyoruz!” açıklamasında bulundu.
CHP’li Ali Çıtanak ise, Doğan Erten, Garip Şandır ve Ali Kılıç Çirkin’in söylemlerine katıldığını söyledi. Ancak, olayın imar komisyonuna sevkedilip, bekletilmesini, önerilerin yerine getirilmesi halinde işleme alınmasını istedi. Çıtanak, “Patinaj çekmeyelim. Numune Mahallesi’nde mağduriyeti giderin, satışları gündeme alalım” diye konuştu.

KEYFİ HAREKETLERDE BULUNMAYIN!
Ancak, imar komisyonuna havalesi ‘RET’ edilen gayrimenkullerin satışıyla ilgili madde gündeme alınması istenince, Başkan Civelek, yazıişleri müdürünün okuduğu 5393 sayılı belediyeler kanununun 21. Maddesi hatırlatıldı.
Yani şunu demeye getirdiler:
Başkan satışlarla alakalı maddeyi geri çekebilir..
Oysa, AK Parti Grup Başkan Vekili Doğan Erten, 4.kez gündeme gelen satış işleminin komisyonu bağlayan bir hadise olmadığını anlattı. Tek bir maddeyi kapsayan iki olayın yanlış yorumlandığını sert bir dille eleştirdi, “Hata yapıyorsunuz” dedi ve ekledi: “Keyfi hareketler yapmayın. Komisyona havalesini kabul etmediğimiz bir teklifin ilgili maddesini redetme hakkına sahibiz. Bu dört oldu yahu.. Neyin komisyonundan bahsediyorsunuz? Bunun adı gündem maddesi. Karşınızda cahil yok. Maddeyi geri çekmeye hakkınız yok.”

21.MADDEDEN HABERİN YOK!
Aynı madde üzerinde konuşan DP Meclis Üyesi Ali Kılıç Çirkin ise, “Sayın Başkan, 21. Maddeden haberiniz yok sizin.. İmar komisyonunu ilgilendirmeyen bir hadiseyi önümüze koyuyorsunuz. Bunun adı gündem maddesi. Onaylamamız gerekirken, farklı yöntemlere başvuruyorsunuz.. Sonra hakkınız olmadığı halde geri çekiyorsunuz. Kanunu bilmediğiniz ortada” açıklamasında bulundu.

CHP’DEN 5 MECLİS ÜYESİ YOKTU!
Olacak şey değil..
Kaldı ki, Başkan Civelek, meclis üyelerine sahip çıkabilmiş değil..
Gayrimenkullerin satışı gibi önemli bir konunun görüşüleceği oturumda kendi partisi CHP’den 5 meclis üyesi yoktu.. Nedir bu? Şaka mı?
Başkan Civelek, bence bu tarz ‘göstermelik’ yaklaşımlarıyla, kendisiyle çelişen düşünceleriyle siyasi gelecek elde etmeye çalışıyor.. Herkes biliyor ki, başkan Civelek Numune Mahallesi konusunda çok geç kaldı.. Sanki bu durumu kullanıyor gibi.. Mesela, üsgeçit diyor, balıkhane ve çok katlı otopark diyor.. Bir yıl içinde bu saydıklarının bitmesi mümkün değil..
Kaldı ki, otopark ve üstgeçit yapılsa bile, geliri büyükşehire kanalize olacak..
Bilemiyorum..
Ama bildiğim bir şey var.. O da, gayrimenkul satışını gündeme getiren bir başkanın aynı mecliste, satışla ilgili maddeyi hangi gerekçeye dayanarak geri çekebiliyor anlamış değilim..
***
Bu arada Meclis Üyesi Ercüment Kimyon da, açık semt pazarlarının yapılmamasını eleştirdi. Bu konuda yaptığı çalışmanın örneklerini gösterip, ‘yapılırsa’ destek verebileceğini aktardı..

YATAY OLUNCA ‘HAVA’ VAR, DİKEY OLUNCA YOK!
Belediye Meclisinin 04.01.2013 tarih ve 5 nolu kararının yeniden görüşülerek iptal edilmesi ile ilgili İmar ve Şehircilik Müdürlüğü teklifi ve ilave 10 adet itiraz ad okunarak oy çokluğu ile red edildi.
Zaten aksini beklemiyordum.. Daha önce de bu yaklaşımı eleştiren yazı yazdım..
Düşünsenize, mecliste şöyle bir tartışma oldu..
İşadamı Murat Aykut’un arazisi bitişik nizam olup da 6 kat hakkına kavuşunca, arkada kalan evler hava sirkülasyonundan faydanalabiliyormuş.. Ama dikey olunca, hava sirkülasyonu kesiliyormuş.. Bak sen şu işe..
Yapının ticari boyutu 5 metre.. Tersi olsaydı, 20 metrenin üzerinde..
Yüksekliği daha fazla olan yatay bir kütleyi savunmak ne zamandan beri doğru bir yaklaşım oldu, şaşırmamak elde değil.. Meclis Üyesi Canan Hanım teknik bilgiler vermesine, hatta blok aralarında 10 metre olacağını bildirmesine rağmen, başkanın ısrarla olayı farklı yönlere çekmesini anlayamadım..
Oysa Numune Mahallesi’ni 11 kat üzerinden konuştuğumuza göre, Yusuf Bey’in kat yoğunluğu meselesine bu kadar takılması ilginç geliyor..

MECLİS KARARININ VATANDAŞIN ELİNDE NE İŞİ VAR?
Murat Aykut’un yatırım programı için meclisin aldığı kararın bir fotokopilerinin itirazda bulunan vatandaşların elinde bulunmasını ‘manidar’ bulan AK Parti Grup Başkan Vekili Doğan Erten, “Yakışmıyor.. Burada yanlış birşeyler var.. Meclis kararları durduk yerde vatandaşın eline geçmez. Anlayamadık” tepkisinde bulundu.
Bu arada, Ercüment Kimyon da, deprem konusuna değinip, uzun süren ‘suskunluk’tan sözetti. Kimyon, “Hazırlıklı olmalıyız. Sıvılaşan zeminin yoğunluğunu araştıralım. Revizyon imar planı hakkında bilgimiz yok. İlgili firmayı, Ankara’da ziyaret ettikleri söyleniyor. Ayrıntılı bilgi bekliyoruz” dedi.
Belediye Başkanı Dr.Yusuf H.Civelek, ise kentin dokusu bozulmadan, halkın meclisinde, halk adına halk yararına neyse onu yapmak gerektiğinin altını çizdi.
Belediye Meclis toplantısında ayrıca, Festival Yürütme Kurulunda görev yapmak üzere 7 adet meclis üyesinin seçimi yapıldı.
Festival Yürütme Kurulu’nda görev yapmak üzere Belediye Meclis Üyeleri Mesut Yüksekbaş, Kemal Sonay, Ahmet Birsel Aktaş, Ali Çıtanak, Ömer Güray Yayla, Erdinç Çelebi, Mustafa Özen seçildi.

B.K ÇAMURU DAĞ OLDU!
AK Parti Grup Başkan Vekili Doğan Erten, oturumda önemli bir konuya işaret etti. Atık Su Bertaraf Tesisi’nden çıkan arıtma(b.k) çamurunun düğünyurdu eteklerine döküldüğünü hatırlattı. Erten, “Günde 35 ton arıtma çamuru dağın eteklerine dökülüyor. Yazıktır, günahtır! Bu mudur sizin temiz İskenderun anlayışınız? Kirli ve pis su mezarlığa kadar ulaştı.. Kaldı ki, yeraltı suyuna karışacak, önlem alındığı yok. Dökülen pislikten koca bir dağ oluştu. Hani İskenderun’u pislikten kurtarmıştınız? Bölgede vatandaşlar, pis kokudan oturamıyor. Oysa, Envitec’in kompost tesisi var. Niye işleme almıyorsunuz? Niye etrafa dökmek yerine, fabrikayı kullanmıyorsunuz?” tepkisinde bulundu..

Yılmaz Akpınar
1974 doğumlu. Güney Medya'da müdür. İskenderun'un önde gelen gazetecilerinden.