Çalışan Kalpte Bay-pas Ameliyatı Yapıldı

Çalışan Kalpte Bay-pas Ameliyatı YapıldıŞanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ilk kez çalışan kalpte bay-pas ameliyatı yapıldı.
Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kalp Damar Cerrahisi Kliniğinde böbrek yetersizliği nedeniyle diyaliz bağımlı, yüksek riskli koroner arter baypas cerrahisi gereken H.E (69) isimli hastanın çalışan kalpte baypas tekniği ile 3 damarı başarıyla değiştirildi. Op. Dr. Şahin Şahinalp, Op. Dr. Kadir Çeviker, Uz. Dr. Çiğdem Buldağ ve KVC ekibi tarafından gerçekleştirilen bu ameliyat ülkemizde az sayıda merkezde yapılabilmektedir.
Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastane Yöneticisi Abdülkadir Yetişgin, ameliyatla ilgili yaptığı açıklamada, “Böylesi zor bir ameliyatı ilimizde ve hastanemizde gerçekleştiren ekibimizi tebrik ediyor ve başarılarının devamını diliyorum” dedi.
Koroner Arter Hastalığı (kalp damar tıkanıklığı) halen ülkemizde ve dünyada önde gelen ölüm nedenlerindendir. Tüm dünyada ve ülkemizde koroner baypas cerrahisi çoğunlukla kalbin durdurularak kalp-akciğer makinesi yardımıyla yapılmaktadır. Gelişmiş merkezlerde özellikle yüksek riskli hastaların ameliyatında çalışan kalpte baypas cerrahisi tercih edilmektedir. Çalışan kalpte baypas cerrahisinin sınırlı merkezlerde yapılabilmesinin nedeni özellikle çok sayıda damar tıkanıklığı olan hastalarda cerrahi teknik yetersizliği ve zorunluluklarıdır.