Bakan Bayraktar: “enerji Kaybını Yüzde 16 Azaltmayı Hedefliyoruz”

Bakan Bayraktar: “enerji Kaybını Yüzde 16 Azaltmayı Hedefliyoruz”Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, “Ülkemizde yaşanan enerji kayıplarını önümüzdeki 10 yıl içerisinde toplamda yüzde 16 azaltmayı hedefliyoruz” dedi.
İstanbul Sanayi Odası’nın düzenlediği “İSO Çevre Ödülleri Töreni”ne katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, yaptığı konuşmada, “Ülkemiz hızlı bir sanayileşme sürecindedir ve bu süreci başarıyla sürdürmektedir. Sanayileşme çalışmalarımızda hiçbir şekilde çevreye zarar vermeme, çevreyi koruma ilkesi de en öndedir. Bugün fabrikalara baktığımız zaman, fabrikalarımızın arıtma tesislerine, bacalarındaki filtrelere baktığımız zaman, atıkların bertaraf edildiği sistemlere baktığımız zaman hakikaten gün be gün daha nezih bir pozisyonu yakalamanın gayreti içerisindeyiz. Bugün Türkiye olarak bir sanayi toplumuyuz. İleri teknolojileri çok daha iyi okumaya çalışıyoruz. Bu durumu ihracat rakamlarına bakarak da anlamak mümkündür. Bugün Türkiye ihracatının yüzde 90’ınını sanayi ürünleri oluşturmaktadır” diye şeklinde konuştu.
Türkiye’yi 100. yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi içerisine sokmayı hedeflediklerini belirten Bakan Bayraktar, “Türkiye’nin elde ettiği güven ve istikrarla yoluna devam etmesi gerekiyor. Bunu başarırsak değil 2023, 2035, 2050’nin planlarını da bugünden yapabiliriz. Devlet olarak, hükümet olarak, Cumhuriyetimizin 100. yılında Türkiye ekonomisini dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına sokmayı hedefliyoruz. Hükümet olarak hedefimiz budur. Bu anlayışı benimsiyoruz. Çevre ve insan sağlığı için gereken önlemleri de bu doğrultuda artırarak almaya devam edeceğiz. Ülkemizin ve insanımızın havasını, suyunu korumak zorundayız. Yani çevre kalitesinden taviz veremeyiz. Herkesin daha iyi çevre ve daha iyi şehirlerde yaşama hakkı var. Bunun için çalışıyoruz, bunun için mücadele ediyoruz” dedi.
Türkiye’de yaşanan enerji kaybını 10 yıl içerisinde yüzde 16 azaltmayı hedeflediklerini ifade eden Bayraktar, “Binalarımızın enerji verimliliği yapılmasını sağlıyoruz. Ülke genelinde bu doğrultu da 8 bin 400 enerji kimlik belgesi verebilen uzman yetiştirdik. Artık yeni yapılan binaların enerji tüketimleri eski yapılan binalara göre yüzde 40 daha az olacak. Ülkemizde yaşanan enerji kayıplarını önümüzdeki 10 yıl içerisinde toplamda yüzde 16 azaltmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
Bakan Bayraktar’ın yaptığı konuşmasının ardından ödül törenine geçildi. “2011 Yılı İSO Çevre Ödülleri” kapsamında düzenlenen “İnovatif Çevre Dostu Ürün” yarışması kapsamında birinciliği paylaşan Arçelik A.Ş Pişirici Cihazlar İşletmesi ve Kordsa Globat işletmeleri, ödüllerini Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın elinden aldı.