Garra Rufa cinsi balıklar görev başında!

Garra Rufa cinsi balıklar görev başında!
Uzun yıllardan beri yurtdışı ve turizm bölgelerinde sağlık ve spor merkezi işleten ve bu konuda uluslararası platformlardan başarı ve takdir belgeleri bulunan Hakan Gülgör, Dörtyol’da bir ilke daha imza atmış olmanın haklı gururunu yaşıyor.
Dörtyol Fourway Otel’in SPA Merkezinin işletmeciliğini yapan Hakan Gülgör, Sivas’ın Kangal ilçesinin kavak köyü yakınlarında termallerde ve derelerinde yetişen sardalya’ya benzeyen ve DOKTOR BALIK olarak isimlendirilen Garra Rufa cinsi balıkları SPA merkezinde getirerek Dörtyollu hemşerilerine hizmet vermeye başladı. Kangal Balığı veya Garra Rufa olarak adlandırılan bu doktor balığın en önemli özelliğinin protein besi yetersizliği sebebi ile insanlara yaklaşması ve cilt ve ten üzerindeki ölü deri parçalarını ve çeşit genetik cilt hastalığı Atopik dermatit’i kemirmeleri olduğunu da belirten Hakan Gülgör; “Bir çeşit tuz salyası kemirme sırasında deri altına karışmakta ve bunun da Psoriasis cilt hastalığını iyileştirdiğine inanılmaktadır. Hasta deri bölgelerini özellikle kemirirler. Bunlara ayrıca doktor balığı denilir. Balıkların şifa özelliğini Kangal halkı tespit etmiş ve ilkel şartlarla kurulmuş çadırların yanındaki su birikintilerinde balıkları ürkütmeden ciltlerinin kemirmelerini beklemişler. Bugün modern ve tıbbi şartlar altında-ki yüzme havuzlarında balıkların tedavileri kıpırdanmadan ve özenle beklenmekte. Avrupalı biyolog Heckel 1843 senesinde bu balık türünü tespit etmiş ve literatürlere latince Garra Rufa olarak geçmiştir. Balığın uzun vaade de tıbbi araştırmaları yapılmakta. Balığın bu özelliği ile bölgenin sıcak ve güneşli yapısının tedavilerde önemli rol oynadığı sanılmakta. Tıbben her cilt hastalığına iyi geldiği ispat edilememiştir.
Garra rufa, diğer adı “Doktor Balık” olarak da bilinen dr fish, yumuşak ve hafif ağız darbeleriyle vücudumuza zararsızca te-mas eder ve ölü derilerimizi bize acı hissettirmeden yer, ağzından salgıladığı ditranol enzimiyle yaraları iyileştirir ve aynı zamanda büyük bir rahatlama sağlar. Bu muhteşem balığı (Fish Spa) meşhur kılan birden fazla erdemleri var, ancak bilinen en iyi hüneri cildin ölü tabakasını temizlemenin en doğal yoludur. Tam anlamıyla zararsız ve dişleri olmayan bu balıklar, ölü hücreleri hafifçe emerek iç katmanları dokunmadan derinin dış tabakasını yer. Bu süreç içerisinde, balık cildin yenilenmesinde etkili olacak bir enzim üretir. Bu davranış, Garra Rufa balıklarının tamamen doğal iç güdüsünün bir parçasıdır ve inanılmaz derecede güzel ve rahatlatıcı aynı zamanda, mikro masaj (mikro akupunktur) etkisi yaparak, kan dolaşımını, sağlıklı bir cilt oluşumunu destekler ve cildin yenilenmesini kolaylaştırır. Ölü cilt tamamen ortadan kalkar ve yeni cilt katmanları, parlak, pürüzsüz ve sağlıklı tabaka meydana çıkar” diye konuştu.

iskenderunhaber
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.