Deprem istasyonu yer sarsıntısını ölçecek!

Deprem istasyonu yer sarsıntısını ölçecek!
İskenderun Belediyesi’nce, ilçemizde kurulacak olan Kuvvetli Yer Hareketi Kayıt istasyonlarının (Deprem İstasyonu), kurulum çalışması başladı.
İskenderun Belediyesi tarafından, ihale yoluyla alımı yapılan 10 adet kuvvetli yer hareketi kayıt istasyonunun ilkinin, kurulumu gerçekleştirildi.
İskenderun Belediyesi’nce şehrimize kurulacak olan 10 adet istasyonun yer belirlemesi, İskenderun Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi, T.C.Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Deprem Dairesi Başkanlığı yetkililerinin ortak çalışmasıyla gerçekleştirildi.
İstasyonlarının yer belirlenmesinin ardından, kurulum çalışması başladı.
İstasyonlardan ilki Sentez Yer ve Yapı Mühendislik tarafından, İskenderun Belediyesi Biyolojik Evsel Atıksu Arıtma Tesisi alanında kuruldu.

BİLİMSEL ANLAYIŞLA ÇALIŞIYORUZ
İstasyonun kurulum çalışmasını yerinde inceleyen İskenderun Belediye Başkanı Dr.Yusuf H.Civelek, “Her konuda olduğu gibi olası deprem konusunda da bilimsel bir anlayışla, bilimsel verilerin ışığında ve konunun uzmanlarıyla çalışıyoruz. Özellikle depremle ilgili her şey, bilimsel bir yaklaşımla ve uzmanlar tarafından ele alınmalı ve çözümler üretilmelidir. Belediyemizin Afet Koordinasyon Merkezi, üniversite ve AFAD’ın kurumsal işbirliği içinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Çalışmalara katılan kurumlara, değerli temsilcilerine teşekkür ederim” dedi.
Kuvvetli Yer Hareketi Kayıt Cihazları, İskenderun’un farklı bölgelerinde yer alan zeminlerin olası yer sarsıntısında o zeminde oluşacak ivme değerlerini ölçecek. Zemine ilişkin alınan bu veriler, AFAD, Kuvvetli Yer Hareketleri Gözlem Merkezi’nde değerlendirilecek. Aynı veriler eşzamanlı olarak İskenderun Belediyesi’nce kurulacak sistemle takip edilebilecek.
Bu cihazdan alınan veriler ışığında ve kurulacak olan deprem acil müdahale sistemiyle, daha güvenilir, depreme hazırlıklı kent için imar planlamalarının geliştirilmesi sağlanacak.
İskenderun Belediyesi öncülüğünde AFAD ve Üniversiteler ile birlikte yürütülecek olan “İskenderun İlçesi Deprem Tehlike ve Riskinin Belirlenmesi Projesi” kapsamında İskenderun Belediyesi’nce 10 adet Kuvvetli Yer Hareketi Kayıt cihazlarının ihale yoluyla alımı yapıldı.
İstasyonların kurulacağı noktalar, İskenderun Belediyesi AKOM, AFAD, Deprem Dairesi Başkanlığı yetkililerinin ortak çalışmasıyla belirlendi.
İstasyonların yer belirlemesi çalışmasına, AFAD Deprem Dairesi Başkanlığı, Kuvvetli Yer Hareketi Gözlemleri Çalışma Grubundan, Grup Başkanı Jeofizik Y. Müh. Ulubey Çeken, Grup çalışanı Jeoloji Y. Müh. Vedat Özsaraç, İskenderun Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM)’den Jeoloji Müh. Selim Köşkeroğlu ve Mehmet Elmas katıldı.
Kuvvetli Yer Hareketi Kayıt cihazı istasyonları, İskenderun Belediyemiz sınırları dahilinde yer alan tüm zemin çeşitlerini karakterize edecek şekilde belirlenen noktalarda kurulacak. İskenderun Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) görevlileri, istasyon yer belirlemesinden önce, Türkiye’nin Afet Risk yönetimi 15. Yuvarlak Masa toplantısına katıldı. Ortadoğu Teknik Üniversitesi Afet Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nce düzenlenen toplantıya, Belediye AKOM birimi görevlileri Mehmet Elmas, Selim Köşkeroğlu ve Erman Tekin katıldı.

Önceki İçerik‘Kobilerimiz büyük bedeller ödüyor’
Sonraki İçerikİşyerine şok baskın!
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.