Türk kadınına verilen hak

Dün 5 Aralık Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının verildiği gündü. Bu nedenle Tüm kadınlarımızın bu günlerini canı gönülden kutluyorum.
Şöyle düşünüyorum; biz Türk milletinde bir sorun mu var diye. Bazen sorunun olduğunu ya da şöyle söyleyeyim! İlgisiz ve duyarsız olduğumuzu belirtmek isterim.
Eski tarihleri baktığım zaman Kanarya Sevenler Dernekleri bile açıklamalar yapıyordu. Her olan bitene olumlu ya da olumsuz tepki geliyordu. Ama şimdilerde kimse kimseye destek olmuyor. Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk Türk kadınına seçme ve seçilme hakkını verdi. Avrupa’da bile kadına, seçme ve seçilme hakkı verilmemişken Mustafa Kemal Atatürk kadınlarımıza 1930 yılında kadınlar için bazı yasalar çıkartmış, 1934 yılında Kadına seçme ve seçilme hakkını vermiştir. Aslında ülkemizin gelişmesi açısından çok önemli bir karardı bu.
Peki 5 Aralık kadına seçme ve seçilme hakkını kim kutladı. Kimlerin haberi oldu? Bu önemli günde neden siyasi partiler açıklama yapmadı. Tabi tüm partiler olarak konuşmak yanlış olur. İskenderun Cumhuriyet Halk Partisi kadın kolları parti binasında bu açıklamayı kadınları bir araya getirerek yaptı. Bu günün gerçekten çok önemli olduğunu bir kez daha duyurdu. Evet! Kadına seçme ve seçilme hakkının verilmesi bence de çok önemli. Kadının olduğu yerde huzur var, sevgi var, saygı var, terbiye var.
O zaman bu önemli günlerin açıklamaları neden sivil toplum örgütleri tarafından yapılmıyor? Siyasi parti kadın kolları tarafından yapılmıyor? Anlamış değilim!
Kimsenin hakkını yemeyelim Belediye Meclisinde Başkan Vekili Ahmet Birsel Aktaş, Belediye Meclisinin tek bayan üyesi olan Canan Kahraman’a çiçek verdi ve bu önemli günün kutladı. Belediye meclis üyeleri, grup başkan vekilleri de Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının verilmesinin Yıldönümünü kutladılar
Bence olaya şöyle bakmak lazım! Geleneklerimizi korumak çok önemli değil günlük hayatı yaşamak daha güzel diye kimsenin aklına bir şey gelmiyor.
Oysaki İskenderun’da konuşulmayacak konular için, birçok sivil toplum örgütü çıkıp defalarca açıklama yapardı. Şimdi hepsi kapanıyor sanırım..

Engeliler Günü
Bakın 3 Aralık Dünya Engelliler Günü idi. Her yıl aynı filmi izliyorum, değişen hiçbir şey yok. Ama o engelli insanlar çalışıyor mu? Evli olanlar var mı? Onlar evlerine ne götürüyor? Diye sorun araştıran hiç kimse maalesef yok! Çünkü kimse sormak istemez. Herkes günlük hayatın gereği olan temennilerde bulunup arkasına bakmadan gitmek ister. Ama yapılması gereken şeyler o insanların hayatlarını kolaylaştırmak onlara iş imkanı sağlamak ve onların sıkıntılı oldukları yerlerde devreye girerek onların sıkıntılarını ortadan kaldırmaktır. Bu önemli günde bile sadece ziyaretler yapıldı ve temennilerde bulunuldu. Ben de engellilerle konuşuyorum ve onların sıkıntılarını sorduğumda ‘Hangi birini sana anlatayım’ diyerek sitemlerini dile getiriyorlar. Bu insanlara iş ve aş vermek lazım! Bu engellilerimize gönülden yardımcı olmak gerekir.

iskenderunhaber
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.