Gayrimenkul satışında hüsran!

İskenderun Belediye Başkanı Dr. Yusuf Civelek, meclis toplantısında yarım saat dil döktü, ancak yine de gayrimenkul satışlarında meclis üyelerini ikna edemedi. Civelek her ne kadar, “Biz halkın temsilcileriyiz. Halkımız bizi hizmet için buraya gönderdi. Gayrimenkullerden elde edilecek geliri, yine halkımıza hizmette kullanacağız” dese de, ortada bir proje olmadığından çoğunluk onay vermedi.. Oylamada 11 ‘evet’e karşılık, 17 ‘red’ oyu kullanıldı.
Başkan Civelek’in bu konuda yalnız kalmasının sebebi ortada..
Başta AK Parti olmak üzere, DP ve MHP’li meclis üyeleri ne zaman ortaya bir proje sunsa, Başkan Civelek çok sıcak bakmıyordu. Gayrimenkul satışında hüsran!
Üstgeçit de bunlardan biriydi.. AVM açıldığından beri, meclis üyeleri trafik yoğunluğundan ötürü kavşağa bir üst geçit yapılmasında ısrar etseler de, Başkan Civelek her seferinde bu önemli hizmeti öteledi..
Bugün gelinen noktada görüyoruz ki, üsgeçite karşılık gayrimenkul satışlarının bahane edilmesi pek de inandırıcı gelmiyor..
Toplantıda AK Parti Grup Başkan Vekili Doğan Erten ile CHP Meclis Üyesi Ali Çıtanak’ın Numune Mahallesi’nde başlatılması gereken kentsel dönüşüme vurgu yapmaları yerindeydi. Oysa, halen idare tarafından bir adım atılmış değil..

1.90’DA İŞLEM TAMAM!
Mecliste Hayırsever İşadamı Paşa Karaca’nın yatırımıyla ilgili bir madde vardı.
Nedir o?
* 1. Mıntıka 2049 nolu Parselin bulunduğu İmar Adasında Ticari Alan Emsal=2.00 ve H=30.50 m. yapı yüksekliği verilmesi yönünde plan değişikliği yapılması hususundaki yazılı önerge hakkındaki İmar Komisyon Raporu..
Her ne kadar teklif emsal 2 üzerinden verilmiş olsa bile, komisyon raporu kararı 1.90’la sınırlıydı. Bu ayrıntı nedeniyle mecliste bir gerginlik yaşandı.
Hukuki açıdan yapılan değerlendirmeler ışığında, komisyon raporu 25 Kabul ve 5 Red’le oyçokluğuyla kabul edildi.

AMANOSLARA FİDAN EKİLECEK!
Belediye Başkanı Dr. Yusuf Civelek, mecliste gündeme getirdiği güzel bir çalışmadan söz etti. Sanırım, CHP Meclis Üyesi Kemal Sonay’a ait bir fikir. Yüreğine sağlık Kemal abi..
Amanoslar cayır cayır yanarken, ağaçlar kül olurken..
Ciğerlerimizin kömür olmuş haline razı olamazdık.
Başkan Civelek’in getirdiği öneriyi bu bakımdan önemsiyorum.
Dedi ki: “Amanoslar’da yanan bölgeyi tümüyle elden geçireceğiz. Yeniden fidan dikip, ağaçlandıracağız.”
Muhteşem olur..
Yalnız, belediye bir yandan bölgeyi ağaçlandırırken, diğer yandan taş ocaklarının amanosları yok etmesini de kabullenemiyorum..

TAPULARINI İSTEDİLER!
Belediye Meclis toplantısında kent mahallesinin sakinleri de hazır bulundu.
Mahalle adına konuk sandalyesinde oturan Pınarbaşı Mahallesi Muhtarı Fuat Gezgin, Başkan Civelek’e toplantı sonunda gecekonduların durumunu sordu. Başkan Civelek “ilgileneceğim” derken, Pınarbaşı Mahallesi’ndeki tapusuz evlerle ilgili konuya açıklık getiren İmar Müdürü Azim Şahin, “Pınarbaşı mahallesi sınırları içinde mülkiyeti hazineye ait eski Antakya yolu (Dr.Sadık Ahmet Caddesi üzerinde) Gazi İlköğretim Okulu karşısında bulunan gecekonduların tapu alabilmesi için söz konusu parselin Hazine’den belediyeye devri talep edildi. Vatandaşlara daha kolay tapu verilebilmesi amacıyla biz devir talebinde bulunduk ancak hazine tarafından parsellerin bugüne kadar belediyeye devri yapılmadı. Hazine vatandaşa tapuyu kendisi de verebilir. Yeni imar planında bu alanın kentsel dönüşüm alanı ilan edilmesiyle tapuları daha kolay verilebilecektir. Bu yönde çalışma sürüyor” dedi.

ŞOV YAPMAYIN!
AK Parti Grup Başkan Vekili Doğan Erten, büyükşehir tasarısı nedeniyle yöneltilen eleştirilere cevap verdi. Erten, “Belediye, İskenderun’a yeterince hizmet verilebiliyor mu ki, Karaağaç ve Nardüzü’ne yatırımlar da bulunacak. Bizim hiçbir zaman siyasi bir düşüncemiz olmadı. İlk gün olayın şekli hakkında bilgimiz yoktu. Birkaç mahallenin, Arsuz’a bağlanması hususunda da Başkan ve Milletvekilimizin de haberi yoktu. Hemen müdahale edip, gereğini yaptılar. Ama CHP, gelişmelerden haberdar olmasına rağmen, olayı şova çevirdiler. Oysa Arsuz, bakir bir bölge.. Turizme aç. İskenderun sanayi şehir olmakla büyüdü, gelişti. Sırada Arsuz var.. Turizm yatırımlarıyla Arsuz, daha da büyüyecektir. Kaldı ki, Karaağaç ve Nardüzü de, Arsuz’a bağlanmak istiyor” diye konuştu.

DENİZ ALAYI MİLLİ PARK OLSUN!
AK Parti Grup Başkan Vekili Doğan Erten, mecliste güzel bir öneri de sundu. Yakında tahliyesi düşünülen Deniz Alayı’nın yeri ‘Milli Park’ olsun şeklinde tavsiyede bulundu. Başkan Civelek ve meclis üyeleri arasında kabul gören bu yaklaşım için bir çalışma başlatabileceği vurgusu hakim oldu.
Adana ve Mersin’de örnekleri var..
Alabildiğince uzanan parklar, göz kamaştırıyor.
İskenderun’da neden olmasın?

DUA ETTİM, YAĞMUR YAĞDI!
Yemin ediyorum, bu yazıyı yazarken duygulanıyorum.
Sevinçten, avaz avaz haykırıyorum:
– İyi ki Yusuf Civelek var..
Belediye Meclis toplantısında, başkanın bir yönünü daha keşfettim..
Meğerse, Amanoslar’da çıkan yangını duaları söndürmüş..
Vallahi de öyle, billahi de öyle..
Meclis oturumunda dedi ki:
“- Amanoslar yandığında, dua ettim. Hemen aynı gün yağmur yağdı..”
***
Şimdi diyeceğim o ki.. O vakit, haberlere yansıyan yangından ötürü Türkiye’nin dua ettiğinden şüphem yok.. Yüreğimiz yanıyordu, hava rüzgarlıydı.. Helikopter bile yangına müdahele edemiyordu..
Üstüne üstlük.. Meteoroloji, yangından birkaç gün önce Doğu Akdeniz’i sağnak bir yağmurun beklediğini söylüyordu..
O vakit hepimiz Yüce Rabbimize sığındık..
Bir an önce, yağmur yağsın diye dualar ettik..
Ancak anlıyorum ki, topyekün duaların ya da meteoroloji bilgisinin bir anlamı yoktu..
Yusuf başkan öyle diyor:
– Dua ettim, yağmur yağdı!
Kurban olduğum Allah’ım, sen nelere kadirsin..
Yusuf Başkan olmasaydı, bugün Amanoslar tamamıyla kül olmuştu..
Allah razı olsun başkan..
Ermişliğini de gördük ya, sen çok yaşa!
Unutmadan, başkandan bir de istirhamım olacak.
Suriye’deki müslüman kardeşlerimiz için de dualarını bekliyoruz!

KİMYON’A, CENGİZ ORAN TEPKİSİ!
Belediye Meclis toplantısı sürürken, Ercüment Kimyon gündem maddeleriyle ilgili bir takım bilgiler verdi. İdare tarafından hazırlanan evrakların, yeterince incelenmediğini söyleyen Kimyon, yine ‘çok bilmiş’ edasıyla, “Elif’i görse mertek zanneder” sözleriyle bazı meclis üyelerine sözlü atıfta bulundu.
Kimyon’un açıklaması belli ki Başkan Civelek’in hoşuna gitti. Çünkü ‘cahil, cuhela’ anlamına gelen söz, bir nevi hakaret taşıyordu. Kimyon’un sözlerine kayıtsız kalmayan Bağımsız Belediye Meclis Üyesi Cengiz Oran söz isteyerek “Sayın Başkan, bizim hakkımızı savunmuyorsun” diyerek, Kimyon’a yüklendi. Oran, “Ercüment Kimyon, sen kendini ne zannediyorsun? Meclise hakaret etme hakkını nereden buluyorsun? 20 yıldır herşeye itiraz ediyorsun da, ne oldu? İşin gücün vakit kaybı sağlamak. Oysa her yatırım, senin itirazlarına rağmen yürüyor. Yeter artık! Bundan böyle, siyasi partilerde kimin meclis üyesi olacağına sen karar ver. Yakışıyor mu sana?” diye konuştu.

AVM ESNAFIN BELİNİ KIRDI!
İskenderun Belediye Başkanı Yusuf Civelek, AVM önündeki trafik yoğunluğundan şikayet etti. Gayrimenkul satışlarının da bir üst geçit yapımı için elzem olduğunu hatırlattı. Hatta, “Kasamızda birikmiş paramız var. Ama bir üstgeçidin maliyeti 10 milyon lirayı buluyor. Kasamızdaki para ile üst geçit yapmamız mümkün değil” diyerek, mevcut yatırımlar yüzünden üst geçide başlanamadığını söylüyordu. Hatta konuşmasının devamında, “Benim zamanımda olsaydı, AVM’nin yapımına izin vermezdim. AVM esnafın belini kırdı. Ayrıca, keşke Adliye yapılırken 10 metre geride yapılsaydı” dedi.
Başkandan beklediğimiz yaklaşım da buydu..
Hatırlatmak isterim.. Olmuşa ve ölmüşe çare yok!
Anlıyorum ki, Başkan Civelek, trafik yoğunluğuna çare bulmaktansa, ‘yatırımlar olmasın’ mantığıyla hareket ediyor..
Şaşırmadım.. 3.5 yıllık belediye başkanlığı döneminde ilk iş olarak bir üstgeçitin yapılmasını planlayabilirdi.. Zira, bu konuda CHP Meclis Üyesi Ali Çıtanak’la aynı fikirdeyim.. Çıtanak, “Gayrimenkul satışlarını bir ‘üstgeçit’ yapımına bağlamınız doğru değil.. Bugüne kadar üstgeçit meselesini neden gündeme getirmediniz? Oysa bizler size çok kez hatırlattık. Masrafı bütçeden karşılanabilirdi. Bugün gayrimenkul satışlarını ‘kentsel dönüşüme, anfi tiyatroya, gençlik merkezine harcayacağım’ deyin, destek vereyim. Ama ortada bir proje yokken kabul etmemiz mümkün değil” diye konuştu.
Bu arada, Ercüment Kimyon’un, Başkan Yusuf Civelek’e omuz vermesi dikkatlerden kaçmadı. Kimyon’dan beklentimiz, kent yararı gözeten yatırımlara da aynı hassasiyeti göstermesidir.

iskenderunhaber
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.