İlçe olamayınca, Payas halkı ayaklandı!

Payaslı uluslararası yolu trafiğe kapattı..

TBMM’ye gönderilen 13 İlin büyükşehir yapılmasına ilişkin yasa teklifinde, daha önce bakanın söz vermesine karşın ilçe statüsüne alınmayan Dörtyol’un Payas Beldesinde binlerce vatandaş E91 Karayolunu kapatarak karara tepki gösterdi. Türkiye genelinde 13 ilin büyükşehir yapılmasına ilişkin ilçe statüsü ve sınırları konusundaki düzenleme beklentilere cevap vermeyince karar tepkilerin hedefi oldu. Hatay’ın ve Türkiye’nin en büyük beldeleri arasında yer alan Payas’ın MHP’den üç dönem belediye başkanı olan Bekir Altan, bir süre önce Adalet Bakanı Sadullah Ergin’ın beldeyi ilçe yapma söz vermesi üzerine Ak Partiye geçmişti. Ancak Büyükşehir yasa tasarısında Payas’ın ilçe statüsüne alınmadığı görülünce Belde Belediye Başkanı Bekir Altan soluğu Ankara’da aldı. Bu arada yaklaşık 5 bin kişilik Belde halkı karara tepki göstermek üzere ellerinde Türk Bayrakları ve ilçe yapılmamalarına tepki dövizleriyle Belediye Binası önünde toplandı. Öfkeli kalabalık, nüfusu, sosyo-ekonomik konumu, sanayisiyle yıllardık ilçe olmayı beklediklerini, ilkçe olmanın hakları olduğunu belirterek seslerini ve tepkilerini duyurmak için eylem yaptılar. Vatandaşlar telefon açmalarına karşın vekillerin ve bakanın cevap vermediğini ifade ederek “Arıyoruz, telefonları kapalı. Verilen sözün tutulmasını istiyoruz” dediler.İlçe olamayınca, Payas halkı ayaklandı!
Belediye Binası önünde toplanan kalabalık ellerinde ‘Sayın bakanım biz sözümüzü tuttuk, siz de Payas’ı ilçe yapın sözünü tutun’, ‘Hükümet sözünde dur, Payas AKP oldu, ilçe olmalı’, ‘Payas’a kefen biçenlerin sonu sandığın dibi olur’ ‘Payas ilçe olmak için neler feda etti’ yazılı dövizlerle yürüdü.
Kalabalık vatandaş topluluğu uluslararası E91 Karayoluna yönelen, polisin uyarılarına karşın Payas’ın Bayraklı dört yol kavşağında karayolunu iki tarafından kapatarak ‘Hükümet Payas’a hesap verecek’ ‘İlçe olmak hakkımız, söke söke alırız,’ ‘Payas ilçedir, ilçe olacak’ sloganları attılar. Bu arada uluslararası yolun iki yönünde uzun araç kuyrukları oluştu.
Polis yapılan eylemin yasal olmadığı uyarısını tekrarlayarak kalabalığın dağılmasını istedi. Öfkeli kalabalık dağılmamakta ısrarlı olunca zaman zaman gergin anlar yaşandı. Yaklaşık 20 dakika yol trafiğe kapalı kaldı. Vatandaşın tepkisine bazı araç sürücüleri de klakson çalarak destek verdi.
Kalabalığı dağıtmak için olay yerine polis panzeri gel, Emniyet yetkililerinin de uyarılarıyla vatandaşlar yavaş yavaş dağılarak Belediye binası önünde toplanarak Belediye Başkanları Bekir Altan’ın Bakanla görüşmelerinin neticesini beklediler.

iskenderunhaber
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.