‘İnsan hakları bilincini geliştirmeye çalışıyoruz’

İskenderun İlçe İnsan Hakları Kurulu, İlçe Kaymakamı ve Kurul Başkanı Ali İhsan Su başkanlığında, kaymakamlık toplantı salonunda toplandı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Kaymakam Ali İhsan Su, İlçe İnsan Hakları Kurulunca yapılan aylık rutin çalışmaları ve gündem maddelerini değerlendirmek üzere bir araya gelindiğini belirterek, “Tüm insanların kişiliğine bağlı, dokunulmaz, devredilmez, vazgeçilmez temel hak ve hürriyetlere sahip olduğunu ve kural olarak her hak, hakkı talep edecek hak sahibini ve bu hakka saygı duymakla, korumakla ve sağlamakla yükümlü bir sorumluluk sahibini gerektirir. Bu anlamda, hak sahipleri devletin egemenliği altında yaşayan bütün bireylerdir.
‘İnsan hakları bilincini geliştirmeye çalışıyoruz’
En temel sorumluluğu ise devlet üstlenmiştir. Devlet bu sorumluluğunu yerine getirirken çeşitli kurumlarla koordineli olarak çalışmakta ve bu doğrultuda insan haklarının korunmasını ve geliştirilmesini sağlamak amacıyla çeşitli mekanizmalar oluşturulmaktadır. Bu mekanizmanın bir parçası olarak İlçe İnsan Hakları Kurulumuz; toplumda ve kamu görevlilerinde insan hakları bilincini geliştirmek, insan haklarını korumak, ihlal iddialarını incelemek ve araştırmak, insan hak ve özgürlüklerinin kullanılmasının önündeki engeller ile hak ihlallerine yol açan sosyal, siyasi, hukuki ve idari nedenleri incelemek, araştırmak ve bunların çözümüne ilişkin önerilerde bulunmak üzere çalışmalar yapmaktadır” dedi.
Kaymakam Su, kurul çalışmalarına yönelik yapılan değerlendirme neticesinde şu açıklamada bulundu: “Kurulumuz bünyesinde oluşturulan Nezarethane Denetim Komisyonu tarafından İlçemizdeki Emniyet ve Jandarma nezarethanelerinin her ay düzenli olarak ziyaret edilerek; insan haklarına yönelik uygulamaların düzenli olarak kontrol edildiğini belirten Kaymakam Ali İhsan Su, ayrıca Kamu İdarecileri (Kaymakam, Emniyet Müdürü, Cumhuriyet Savcısı) tarafından da İlçemizdeki Emniyet ve Jandarma nezarethaneleri her ay düzenli olarak denetime tabi tutulmakta ve insan haklarına yönelik uygulamaların takibi yapılmaktadır.”
İskenderun’da sekiz ayrı noktada bulunan İnsan Hakları Şikâyet kutularının da İlçe İnsan Hakları Masası görevlisi marifetiyle her ay düzenli olarak kontrol edildiğini belirten Kaymakam Ali İhsan Su, İlçemizde Hak İhlaline yönelik herhangi bir müracaatın olmadığını söyleyerek, hak ihlaline yönelik kurulumuza yapılacak olan müracaatların İlgili kanun ve yönetmelik kapsamında değerlendirilerek gereğinin yasal süresi içerisinde yapıldığını dile getirdi.
2012 yılı Ağustos ayı içerisinde hak ihlaline maruz kaldığı iddiasıyla kurulumuza başvuran bir müracaatçının başvurusunun ise ivedilikle değerlendirilerek, İlgili kanun ve yönetmelik kapsamında hak ihlali olmadığı yönünde karara bağlandığını vurgulayan Kaymakam Ali İhsan Su; verilen karar ile ilgili gerek İlgilisine gerekse İlgili kurum ya da kuruluşa bilgi verildiğini dile getirdi.
Gündemde ki konuların görüşülmesinin ardından kurul üyelerinin görüş ve isteklerini değerlendiren Kaymakam ve Kurul Başkanı Ali İhsan Su, ilgi ve alakalarından dolayı kurul üyelerine teşekkür etti.

İskenderun Haber
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.